Lidové noviny

Dopravní podnik se otřásl. Skončil „pán investic“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Přehazují si ho jako horký brambor. Ve funkci druhého muže pražského dopravního podniku skončil vlivný právník Jan Blecha. Rozhodla o tom podle zjištění LN včera dozorčí rada společnost­i, která v zápětí navrhla nový „pašalík“pro Blechu – místo v představen­stvu Pražské strojírny, dceřiné firmy dopravního podniku. Na původní židli Blechy má usednoutma­gistrátní úředník Tomáš Kaas. „Odvolali jsme pana Blechu na základě vzneseného požadavku. Zároveň jsme vyslovili návrh, aby byl jmenován do představen­stva Pražské strojírny,“potvrdil LN člen dozorčí rady dopravního podniku Marek Doležal (TOP 09).

Do důležité pozice, v níž se každý rok rozhoduje o miliardový­ch investicíc­h, přišel Blecha na konci roku 2016. Tehdy byl nominantem ČSSD, a je tudíž paradoxní, že to byli sociální demokraté, kteří nyní požadovali jeho odvolání. Tento krok vyvolal v uplynulých dnech silné politické vlnobití. O jeho situaci se podle informací LN zajímali politici nejen na pražské úrovni, ale i celostátní.

Spekuluje se totiž, že Blecha by měl se vznikem nové vlády zamířit do čela některé ze státních společnost­í. Vysvětlení sociálněde­mokratické­ho odklonu se liší.

První verze hovoří o tom, že Blecha v průběhu času takzvaně vyměnil dres – tedy že namísto ČSSD začal mít blíže k hnutí ANO, které se sociálními demokraty tvoří v Praze koalici.

Jiná verze říká, že stažení místopředs­edy představen­stva souvisí s vnitřním děním v pražské ČSSD, kterou ovládá křídlo kolem vlivného funkcionář­e a europoslan­ce Miroslava Pocheho. Jeho pražský tábor se od loňských sněmovních voleb, které pro ČSSD dopadly fiaskem, snaží zbavit vlivu dvou někdejších důležitých postav sociální demokracie v hlavním městě – Karla Březiny a Petra Hulinského.

„Pražská ČSSD dočišťuje poslední průšvihy z doby Karla Březiny a advokáta Jiřího Brože (z advokátní kanceláře Brož, Sedlatý, se kterou Březina udržoval blízký vztah – pozn. red.),“napsal LN člen vedení pražské sociální demokracie pod příslibem anonymity.

 ?? FOTO DPP ?? Jan Blecha
FOTO DPP Jan Blecha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia