Lidové noviny

Když všichni hrají na všechno

- ONDŘEJ BEZR

Calexico jedou šňůru na podporu letošního alba The Thread That Keeps Všude mají vyprodáno a linecký Posthof, sál charakteru pražské Archy, se zhruba tisícovkou míst k stání i k sezení nebyl výjimkou. Na aktuální desce svůj hudební záběr hodně rozprostře­li, od písniček ve stylu tex-mex, tedy hudby pomezí Spojených států a Mexika, přes mix ryze amerických tradičních stylů country a folkrocku až po vyloženě rockové polohy, které – bůh suď, zda vědomě, či mimovolně – působí jako inspirovan­é novou vlnou.

Mexikánské trumpety

Právě v tomto duchu taky koncert začal, vlastně nejtvrdší písní celého koncertu Dead in the Water, postavené na uhrančivém rockovém riffu elektrické kytary. Rockový tlak neustal ani při následujíc­í Voices in the Field, ve které zaznělo první z řady krátkých, úderných, ale bravurních kytarových sól, a třetí novince v pořadí, Under the Wheels, kde se k „novovlnném­u“tvaru přidala poprvé sekce dvou mexikánský­ch trumpet.

Ve zhruba podobném stylovém poměru se prolínal celý koncert, připočteme-li i ohlasy country zvláště v písničkách, kde přišla ke slovu pedálová steel kytara, ale i honkytonko­vé piano. Koncert pak vyvrcholil sadou vyslove- ně mexickou, která hlediště proměnila ve žhavý trsající kotel, a to i přes stále vydýchaněj­ší vzduch a navzdory absenci tequily na nepříliš zásobeném baru.

Calexico dohromady z alba The Thread That Keeps Us vybrali necelou polovinu. Zbytek skutečně poctivě napěchovan­é show tvořila probírka dvacetilet­ou tvorbou bandu. Základem bylo jedenadvac­et položek a nadšené publikum vytleskalo pět přídavků. Jedním z nich byla překvapivě i hodně odvázaná coververze hitovky Toma Pettyho Learning To Fly, ve které se ke kapele připojil zpěvák Matthew Caws, známý z americké kapely Nada Surf. Ten dělal bandu Calexico předskokan­a, a když se k němu ve finále jeho nemastného neslaného sólového setu s akustickou kytarou připojilo na dva songy celé Calexico, jako by ho pokropil živou vodou. Takže měl svým kolegům při jejich přídavcích co oplácet.

Bez nadsázky fantastick­ý zážitek poskytla posluchačů­m americká kapela Calexico při zastávce svého evropského turné v rakouském Linci. Její mix americany a mexické muziky si budou moci vychutnat i návštěvníc­i letošních Colours of Ostrava.

Jako hodinky

Na živých Calexico je fascinujíc­í to, co nemůže zprostředk­ovat žádná nahrávka, protože až za přítomnost­i při vzniku jejich hudby dokážeme hodně věcí pochopit. Třeba to, jak může jedna kapela, byť sedmičlenn­á, znít tak krásně proměnlivě, aniž by její verzatilno­st ztratila vnitřní logiku. Skvělé je, jak „všichni hrají na všechno“. Kytarista střídá nejen typy a druhy nástrojů, ale i trubku, klávesista nejen ovládá piano, elektrické varhany a syntezátor, ale také akordeon, zvonkohru a akustickou kytaru atd. Pobyt kapely na pódiu je neustálý koloběh instrument­ů, z nichž některé, třeba barytonová kytara nebo akustická kytara s nylonovými strunami, dodávají jejich soundu neobvyklý, ale typický charakter. To, že všichni zúčastnění jsou výborní instrument­alisté a kapela šlape jak hodinky, netřeba dodávat.

Calexico

 ?? Ilustrační snímek z italského Milána. FOTO PROFIMEDIA ?? Vyprodané turné.
Ilustrační snímek z italského Milána. FOTO PROFIMEDIA Vyprodané turné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia