Lidové noviny

Ťok si řekl o velkou slevu na mýto

- MICHAL PAVEC

Ve stínu obří soutěže na výběr mýta se objevila možnost, jak by mohl stát ušetřit tři čtvrtě miliardy na provozován­í současného systému. Nejspíš však jde o plané naděje.

PRAHA Ještě rok a tři čtvrtě bude firma Kapsch zajišťovat v Česku výběr poplatků za průjezd kamionů či autobusů. Kdyby se její šéfové dohodli se státem, mohla by být tato služba výrazně lacinější.

A to až o 750 milionů korun, spočítal včera ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Zdůraznil, že by uspořené peníze mohl poslat do regionů na opravy silnic.

Pro lepší pochopení: Ťok vyšel z týden starého prohlášení společnost­i Kapsch, že by se ministerst­vo dopravy nemělo příliš radovat z toho, že mu v rámci tendru na mýto došly nabídky cenově výhodnější, než je stávající služba poskytovan­á Kapschem a jeho partnery.

Český šéf firmy Karel Feix minulé pondělí řekl, že kdyby se použila v nynějším systému úsporná opatření ze zadávací dokumentac­e aktuálně probíhajíc­í soutěže, roční náklady státu by klesly ze současných patnácti na 8,6 procenta. Stát by tak za provoz mýta ročně platil méně než miliardu.

Konkrétně by se toho dalo dosáhnout snížením počtu benzinek, kde si řidiči nákladních aut kupují „krabičky“, které komunikují s mýtnými branami. Zmizet by musel i poplatek za hrazení mýta kartou či bonus pro Kapsch za bezchybný výběr poplatků.

Tvrdí tedy, že stát by musel nejprve změnit pravidla hry, která nastavil před více než dekádou. A zároveň by musel přesvědčit soukromou firmu, aby se dobrovolně vzdala části svých příjmů – tedy bonusu za bezchybný výběr mýta. To zní v současné době jako velmi málo pravděpodo­bné. Lehké by nebylo ani rušení pro- dejních míst, na něž mají smlouvy řetězce čerpacích stanic.

O provoz mýta od roku 2020 se kromě Kapsche ucházejí další tři konsorcia. Na začátku letošního března podaly elektronic­ké nabídky ještě slovenský SkyToll, maďarský státní výběrčí National Toll Payment Service a společnost T-Systems ze skupiny Deutsche Telekom. Podle dostupných informací nabídli všichni uchazeči o lukrativní byznys satelitní řešení, což by znamenalo, že nynější mýtné brány se už pro výběr používat nebudou a můžou mít například jen kontrolní funkci.

Vítěze soutěže chce ministerst­vo znát na podzim. Mýtný systém by měl provozovat deset let.

Loni se za mýto v Česku vybralo 10,4 miliardy korun. Více než jeden a půl miliardy stát poslal Kapschi a jeho partnerům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia