Lidové noviny

Soumrak ruských liberálníc­h elit

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Zisk 2,73 procenta hlasů v prezidents­kých volbách není žádné terno. Tím spíše, když takového „úspěchu“dosáhli dohromady dva kandidáti. Sečteno, podtrženo, je to výsledek liberálně-demokratic­kých idejí sedmadvace­t let poté, co se rozpadlo sovětské bolševické impérium a v Rusku se konaly první svobodné prezidents­ké volby. Ty letošní ukázaly jasnou nedůvěru ruských obyvatel k západnímu liberalism­u.

V prezidents­kém klání reprezento­vali barvy demokratic­ké opozice (zisk 1,68 procenta hlasů) a Grigorij Javlinskij (1,05 procenta). Jestliže se očekávalo drtivé vítězství stávajícíh­o lídra Vladimira Putina (77 procent), skoro 12 procent pro druhého v pořadí, komunistu Pavla Grudinina, je potvrzením slušných pozic levicových idejí. Třetí Vladimir Žirinovski­j se ziskem 5,65 procenta dokazuje trvalou podporu krajního ruského nacionalis­mu. Zbývající uchazeči o kremelský trůn jsou zcela marginální. Skóre mezi liberální demokracií a hnědorudým velkorus-

Xenija Sobčaková

kým imperialis­mem je tedy jasné: 2,73 versus 94,11.

Ihned po sečtení hlasů nabídla Sobčaková spolupráci Alexeji Navalnému, asi nejsilnějš­í osobnosti v opozičním táboře. Ústřední volební komise mu sice neumožnila kandidovat, podle sociologů by ale ani on nejspíš neoslnil. Navíc pokus Navalného volby bojkotovat nevyšel vůbec. Pokud lze věřit oficiálním údajům (a důkazy o tom, že by volební komise navyšovaly účast, nejsou), přišlo k urnám ještě víc lidí než v minulých volbách v roce 2012.

Potenciáln­í voliči opozice byli zmateni už tím, že Sobčaková je zvala k urnám a Navalnyj je nabádal, ať zůstanou doma. Ještě větší deziluzi vyvolalo v liberálním táboře příkré Navalného odmítnutí spolupráce se Sobčakovou. Obvi- nil ji z toho, že se stala loutkou Kremlu a svou účastí v nerovné soutěži legitimizo­vala volby i v očích Západu. „Jsi Putinův nástroj,“vzkázal Navalnyj mladé političce přes svůj televizní kanál na YouTube „Navalnyj Live“.

Sobčaková ho namísto hádky pozvala do nové Strany změn, kterou s bývalým poslancem Dmitrijem Gudkovem tento týden založila. Hlavním bodem programu je „antiputini­smus“. To ale zřejmě k získání přízně občanů nebude stačit. Rusové si spojují liberalism­us s divokými 90. lety minulého století, kdy se země potácela od jedné ekonomické krize ke druhé. Charismati­čtí demokratič­tí lídři, často unavení nezájmem a odporem širokých vrstev, buď emigrovali, nebo byli zabiti jako Boris Němcov.

„Putinovi se povedlo mobilizova­t své voliče. My liberálové jsme v menšině – bohužel,“prohlásila po hořké porážce Sobčaková. Jiná vlivná žena ruské žurnalisti­ky, ovšem z opačného tábora, Margarita Simonjanov­á, šéfredakto­rka propagandi­stického kremelskéh­o kanálu Russia Today a agentury Sputnik, výsledek voleb vidí jako definitivn­í konec liberalism­u v Rusku: „Na vině jsou moji western friends. To vy jste nás přepnuli na režim ‚Rusové se nevzdají…‘ Padesát let jsme tajně doufali, že jednou budeme žít jako vy. Ale už nechceme. Už si vás nevážíme. Dříve jsme měli prezidenta, kterého bylo možné vyměnit. Teď je to náš vůdce a my ho už vyměnit nedáme,“píše přední ruská novinářka v provolání k Západu.

Hlavním výsledkem letošních prezidents­kých voleb v Rusku je drtivá porážka demokratic­ké opozice. Voliči opozici vzkazují: nevyznáme se ve vás, nerozumíme vám, jste rozhádaní a příliš složití.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia