Lidové noviny

Muž od „zlatého vejce“má skončit

Jan Blecha (46)

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když se na konci roku 2016 obsazovala pozice investiční­ho ředitele, vypuklo v pražském dopravním podniku velké „haló“. Jde o druhý nejvyšší post v největší městské společnost­i, jehož držitel ročně rozhoduje o miliardách korun. Funkci tehdy získal právník Jan Blecha, který měl zastání ČSSD. Blechova mise se však podle informací LN od třech na sobě nezávislýc­h zdrojů zdá být u konce. Paradoxně o to usilují „jeho“sociální demokraté reprezento­vaní v dozorčí radě společnost­i.

Klíčové jednání kontrolní rady se koná dnes ráno. K věci se nikdo oficiálně nechtěl vyjádřit. Blecha na dotaz LN neodpovědě­l, ticho nastalo i na straně předsedy dozorčí rady dopravního podniku Lukáše Kauckého. Podle informací listu nebylo ještě během úterý případné hlasování o odvolání Blechy zařazeno v programu rady. Její členové všakmohou zařazení tohoto bodu odhlasovat v průběhu jednání.

Úklid v pražské ČSSD

Blechovo stažení z funkce místopředs­edy představen­stva doprovází silné politické vlnobití. O jeho situaci se podle informací LN zajímali politici nejen na pražské úrovni, ale i celostátní. Spekuluje se totiž, že Blecha by měl se vznikem nové vlády zamířit do čela některé ze státních společnost­í – například Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Vysvětlení sociálněde­mokratické­ho odklonu se liší.

První verze hovoří o tom, že Blecha v průběhu času takzvaně vyměnil dres – tedy, že namísto ČSSD začal mít blíže k hnutí ANO, které se sociálními demokraty tvoří v Praze koalici. V poslední době se rozhýbala židle pod generálním ředitelem dopravního podniku Martinem Gillarem, a tak se v kuloárech spekuloval­o, že na Gillarovo místo by se

Vystudoval Právnickou fakultu na Univerzitě Karlově v Praze.

V letech 2003 až 2012 byl ředitelem právního odboru v Českých drahách.

V letech 2012 až 2014 působil na pozici 1. náměstka ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

V letech 2014 až 2015 pracoval ve skupině Kupiano Investment­s.

Do listopadu 2016 byl náměstkem na ministerst­vu pro místní rozvoj.

Posléze nastoupil do představen­stva pražského dopravního podniku.

(za souhlasu ANO) posunul druhý muž dopravního podniku – Blecha.

Jiná verze říká, že stažení místopředs­edy představen­stva souvisí s vnitřním děním v pražské ČSSD, kterou ovládá křídlo kolem vlivného funkcionář­e a europoslan­ce Miroslava Pocheho. Jeho pražský tábor se od loňských sněmovních voleb, které pro ČSSD dopadly fiaskem, snaží zbavit vlivu dvou někdejších důležitých postav sociální demokracie v hlavním městě – Karla Březiny a Petra Hulinského.

„Pražská ČSSD dočišťuje poslední průšvihy z doby Karla Březiny a advokáta Jiřího Brože (z advokátní kanceláře Brož, Sedlatý, se kterou Březina udržoval blízký vztah – pozn. red.),“napsal LN člen vedení pražské sociální demokracie pod příslibem anonymity.

Buď jak buď, židle pod Blechou je vratká. Zůstává otázkou, jak se k situaci sám postaví. Pokud odstoupí sám, pro jeho životopis a další budoucnost půjde o strategick­ý krok – lepší než být vyhozen. Na druhou stranu jde o prestižní a vlivný post, ze kterého by se nikomu neodcházel­o snadno.

Není to poprvé, co Blechovo jméno budí zájem. Stalo se tak již v roce 2016, kdy nastupoval do dopravního podniku a probíral se jeho životopis – zejména kapitola „Navatyp“.

Druhý nejvýše postavený manažer pražského dopravního podniku může přijít o křeslo. Ve hře je další působení Jana Blechy, který má zkušenosti z působení v pavučině firem Navatyp, proslulé z éry Romana Janouška.

Poradcem v mocné struktuře

Utajení majitelé společnost­i spravovali majetek hlavního města, politikům v Praze rozprodáva­li lukrativní byty a ve Špindlerov­ě Mlýně pro vlivné stavěli byty a hotely. Za časů panování politickýc­h podnikatel­ů Romana Janouška či Tomáše Hrdličky představov­ala stavební a developers­ká firma Navatyp finanční a mocenské centrum. Říkalo se jí zlaté vejce. V roce 2010 se Navatyp rozdrolil, v polovině roku 2014 jej však Hrdlička začal slepovat opět dohromady.

A právě v té době začal ve spleti firem navázaných na Navatyp působit i právník Blecha. Konkrétně ve společnost­i Kupiano Investment­s, kde v letech 2014 až 2015 pracoval jako odborný poradce. „Šlo o časově a věcně omezený kontrakt. Ptáte-li se, kdo skupinu vlastní dnes, nevím. S Tomášem Hrdličkou jsem nespolupra­coval,“řekl tehdy Blecha LN.

 ?? Jan Blecha FOTO DPP ??
Jan Blecha FOTO DPP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia