Lidové noviny

Politici zpravodajc­e přehlížejí

- MARTIN SHABU

Pokud mají mít zjištění zpravodajs­kých služeb v Česku dopad, musejí politici jejich doporučení respektova­t. Jak ale popisuje bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák, to rozhodně nebývá pravidlem. Ačkoli zpravodajc­i důležité informace v minulosti předali, vysocí ústavní činitelé je nerespekto­vali.

PRAHA Prezident Miloš Zeman se musí minimálně dočasně obejít bez svého zvláštního poradce Jie Ťien-Minga, který je momentálně vyšetřován v Číně pro porušení zákona. Co přesně udělal, známo není. Podle hlasů ze zpravodajs­ké komunity se ale v nezávidění­hodné situaci prezident ocitnout nemusel. Stačilo údajně více naslouchat zpravodajs­kým službám. S tím je ale v Česku problém dlouhodobě. Politici jejich hlášení často ignorují.

„Sice nevím, co k tomu Bezpečnost­ní informační služba psala, ale jedno vím určitě. I kdyby na rizika upozornila, Hrad by se na ně vykašlal,“řekl LN Karel Randák, bývalý řiditel civilní rozvědky. Nejde přitom o zvláštnost Miloše Zemana. Politici se tak podle Randáka chovají dlouhodobě.

„Vždyť si to vezměte. Premiérovi Mirku Topolánkov­i přišlo na Marka Dalíka určitě několik varování. Na Nagyovou přišlo Petru Nečasovi také několik varování. Na rodinného přítele Václava Klause Ranka Peciče přišlo také nějaké varování. Ti lidé na to ale kašlou,“uvedl Randák, který v letech 2004 až 2006 vedl Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

Slabá síla

 ?? Miloš Zeman Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomický­m poradcem. Muž je nyní v Číně vyšetřován, o místo na Hradě ale zatím nepřijde. FOTO ARCHIV LN ?? Prezident a jeho poradce.
Miloš Zeman Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomický­m poradcem. Muž je nyní v Číně vyšetřován, o místo na Hradě ale zatím nepřijde. FOTO ARCHIV LN Prezident a jeho poradce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia