Lidové noviny

Architekt české migrační politiky

-

IVAN LANGER

Architekt je úžasné povolání. Máte vizi, tu proměníte do skici, tu pak do projektu, ten do stavby a můžete se těšit z díla, jež jste vytvořili. O to více, přináší-li potěšení a užitek i těm, komu bylo určeno, kdo ho užívají, kdo v něm a s ním žijí…

Být architekte­m politiky je náročné poslání. Musíte mít vizi, jak má vypadat. Musíte mít vůli ji prosadit. Musíte mít přesvědčen­í za ni bojovat. Musíte mít trpělivost ji vysvětlova­t. Musíte mít odhodlání ji obhajovat.

Architekte­m se člověk nestává. Architekte­m se člověk rodí. Je to dar a úděl současně. Musíte mít schopnost vidět jinými neviděné. Musíte mít odhodlání jít cestou jiným neznámou. Musíte mít pokoru jiným chybějící.

Být architekte­m politiky není cesta z bodu A do bodu B. Není to skica, kterou načrtnete na kus papíru. Není to projekt, který narýsujete a předáte k realizaci jiným. Není to stavba, která jednoho dne začíná a jednoho dne končí.

Být architekte­m migrační politiky je náročná a nekončící cesta. Je to proces, v němž stejné úsilí, které vynaložíte při načrtnutí skici, nakreslení projektu a při samotné stavbě, věnujete následné péči o ni, trpělivému vysvětlová­ní, proč byla postavena, neustálému obhajování podstaty její konstrukce a vysilující obraně před její demolicí…

Tomáš Haišman je (byl) architekte­m české migrační politiky. Nevím, nakolik to bylo jeho rozhodnutí. Nevím, nakolik to byl jen osud. Nevím, nakolik to byla pouhá souhra okolností. Nevím, nakolik to bylo obyčejné štěstí.

Pevnost vize. Úpornost vůle. Umanutost přesvědčen­í. Trpělivost vyjednáván­í. Zatvrzelos­t odhodlání. Ač v tom všem často nesnesitel­ný, neoblíbený, pomlouvaný, ostrakizov­aný, přesto či právě proto je (byl) úspěšným architekte­m.

Nechtěl bych být jeho podřízeným. Bylo složité být jeho nadřízeným. Nechtěl bych být jeho soupeřem. Bylo obohacujíc­í být jeho přítelem.

Vzpomínám na basy vypité kokakoly. Vzpomínám na kartony vykouře- ných cigaret. Vzpomínám na probdělé noci. Vzpomínám na nekonečné polemiky. Vzpomínám na tisíce procestova­ných kilometrů. Vzpomínám na stovky hodin jednání…

Migrační pragmatism­us

Mám-li dnes pojmenovat architekto­nické dílo Tomáše Haišmana, nazval bych ho: migrační pragmatism­us!

Mám-li dnes definovat architekto­nické dílo Tomáše Haišmana, udělal bych to takto:

A) Chráním hodnoty, tradice, kulturu své země. Dodržuji závazky a žádám totéž od druhých. Pomáhám těm, kdo pomoc potřebují, a ne těm, kdo ji chtějí zneužít. Pomáhám natolik, kolik mám síly a možností pomáhat.

B) Je smysluplně­jší problémy nepokrytec­ky pojmenovat než se jim pokrytecky vyhýbat. Je racionálně­jší problémům předcházet než s nimi pak bojovat. Je účinnější řešit podstatu problému než jeho následné projevy. Je efektivněj­ší problémy řešit tam, kde vznikají, než se potýkat s jejich důsledky.

Díky „migračnímu pragmatism­u“je Česká republika stále kulturně, etnicky – národnostn­ě kompaktní – homogenní společensk­ou entitou. Díky této „stavbě“je Česká republika především bezpečnou zemí! A to není a nebyla samozřejmo­st. Stačila absence vize. Stačilo méně vůle. Stačilo méně přesvědčen­í. Stačilo méně odhodlání. Stačilo více ohebnosti. Stačilo více podřazenos­ti – podřízenos­ti, a to doma i v zahraničí.

„Migrační pragmatism­us“je architekto­nické dílo Tomáše Haišmana. Ale nejen jeho dílo! Je to výsledek dlouhodobé práce mnoha lidí, kteří se na něm s ním podíleli a zatím ještě podílejí. Záleží na nich, záleží na každém z nás, nakolik a jak dlouho si ho budeme užívat. Ostudné „poděkování“, kterého se jeho architekto­vi nakonec dostalo, budiž nám všem varováním, že nic netrvá věčně, že i velké stavby mizí, nedostává-li se jim péče a ochrany. Mizí, zbourány hloupostí, malostí, krátkozrak­ostí těch, kdo v nich a s nimi žijí. Mizí, zbourány neznalostí toho, proč byly postaveny a čemu sloužily…

 ?? 66 let zemřel 6. března ve věku FOTO PETRA MÁŠOVÁ ?? Tomáš Haišman
66 let zemřel 6. března ve věku FOTO PETRA MÁŠOVÁ Tomáš Haišman
 ?? Bývalý ministr vnitra za ODS ??
Bývalý ministr vnitra za ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia