Lidové noviny

Summit EU bude jednat o novičoku

- BLAHOSLAV HRUŠKA ministr obrany

PRAHA Nestává se často, aby Česko bylo – byť nepřímo – zmíněno v závěrech summitu lídrů EU. Obvykle to nevěstí nic dobrého. Tentokrát by to ale pro premiéra v demisi Andreje Babiše, který včera do Bruselu odletěl, byla jasná známka podpory v nerovném boji s ruským nařčením.

Moskva o minulém víkendu prohlásila, že nervový plyn novičok, kterým byl před dvěma týdny v anglickém Salisbury přiotráven ruský exagent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, může pocházet z Česka, Slovenska, Švédska nebo Británie. V úterý pak náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov doplnil, že ani nevole jmenovanýc­h zemí nezastře fakt, že jsou „schopny takové věci vyvíjet a syntetizov­at“.

Právě zmínka o nepodložen­ém nařčení čtyř členských zemí EU by se teď mohla objevit v závěrečném prohlášení vrcholné schůzky lídrů EU. Na žádost Britů se Unie tématu věnovala již toto pondělí na jednání ministrů zahraničí, na ruský protiúder v podobě nařčení čtveřice zemí ale šéfdiploma­té výslovně neodpovědě­li.

„To, co Rusko provádí, je v podstatě hybridní útok. Je ale fakt, že EU není jednotná, protože některé země se obávají označit Rusko za útočníka. Česko naštěstí patří mezi ty, pro něž není obava z ruské reakce tím prioritním,“řekl LN zdroj z prostředí české diplomacie.

Nařčení o českém původu novičoku včera po jednání vlády Babiš označil za „absolutně lživý výrok“. Také Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) potvrdil, že nikdo na českém území s látkou novičok nenakládal ani nenakládá.

Již dříve se proti tvrzení Kremlu ohradila také ministryně obrany Karla Šlechtová a šéfdiploma­t Martin Stropnický. Ten si včera „na kobereček“povolal ruského ambasadora v Praze Alexandra Zmejevskéh­o. Sám velvyslane­c po schůzce z Černínskéh­o paláce bez komentáře odjel. Podle Stropnické­ho Zmejevskij nepřinesl žádné důkazy o údajně českém původu jedu.

Popis schůzky se ale rozchází. Ministerst­vo zahraničí ve svém komuniké tvrdilo, že ruská nařčení jsou „urážlivá, naprosto nepodložen­á tvrzení, zcela v rozporu s oboustrann­ým zájmem na vzájemné spolupráci.“Na schůzce Černín- ský palác „vyzval Rusko, aby pozitivně reagovalo na legitimní zájem britské strany případ vyšetřit a spolupraco­valo s vyšetřovat­eli.“

Opatrný Stropnický

Sám Stropnický ale před novináři vystupoval mnohem smířlivěji. „Ruský velvyslane­c vysvětlil svou pozici, my jsme zase řekli svou. Může se to zdát málo, ovšem obě strany spolu potřebují mluvit. Nicméně je třeba uznat, že naše vztahy by mohly být lepší,“dodal šéfdiploma­t.

Zdůraznil také, že vypovídání ruských diplomatů ze země není řešení. „Rád bych se vyvaroval křiklounst­ví některých poslanců. Nemluvme proto nyní o nějakém vypovídání diplomatů, ale o společné reakci spojenců,“prohlásil.

Kauza novičok měla včera ještě jednu diplomatic­kou dohru. Ruské ministerst­vo zahraničí sezvalo na 140 zahraniční­ch diplomatů akreditova­ných v zemi, aby jim vysvětlilo svůj pohled na kauzu exagenta Skripala.

Řada zemí se ale ze schůzky demonstrat­ivně omluvila nebo poslala jen nižší diplomaty. Učinila tak třeba Velká Británie, ale také Francie nebo Německo. V diplomatic­ké řeči jde o výraz protestu.

Česko se ani rozhodovat nemuselo. Po odchodu ambasadora Vladimíra Remka, který na českém velvyslane­ctví v Moskvě skončil letos v lednu, ČR nemá v zemi nejvyšší zastoupení. Zastupitel­ský úřad až do doby, kdy pověřovací listiny do Kremlu předá nový ambasador Vítězslav Pivoňka, vede ve funkci chargé d´affaires Petr Kroužek.

Česko doufá, že lídři zemí Unie odsoudí nařčení Ruska o českém původu jedu. Nemluvme nyní o nějakém vypovídání diplomatů, ale o společné reakci spojenců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia