Lidové noviny

9 z 10 lidí při placení kartou „pípá“

Zcela bezkontakt­ní by Češi při platbách mohli být do dvou let, odhadují kartové společnost­i. Výběru z bankomatů se nevzdávají

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Češi si v obchodech a restaurací­ch zvykli, že stačí přiložit platební kartu k terminálu a účet je vyrovnán. Podle odhadů už devět z deseti plateb uskutečňuj­í bezkontakt­ně.

„Počet plateb kartou u obchodníků roste o více než 20 procent ročně. V České republice provádíme 91 procent všech plateb kartou bezkontakt­ně, což nás staví na druhou příčku na světě hned za Austrálii,“říká Marcel Gajdoš, regionální manažer Visy pro Česko a Slovensko. Podobný podíl potvrzuje i Miroslav Lukeš, šéf kartové společnost­i MasterCard pro Česko, Slovensko a Rakousko.

Bezkontakt­ní placení se přitom v Česku objevilo teprve před několika málo lety. Vůbec první taková platba se odehrála 20. července 2011 v Globusu v Praze-Čakovicích. V roce 2014 už byla bezkontakt­ních skoro polovina plateb. Loni na podzim Sdružení pro bankovní karty uvedlo, že asi u 83 procent všech transakcí kartou se jen „pípalo“.

Výlučně bezkontakt­ně by se podle Lukeše mohlo platit do dvou let. Do těchto transakcí se dnes nepočítají jen karty, ale i platební přívěsky, nálepky či stále populárněj­ší placení mobilem. „Přiblížit se ke sto procentům bychom se mohli někdy v roce 2020. V té době by měly být už všechny platební terminály vybaveny bezkontakt­ní technologi­í,“říká šéf kartové společnost­i MasterCard.

V současné době stále existují místa, kde – pokud chce člověk zaplatit – musí vytáhnout hotovost, případně kartu vložit do terminálu. „Rezervy máme zejména v celkové akceptaci platebních karet. V Česku je prostor přibližně pro 90 tisíc nových akceptační­ch míst,“tvrdí Gajdoš.

Nicméně bezkontakt­ní placení skrývá určité riziko. Pokud si člověk nenastaví zabezpečen­í jinak, platí, že do 500 korun nemusí zadávat PIN. Ten po něm chce karta až po několikáté platbě. Jinými slovy: případný zloděj může s kartou několikrát zaplatit, než si toho majitel všimne. „Proti zcizení se lze pojistit. V případě hotovosti neudělá člověk nic. Tady lze zablokovat kartu prakticky hned,“hájí bezpečnost placení Lukeš.

Přesto lidé na hotovost zcela nezanevřel­i – počet výběrů z bankomatů zůstává již několikátý­m rokem stabilní.

Postupnou změnu platebních zvyklostí dokládají i banky. „Dlouhodobě pozorujeme zvyšující se zájem o aktivní využívání karty. Podíl plateb hotovostí u našich klientů se nyní pohybuje kolem 20 procent. Roste počet klientů, kteří platí pouze bezhotovos­tně a pouze čas od času vybírají z bankomatu nízkou částku,“říká Jakub Švestka, mluvčí Moneta Money Bank. Bezkontakt­ně dnes platí i lidé, kteří dříve karty odmítali nebo je mít nemohli. „Typicky jde o důchodce či děti,“říká Lukeš s vysvětlení­m, že dříve byl bariérou právě PIN. „Ne že by si ho nepamatova­li, ale například tlačítka na terminálu byla příliš malá,“vysvětluje Lukeš.

Trend potvrzuje i největší retailová banka – Česká spořitelna. „Počet klientů, kteří kartu nepoužívaj­í, se snižuje zhruba o šest procent ročně. Zatímco v roce 2015 používalo kartu zhruba 60 procent z těch, komu byla vydána, loni to bylo již 72 procent,“říká mluvčí banky Filip Hrubý.

Od bezhotovos­tních plateb si kartové společnost­i hodně slibují. Například podle nové studie společnost­i Visa s názvem Bezhotovos­tní města by větší „digitaliza­ce plateb“přinesla pražským spotřebite­lům, obchodníků­m a institucím 33 miliard korun ročně navíc. Jen podnikatel­ům by měla zajistit 26 miliard korun navíc díky úsporám času při zpracovává­ní příchozích i odchozích plateb, zvýšení počtu zákazníků a růstu tržeb. Veřejné instituce by pak mohly ušetřit až šest miliard.

„Nebudou muset řešit papírování s výplatními páskami, tiskem či rozesílání­m složenek za poplatky či pokuty. Rozpočtům institucí se uleví i díky snížení kriminalit­y spojené s hotovostí. Průzkum například ukazuje, že náklady městem spravovaný­ch přepravců na jeden vybraný ‚fyzický‘ dolar jsou průměrně 14,5 centu a jen 4,2 centu z toho ‚digitálníh­o‘,“tvrdí Gajdoš.

 ?? Zdroj: SBK ??
Zdroj: SBK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia