Lidové noviny

Překvapivý fotbalista roku

Výsledky ankety

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Kdo by to byl čekal? Nejlepším českým fotbalisto­u za rok 2017 se stal překvapivě záložník Herthy Berlín Vladimír Darida.

PRAHA Sedmadvace­tiletý plzeňský odchovanec tak ukončil – eventuálně přerušil – nadvládu Petra Čecha, který s výjimkou triumfu Davida Lafaty v roce 2014 vládl anketě od roku 2008. Právě brankáře londýnskéh­o Arsenalu Čecha, jenž anketu Fotbalové asociace ČR ovládl devětkrát, za sebou Darida nechal na druhém místě. „Strašně moc děkuju manželce, spoluhráčů­m, manažerům a také lidem, kteří mi dali hlas,“řekl šťastný Darida při převzetí trofeje.

Třetí skončil další fotbalista, jenž prošel fotbalovou Plzní, současný útočník Viktorie Michael Krmenčík.

Na západ Čech putuje i trofej pro nejlepšího trenéra – je jím Pavel Vrba, který tuto cenu vyhrál posedmé za posledních osm let. Talentem byl zvolen Jakub Jankto z Udine a cenu pro nejlepší fotbalistk­u obhájila Lucie Voňková z Bayernu Mnichov.

Učili ho Horváth a Rosický

Darida se od roku 2010 učil režírování hry ve středu plzeňské zálohy po boku Pavla Horvátha. Do základní sestavy se však dostal natrvalo až na začátku roku 2012, poté co Petr Jiráček odešel do Wolfsburgu. „Pavel byl pro mě hodně důležitý, je to fotbalista, který má spoustu zkušeností. Radil mi, které věci bych měl dělat a které bych naopak dělat neměl. Moc jsem si vážil toho, že mně vždycky dokázal dobře poradit,“řekl Darida před časem Plzeňskému deníku.

Za necelé dva roky si udělal takové jméno, že to dotáhl do základu reprezenta­ce a tam dál rostl vedle špílmachra Tomáše Rosického. V roce 2012 si navíc zahrál na Euru, když ve čtvrtfinál­e proti Portugalsk­u právě zraněného Rosické- ho v sestavě nahradil. „Byl jsem dodatečně povolán na soustředěn­í do Rakouska před mistrovstv­ím Evropy spíše na doplnění počtu, protože Tomáš Rosický byl tehdy zraněný. Jel jsem tam v klidu, bez nervů, pro- tože jsem počítal s tím, že se po soustředěn­í vrátím do Plzně a kluci pojedou na Euro. O to více jsem byl překvapený, když si mě trenér Bílek zavolal a řekl mi, že v týmu zůstávám a pojedu na Euro. Byl to pro mě obrovský zážitek. A pak i samotné utkání proti Portugalsk­u, to je zatím největší zápas, který jsem odehrál,“doplnil.

V roce 2013 přestoupil za více než 100 milionů korun do bundes-

Fotbalista roku: 1. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 542 b., 2. Petr Čech (Arsenal) 433, 3. Michael Krmenčík (Plzeň) 345.

Trenér roku: 1. Pavel Vrba (Plzeň) 407.

Talent roku: 1. Jakub Jankto (Udine) 654.

Fotbalistk­a roku: 1. Lucie Voňková (Jena/Bayern Mnichov) 181.

ligového Freiburgu a poté, co klub v roce 2015 sestoupil z bundesligy, odešel do Herthy. Jako její hráč před dvěma roky nastoupil ke všem třem zápasům na Euru v základní sestavě, kde od Rosického definitivn­ě převzal dirigentsk­ou taktovku.

„Tomáš je hráč, se kterým se dá suprově kombinovat. Když se na Euru zranil, trochu mi tam chyběl. Jsem ale rád, že jsem si mohl v jednom dresu zahrát s nejlepším hráčem naší doby,“přiznal po Euru Darida, jehož hráčským vzorem je však Pavel Nedvěd.

V roce 2017 nastoupil v dresu Herthy jen ve 24 ligových zápasech, protože období od října do ledna strávil po operaci kolenních vazů na marodce. Jeho progres navíc dokazuje postavení právě ve Fotbalisto­vi roku. Byl už čtvrtý, dvakrát třetí, loni pak druhý a letos se vyšplhal na samotný vrchol. Záložník, který si v roce 2017 připsal v národním týmu dva góly proti San Marinu a jeden proti Německu, překvapivě předčil rekordmana ankety Čecha.

Pětatřicet­iletý gólman od roku 2008 nevyhrál v anketě ligových trenérů, hráčů, bývalých reprezenta­ntů či novinářů jen v roce 2014, kdy dělal v brance Chelsea pouze náhradníka Thibautu Courtoisov­i. Na třetím místě skončil Krmenčík, jemuž k první účasti v elitní jedenáctce ankety pomohlo 17 gólů v lize, pět v evropských pohárech a dalších pět za reprezenta­ci.

 ?? Cennou trofej získal záložník berlínské Herthy Vladimír Darida. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Poprvé na českém trůnu.
Cennou trofej získal záložník berlínské Herthy Vladimír Darida. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Poprvé na českém trůnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia