Lidové noviny

Gladiátoři v Berlíně

Na turnaji kandidátů mistrovstv­í světa v bývalé továrně na led si nejlépe vede velmistr Fabiano Caruana

- PAVEL MATOCHA

achy jsou drsná hra, žádná zábava pro slečinky, chtělo by se říct po víkendové návštěvě Berlína. Gladiátoři ve vybydlené továrně na led a boxeři v ringu – to jsou šachisté.

„Muži chtějí bojovat, králové budou padat a na konci noci jenom jeden zůstane stát přede všemi!“vykřikuje konferenci­ér a dostává obecenstvo do varu. ji při šachových kolech. Průběh šachové partie, která je promítána na velká plátna, vtipně komentuje zábavný a šachově docela gramotný komentátor, takže i šachově méně kovaná část publika rozumí, co se na šachovnici děje, kdo má převahu, kdo co přehlédl a tak dále. Rohovníci mají při šachové partii na uších sluchátka jako Otík z filmu Vesničko má střediskov­á, aby nemohli slyšet nápovědu komentátor­a či fanoušků.

Na celou partii mají šachboxeři po devíti minutách. Jak si čas rozloží, jak rychle hrají, je na nich. Každé kolo trvá tři minuty, pak se partie přeruší, šachovnice opatrně odstraní z ringu a soupeři si natáhnou boxerky a pustí se do sebe háky a direkty. A po třech minutách opět zazní gong a pokračuje se v šachové partii. V sále je plno mladých lidí i hodně žen, což na částečně šachovou akci je výrazná obměna tradičního publika. Všichni se výborně baví. První a třetí duel večer rozhodl na šachovnici, když boxersky výrazně slabší soupeř se udržel na nohou, ale na šachovnici dominoval. Jen v druhém zápase je to na jednu branku v obou disciplíná­ch. Vytáhlý ruský univerzitn­í student Daniil Solovjov nedal polskému soupeři Likaszi Zambrzycké­mu žádnou šanci. V ringu mu rozbíjel nos a na šachovnici rovněž dominoval. Když se po pár ostrých úderech opět Polákovi spustila červená, vylétl z jeho rohu ručník.

Sobota je volný den, čas nejen na dospání se po pátečním večírku, ale i na prohlídku Pergamonsk­ého muzea s fantastick­ými babylonský­m a asyrskými památkami, ale též s více než tisíc let starými šachovými figurkami z Egypta. Ale o šachových figurách až jindy, na ty dnes není prostor.

V neděli totiž v Berlíně pokračuje již sedmým kolem turnaj kan- didátů mistrovstv­í světa, a končí tak svoji první polovinu.

Účastníci turnaje kandidátů připomínaj­í gladiátory v koloseu. Nejenže se bojuje pouze o první místo – vítěz se utká v zápase o mistra světa s Magnusem Carlsenem –, ale osmička nejlepších šachistů světa musí navíc čelit velmi specifické­mu prostředí.

Hraje se uvnitř vysokého, totálně vybydlenéh­o domu, který je zjevně těsně před stržením či před kompletní rekonstruk­cí. Hráči jsou dole v aréně a diváci na ně shlížejí z ochozů jednotlivý­ch pater.

S prostředím bývalé továrny na led Kühlhaus, která připomíná spíše staveniště než hrací sál prestižní šachové akce, se zatím nejlépe vyrovnává americký velmistr Fabiano Caruana – vede osmičlenné pole s fantastick­ými pěti body ze sedmi partií.

Na opačném pólu tabulky je jeho reprezenta­ční kolega Wesley So a také hlavní favorit turnaje Levon Aronjan, kterým se první poločas vůbec nevydařil.

 ?? Berlín je společně s Londýnem centrem nové sportovní disciplíny, která kombinuje intelektuá­lní a fyzickou sílu. FOTO ARCHIV ?? Šach-box.
Berlín je společně s Londýnem centrem nové sportovní disciplíny, která kombinuje intelektuá­lní a fyzickou sílu. FOTO ARCHIV Šach-box.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia