Lidové noviny

Kauza Murín: Sobotka neodpovědě­l

Vrchní žalobci v Olomouci si na šéfa GIBS stěžovali u premiéra. Jak ale zjistily LN, Bohuslav Sobotka se ani neobtěžova­l s reakcí

- MARTIN SHABU

PRAHA Nebývá zvykem, aby si jeden ze tří nejvýše postavenýc­h žalobců v zemi stěžoval na šéfa bezpečnost­ního sboru. A rovnou u premiéra. Loni v dubnu se ale Ivo Ištvan z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci k takovému kroku odhodlal. Tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi zaslal podnět k zahájení kázeňského řízení s jemu podřízeným Michalem Murínem, ředitelem Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Instituce, která má hlídat, jestli policisté, celníci a příslušníc­i Vězeňské služby dodržují zákony.

Ištvanovy lidi rozčílila skutečnost, že jim Murín odmítl sdělit identitu člověka, jenž mohl vědět podrobnost­i o tom, kdo vynesl informace z úzkostlivě střeženého policejníh­o spisu (viz Na Láďu se neptejte).

Sobotka však v tichosti podnět odmítl a s Murínem kázeňské řízení nezahájil. Na základě údajů získaných dle zákona o svobodném přístupu k informacím LN zjistily, že se Sobotka neobtěžova­l o výsledcích šetření žalobce ani informovat. „Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci nebylo o výsledku řízení vyrozuměno,“uvedl v odpovědi na žádost Ivo Ištvan. Ještě větší pochybnost­i o postupu bývalého ministersk­ého předsedy vzbudila reakce Úřadu vlády (ÚV). Ten na žádost dle zákona o svobodném přístupu k informacím sice odmítl vydat kopii spisu k podnětu žalobců, naznačil však, že se část dokumentů dohledat nepodařilo. „K zahájení kázeňského řízení nebylo přistoupen­o a toto vyhodnocen­í není nikterak odůvodněno, resp. ÚV nemá k dispozici žádné písemné odůvodnění,“napsal LN Jan Večeřa, ředitel odboru právního a kontrolníh­o ÚV.

Samotný Sobotka dotazy, proč své rozhodnutí nikterak neodůvodni­l, ignoroval. Během bouřlivého zasedání bezpečnost­ního výboru ve sněmovně ale minulý týden prohlásil, že to bylo v jeho pravomoci. Podle něj se současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) snaží získat kontrolu nad bezpečnost­ními sbory včetně inspekce.

„Odehrává se tu fáze diskredita­ční kampaně, kterou pravděpodo­bně sliboval premiér v demisi panu Murínovi,“prohlásil minulý týden Sobotka. Reagoval tím na dřívější informace GIBS, že Babiš Murínovi pohrozil skandaliza­cí, pokud z čela inspekce neodejde. S Murínem pak zahájil kázeňské řízení. Šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 Miroslav Kalousek shání podpisy pro svolání mimořádnéh­o zasedání sněmovny.

 ?? Andrej Babiš, Michal Murín a Bohuslav Sobotka usedli za jedním stolem na schůzi sněmovního bezpečnost­ního výboru FOTO PROFIMEDIA ?? Před týdnem
Andrej Babiš, Michal Murín a Bohuslav Sobotka usedli za jedním stolem na schůzi sněmovního bezpečnost­ního výboru FOTO PROFIMEDIA Před týdnem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia