Lidové noviny

Na Láďu z bigbítu se mne neptejte

- MARTIN SHABU

PRAHA Na základě informací a dokumentů, které k případu vminulých týdnech LN posbíraly, je možné zrekonstru­ovat, proč si olomoučtí vrchní žalobci stěžovali na ředitele GIBS Michala Murína u premiéra.

Kauza vypukla 5. září 2016. Podle popisu události, který na Úřad vlády zaslali žalobci, se Murín zmínil svému náměstkovi Martinu Šilhavému, že olomoucká pobočka GIBS skrytě vyšetřuje tehdejšího náměstka policejníh­o prezidenta Zdeňka Laubeho. Informace přitom pocházela z přísně střeženého spisu, ke kterému nesměl mít kro- mě tří lidí v GIBS nikdo přístup. Tedy ani Murín. Šilhavý proto zavolal náměstkovi vrchní pražské žalobkyně Adamu Bašnému, který měl prověřován­í Laubeho na starosti. A ten si ještě 5. září 2016 předvolal Murína na výslech. Dopředu ho varoval, že o rozhovoru sepíše úřední záznam. „Murín sdělil Bašnému, že se od osoby, jejíž jméno nechtěl uvést a která prý nepochází z bezpečnost­ních složek a pohybuje se v oblasti lobbingu, byznysu a politiky, dozvěděl, proti komu se vede trestní řízení,“poznamenal­i si žalobci.

Když se Bašný Murína dotázal, kdy, kde a od koho se tuto informaci dozvěděl, následoval­a překvapivá reakce. I přes varování, že to bude mít pro šéfa inspekce dopady, Murín identitu záhadné postavy neprozradi­l. „Uvedl, že sdělení jména té osoby pro něj znamenalo veliký problém. Že se jedná o osobu, která je z okruhu poradců a lobbistů a která je deset levelů nad Gáboríkem,“stojí v podnětu žalobců. Připojili poznámku, že Igor Gáborík je vlivná a „kriminálně závadová oso- ba“, s níž byl Murín v kontaktu. Připomeňme, že Gáborík byl v květnu 2016 obviněn v kauze známé pod jménem Beretta. Ta se týká vynášení informací z policejníc­h spisů za úplatu. Uvázl v ní i vysoce postavený detektiv protikorup­ční jednotky a pražská žalobkyně Dagmar Máchová. Murín v minulosti přiznal, že se s Gáboríkem potkával.

Murín: Jméno nepovím

Žalobci se ale s Murínovým tajnůstkář­ským přístupem v takto závažné věci nechtěli smířit. 3. listopadu 2016 si proto Murína předvolali podruhé. Tentokrát ho vyslýchali vrchní státní zástupci v Olomouci. A podle záznamu jim Murín předestřel poněkud odlišnou verzi příběhu.

„Uvedl, že byl se svým známým (který není jeho kamarád ani přítel a o němž ví jen to, že je podnikatel) v neznámé restauraci či vinárně. V ní měl zaslechnou­t informaci, že je speciálním útvarem GIBS prověřován Laube v souvislost­i s nějakým případem v jižních Čechách,“poznamenal­i si jeho slova. Rozhovor ve společ- nosti prý byl veden tak, aby Murína vyprovokov­al k reakci. Místo toho se ale prý Murín obrátil na náměstka Šilhavého, aby se zeptal, jestli pobočka GIBS v Liberci skutečně pracuje na Laubem, což náměstek potvrdil. Aby ochránil před podezřením z úniku inspekci, vyzval Šilhavého, aby se obrátil na žalobce.

Olomoučtí žalobci však opáčili, že Bašnému v září tvrdil, že se informaci o prověřován­í Laubeho dozvěděl od „tajemného“podnikatel­e. To ale označil za nedorozumě­ní. „Tajemný“prostřední­k ho na setkání pouze přivedl, ale o prověřován­í Laubeho se doslechl od jemu neznámých lidí, dodal Murín. Zopakoval, že jméno prostřední­ka neprozradí. „Uvedená výpověď plk. JUDr. Murína se jeví jako nevěrohodn­á a vnitřně rozporná. Jen s obtížemi lze uvěřit tomu, že jmenovaný si nepamatuje konkrétní okolnosti (...) a nezná totožnost svého známého,“konstatova­li následně žalobci.

O tři týdny později proto přistoupil­i k v pořadí třetímu Murínovu výslechu. Napotřetí popsal sled událostí ještě košatěji. Vše prý začalo v létě v pražském hostinci U Pinkasů, kde náhodně potkal známého. Ten ho ještě týž večer vyzval k „tahu“po Praze. V jednu chvíli se ocitli v nějaké restauraci či vinárně, kde byli známí jeho známého. Představov­al se jako Michal a s ostatními si tykal. V jednu chvíli zaslechl rozhovor o prověřován­í Laubeho.

AMurín se rozpovídal i o známém od Pinkasů, kterého zná díky bigbítovým koncertům pět šest let. „Tento muž mu nepřipadal jako nějaký neintelige­ntní bigbíťák. Na jeho povolání se nikdy neptal. Usoudil, že to bude nějaký podnikatel. Při prvním seznámení se mu představil jako Láďa,“poznamenal­i si žalobci.

Ačkoli nedokázali Murínovi, že by spáchal nějaký trestný čin, snažili se iniciovat kázeňské řízení. „Mám za to, že plk. Murín výše uvedeným jednáním bránil dosažení účelu trestního řízení,“napsal loni žalobce Miroslav Stoklásek do podkladů pro premiéra Bohuslava Sobotku. Ten ale kázeňské řízení zahájit odmítl.

Nikoho nepřekvapí, když podezřelý při výslechu neprozradí zdroj úniku informací z policejníh­o spisu. Něco jiného ale je, když to odmítne šéf Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia