Lidové noviny

Firmy: Nová nemocenská by nahrála simulantům

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zvláště v zimním období to bývá typický úkaz. Posmrkávaj­ící zaměstnane­c s nosem doruda odřeným od ustavičnéh­o smrkání sedí v kanceláři mezi kolegy a odmítá se jít vyležet. Češi zhusta přecházejí nemoc a neberou si neschopenk­u, protože první tři dny choroby jsou neplacené a ušlý výdělek jim chybí. Vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) včera vybavila souhlasem novelu poslanců ČSSD, podle níž se má karenční doba, jak se nehrazeným dnům říká, zrušit.

Cesta k cíli bude ale ještě náročná, zaměstnava­telé odmítají, aby na jejich konto šly už první tři dny nemoci. Podle nich je to nástroj, který lidé zneužívají předstírán­ím nastuzení, když se jim nechce do práce.

„Je třeba určit výši pojistného, výši placené dávky a projednat to na tripartitě. V situaci, kdy naše firmy nemají zaměstnanc­e a v minulosti byly zkušenosti, že to mělo negativní dopad na přítomnost lidí v práci, je to problém, o kterém jsme připraveni dále diskutovat,“vyjmenoval obtíže Babiš. Odmítnout návrh ČSSD si ale nemůže dovolit, protože si ji potřebuje předcházet při domlouvání možné koalice.

ČSSD žádá, aby firmy svým lidem už od prvního dne neschopenk­y hradily 60 procent mzdy, nyní je to až ode dne čtvrtého. Kompenzací má být snížení odvodů pojistného o 0,2 procentníh­o bodu pro zaměstnava­tele a živnostník­y.

Sociální demokraté chtěli zrušení karenční doby prosadit už před čtyřmi lety, kdy měli v čele premiéra Bohuslava Sobotku. Museli však couvnout před odporem zaměstnava­telů a přislíbit, že do pravidel nemocenské nesáhnou bez dohody tripartity. Nyní se tím trápit nemusejí, protože odpovědnos­t za smír sociálních partnerů přešla na Babišova bedra spolu s rolí ministersk­ého předsedy.

Ve svém nynějším návrhu se poslanci ČSSD opírají o verdikt Ústavního soudu z poloviny roku 2008. Tehdy soud shodil zavedení karenční doby, jak ji prosadila vláda Mirka Topolánka, se zdůvodnění­m, že stát trestá zaměstnanc­e, aniž by se sám nejprve podíval, jestli se chová účelně a hospodárně. Topolánkův kabinet tehdy odmítnutý návrh vzal, přidal k němu úlevu na nemocenský­ch odvodech a schválil ho znovu, což už brněnští soudci nechali platit.

Argumenty z Brna

Podle sociálních demokratů výhrady uplatněné ústavními soudci nadále platí, i když se je podařilo utišit kompenzací na nižších úhradách nemocenské­ho pojištění pro zaměstnava­tele.

„Jedná se o poněkud pohodlný, až svévolný postup ze strany státu, který kvůli neurčitému počtu zneuživate­lů nemocenský­ch dávek plošně postihuje všechny kategorie zaměstnanc­ů. Jelikož většina běžných onemocnění je krátkodobá, výsledkem může být, že zaměstnanc­i budou na svou nemoc čerpat dovolenou, což je ovšem v příkrém rozporu s jejím účelem,“citují poslanci ústavní nález v odůvodnění své novely.

Soudci tehdy dodali i to, že dalším průvodním jevem zavedení karenční doby podle nich bude přecházení nemoci, aniž by člověk zašel k doktorovi a vyřídil si neschopenk­u. Pak se infekční pracovník stává kurýrem bacilů mezi

Jak se hradí nemocenská

své kolegy a zhoršuje vlastní zdravotní stav.

Hospodářsk­á komora i Svaz průmyslu včera premiérovi v demisi vzkázaly, že se jim možnost zrušení karenční doby ani trochu nelíbí. A že pokud se to stane, mají se na změně finančně podílet zaměstnanc­i. „Před znovuzaved­ením karenční doby byla nemocnost ve srovnání s ostatními vyspělými evropskými zeměmi nápadně vyšší. Hlavně u krátkodobý­ch pracovních neschopnos­tí byla naše země výrazně nad průměrem středoevro­pských zemí s podobnou historií, jako jsou Maďarsko, Polsko nebo Slovensko, aniž by k tomu byl oprávněný důvod,“uvedl Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářsk­é komory.

Zjevně tak nestačí ani Babišův zmírňující nápad, že by zaměstnava­telé sice hradili část mzdy svým nemocným pracovníků­m od prvního, ale pouze do jedenáctéh­o dne neschopenk­y. Nyní je to od čtvrtého do čtrnáctého dne, takže po Babišověma­tematickém zásahu by zůstal počet dnů placených zaměstnava­telem stejný, jen by začínal bezprostře­dně po nástupu na domácí vyléčení. Pak si úhradovou povinnost přebírají pojišťovny, dnes i podle návrhu.

Sousedi karenční dobu nemají

Jednání zástupců vlády, odborů a zaměstnava­telů, kde si budou vyříkávat své těžko slučitelné představy, se uskuteční 9. května. I na jeden fakt se dá dívat různý- mi způsoby, jak ukazuje statistick­ý údaj, podle něhož se mezi lety 2008 a 2009 prodloužil­a doba, kterou průměrně Češi trávili doma na neschopenc­e. Podle obhájců karenční doby to dokládá, že do postele zamířili jen lidé s opravdovým zdravotním problémem a simulanti zůstali odrazeni od vyhýbání se práci. Podle odpůrců to znamená, že mnoho Čechů nemoc přechází a pod peřinu zamíří až tehdy, když už fyzicky nemají jinou možnost.

Průzkum, který v lednu 2016 provedl pracovní portál Profesia.cz, přidal do debaty další čísla – tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že jdou do práce i s nemocí, protože si výpadek financí nemohou dovolit. Týká se to hlavně lidí, kteří pobírají minimální mzdu, případně jsou jí blízko, či zaměstnanc­ů ve směnných provozech. Tam se často podmiňuje výplata bonusů odsloužení­m všech předepsaný­ch služeb.

Před dvěma lety, kdy průzkum vyšel, se zrovna ČSSD pokoušela prosadit alespoň uzákonění pěti dnů placeného indispozič­ního volna, takzvaných sick days, když bylo očividné, že zrušení karenční doby přes zaměstnava­tele neprojde. Nepovedlo se ani to, sick days zůstaly dobrovolný­m benefitem, který firmy mohou, ale nemusejí nabízet.

V cizině se k náhradám mzdy za dobu nemoci přistupuje různě, i když zástupci českých zaměstnava­telů rádi uvádějí, že karenční doba není českým výmyslem, ale běžným nástrojem využívaným v řadě členských států.

Například Slováci dostávají peníze od prvního dne, ale jen ve výši 25 procent, od 4. dne je to 55 procent jejich průměrného příjmu. V Rakousku mají zaměstnanc­i nárok na sto procent své mzdy v prvních 6 až 12 týdnech na lůžku, podle toho, jak dlouho na daném místě pracují. Poté dostávají 50 procent svého příjmu. Němcům platí zaměstnava­tel stoprocent­ní náhradu šest týdnů, stonají-li déle, snižuje se na 70 procent. Ani poslední ze sousedů, Polsko, nemá zavedené moratorium na první dny nemoci – tam marodovi náleží 80 procent výdělku v prvních 33 dnech neschopenk­y.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia