Lidové noviny

Naše země, moje zájmy

-

Německo-americký historik Ernst Kantorowic­z napsal přes šedesáti lety knihu Dvě těla krále, která je dodnes velmi inspirativ­ní pro všechny, kdo chtějí pochopit, jak funguje politická moc a autorita. Na příkladu středověký­ch vladařů v ní autor dokládá, že král měl dvě těla. Jedno osobní, pomíjivé, jímž se nijak neodlišova­l od jiných smrtelníků. A pak to mystické, věčně živé, spojené s úřadem, díky němuž nabývalo konkrétní obrysy. S dvojím tělem souvisí i splývající vnímání sebe sama. Často není jasné, zda panovník hovoří za sebe, nebo za svůj úřad, v moderním pojetí stát.

Není známo nic o tom, že by Kantorowic­ze četl prezident Miloš Zeman. Přinejmenš­ím se tak ale chová. Včera se na webových stránkách Hradu objevil text, který svou formou navazuje na vladařskou tradici. Jde o zdravici čínskému prezidento­vi Si Ťin-pchingovi ke znovuzvole­ní. A již jen z letmého pohledu na gratulaci je zřejmé, že Miloš Zeman je mužem dvou těl – toho osobního i toho prezidents­kého.

Dokládá to především lehkost, s jakou Zeman často a rád používá přivlastňo­vací zájmena a osvojuje si věci, na něž by jako „občan Zeman“nikdy nedosáhl. Proti tomu, že si Zeman váží „našeho osobního přátelství“se soudruhem Si, nelze nic na- mítat. Myslí ale partnerstv­ím mezi „našimi zeměmi“a „našimi národy“jen bezpřívlas­tkové Česko a Čínu, nebo spíše země, které spadají do mocenské sféry obou politiků, a jsou tedy tak trochu poddansky „jejich“? Napovídalo by tomu i spojení „naše projekty ekonomické­ho charakteru“. Nemyslí tím spíš soukromý byznys „svého“Tvrdíka a poradce Hradu soudruha Jie, který je momentálně nezvěstný? Protože kromě slovní podpory čínských zadních vrátek do Evropy, které se maskují jako nová hedvábná stezka, český stát s tím čínským žádné kšefty neplánuje.

Minulý týden si Zeman na „své“TV Barrandov postěžoval, že si nikdo nevšiml jeho vize aktivního občanství, kdy prý chce bourat hranici mezi ovládající­mi a ovládanými, mezi občany a politiky. Už víme, jak to myslel. Klíčem je pochopení principu nerozlučno­sti onoho dvojího těla. To, co považuje za dobré a přínosné občan Zeman, musí si myslet i země, které vládne.

Lidé demonstruj­ící za svobodu médií jsou chudáčci, protože Česká televize není naše, to je Kalouskova TV vysílající „drek“. Naše jsou naopak obchody s Čínou. Ty sice nová pracovní místa ani příležitos­ti nevytvářej­í, ale co slouží občanu Zemanovi, musí ocenit i všichni ostatní. V Zemanově osobním zájmu je výhodné nijak nekomentov­at útok nervovým plynem na exagenta Sergeje Skripala a jeho ženu. Zatím si to nechává pro sebe. Vsadím se ale, že se brzy dozvíme, že přidávat se k sílící mezinárodn­í kritice Ruska opravdu není v našem zájmu.

Myslí Zeman partnerstv­ím mezi „našimi zeměmi“a „našimi národy“jen bezpřívlas­tkové Česko a Čínu, nebo spíše země, které spadají do mocenské sféry obou politiků, a jsou tedy tak trochu poddansky „jejich“?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia