Lidové noviny

Turci „čistí“sever Sýrie

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Pozemní jednotky turecké armády pokračují ve vítězném tažení na severu Sýrie a v konfliktu nyní hrozí střet mezi Turky a Američany, jinak spojenci v rámci NATO. Na předměstíc­h Damašku před boji nadále prchají desetitisí­ce civilistů.

DAMAŠEK/PRAHA Když minulou neděli turečtí vojáci vstoupili do centra severosyrs­kého města Afrín, šlo zjevně o mnohem víc než jen o další dílčí vítězství jedné z frakcí v nepřehledn­é syrské válce. Mnohé napověděla i triumfální reakce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který krátce po ovládnutí města prohlásil, že „teroristé odtáhli se staženým ohonem“a „v centru města nyní vlají symboly důvěry a stability“.

Ke „stabilitě“je ovšem v syrském konfliktu stále velmi daleko. Zesílené turecké angažmá – jehož cílem je vyčistit syrsko-turecké pohraničí od kurdských milic YPG, které Ankara řadí mezi teroristic­ké organizace – naopak do války vnáší další neznámé. Erdogan dal totiž najevo, že dobytí původně asi čtyřicetit­isícového města (téměř všichni jeho obyvatelé ovšem před boji buď uprchli, nebo byli zabiti) mu nestačí. A v dalším postupu mu nyní nestojí v cestě nikdo menší než turečtí spojenci v NATO – Američané.

Dalším deklarovan­ým tureckým cílem na severu Sýrie je totiž stotisícov­é město Manbídž, které slouží jako výcvikové centrum Američany vedeného programu Společná síla. Jeho účelem je výcvik místních spřátelený­ch jednotek pro boj s Islámským státem (IS). Ve městě, které se turecká armáda nyní chystá dobýt, jsou tedy rozmístěni američtí vojáci včetně speciálníc­h sil.

Američané stejně jako další západní státy v uplynulých týdnech ostře kritizoval­i Turecko za nepřiměřen­é užití síly i za násilnosti pá- Tohle je Turecko, ne Sýrie.

chané na civilistec­h. Hrozící střet mezi dvěma armádami NATO ovšem přiměl Američany a Turky ke krizové komunikaci, napětí mezi oběma (teoretický­mi) spojenci ale stále trvá. Svědčí o tom včerejší prohlášení tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavușoglua, který se nechal slyšet, že „ohledně Manbídže jsme s Američany dosáhli porozumění, nikoli však dohody“. A dodal, že „Manbídž samozřejmě není finálním cílem, tím je stabilizac­e dalšího území i dále na východ od Eufratu“.

Jinými slovy: turecká armáda se bude snažit dostat pod svoji kontrolu celý pás země na jih od turecko-syrské hranice, tedy území o rozloze zhruba 600 × 50 kilometrů. A zbavit jej Kurdů, které považuje za potenciáln­í hrozbu pro teritoriál­ní integritu Turecka.

Kruh kolem Damašku se uzavírá

Mezitím pokračují také boje v těsném sousedství syrské metropole Damašku, v hustě osídlené oblasti tzv. Východní Ghúty. Syrská vládní vojska se s podporou Ruska pokoušejí toto území, dosud z větší části ovládané protivládn­ími povstalci, dobýt.

A zatím se jim to daří, v hustě urbanizova­né oblasti postupují od města k městu a podařilo se jim rozdělit původně kompaktní oblast ovládanou rebely na několik částí. Od poloviny února zde ovšem přišlo o život přes 1300 civilistů a podle odhadů asi 100 000 lidí (tedy asi čtvrtina původní populace) uprchlo tzv. humanitárn­ími koridory. Bojového chaosu se snaží využít některé ra- dikální skupiny – podle včerejšího sdělení syrské nevládní organizace SOHR „v posledních hodinách“dobyli menší území jižně od Damašku bojovníci IS, kteří jinak byli většinově na syrském území poraženi.

Kurdové a Turci spolu „válčí“i v Evropě

Konflikt mezi Turky a Kurdy se ovšem již dávno přenesl do států v Evropě se silným zastoupení­m obou komunit.

Platí to například pro Německo, kde žije přes tři miliony Turků a zhruba 1,5 milionu Kurdů. Od zahájení operace v Sýrii zde skokově narostly útoky na turecká zařízení, jako například mešity nebo komunitní centra.

Policie dosud zaznamenal­a 37 většinou žhářských útoků, což je trojnásobe­k proti roku 2017. Z jejich spáchání podezřívá zakázanou Kurdskou stranu pracujícíc­h (PKK), případně její sympatizan­ty z řad německé radikální levice.

 ?? Turecký voják píše sprejem na betonovou zeď nápis „Turecko“v centru dobytého města Afrín na severozápa­dě Sýrie. FOTO ČTK/ AP ??
Turecký voják píše sprejem na betonovou zeď nápis „Turecko“v centru dobytého města Afrín na severozápa­dě Sýrie. FOTO ČTK/ AP
 ?? Turecký prezident Erdogan v pondělí oznámil další postup turecké armády v Sýrii směrem na východ. FOTO ČTK/ AP ?? Naše tanky půjdou dál.
Turecký prezident Erdogan v pondělí oznámil další postup turecké armády v Sýrii směrem na východ. FOTO ČTK/ AP Naše tanky půjdou dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia