Lidové noviny

Kiska chce dnes jmenovat Pellegrini­ho vládu

- ROBERT SCHUSTER

Designovan­ý BRATISLAVA/PRAHA slovenský premiér

včera podnikl druhý pokus přesvědčit prezidenta Andreje Kisku o svém budoucím vládním týmu.

A byl úspěšný, neboť prezident včera oznámil, že dnes jmenuje nového premiéra i jím navržený kabinet.

„Se složením vlády nejsem spokojený na sto procent, ale jako hlava státu nepřekročí­m hranice dané ústavou,“prohlásil Kiska a dodal, že Slovensko je parlamentn­í demokracií a vládě vyjádřila podporu většina poslanců.

S původním návrhem na novou vládu, který dosavadní vicepremié­r Pellegrini předložil Kiskovi v úterý, prezident nesouhlasi­l a žádal změnu na pozici ministra vnitra. Původně nominované­ho Jozefa Ráže proto nahradil Tomáš Drucker, jenž byl v předchozí vládě ministrem zdravotnic­tví.

„Nyní již nic nebrání tomu, aby pan prezident v nejbližšíc­h dnech nebo hodinách mohl novou vládu jmenovat,“prohlásil Pellegrini poté, co přinesl Kiskovi upravený seznam svých budoucích ministrů.

Nová vláda vznikla na půdorysu předchozí vládní koalice vedené premiérem Robertem Ficem. Vedle nejsilnějš­í par-

ni Peter Pellegri-

lamentní strany Smer-sociální demokracie ji budou i nadále tvořit Slovenská národní strana (SNS) a také slovensko-maďarská strana Most-Híd.

Slovenský prezident během včerejšího dne absolvoval s navrhovaný­mi ministry sérii schůzek. Největší pozornost vyvolalo Kiskovo jednání s Druckerem. Jak uvedla slovenská média, zajímal se Kiska během rozhovoru s ním hlavně o to, jestli by jako šéf re- sortu vnitra usiloval o změnu v čele slovenské policie. Sám Drucker později připustil, že ho Kiska vyzval, aby odvolal policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara.

Dosavadní policejní šéf byl kritizován za svá vyjádření v souvislost­i s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové před měsícem.

Tehdy mimo jiné naznačil, že v pozadí úkladné vraždy obou mladých lidí mohly být drogy a nikoli Kuciakova investigat­ivní novinářská práce, v níž upozorňova­l na možné propojení politiků a kontroverz­ních podnikatel­ů. Zejména rodiče obou zavražděný­ch následně vyjádřili pochybnost­i, jestli může policie vedená generálem Gašparem mít vůbec zájem vraždu vyšetřit. Žádali proto vytvoření mezinárodn­ího vyšetřovac­ího týmu.

Kiska se včera mimo jiné sešel i s navrhovano­u ministryní kultury Ľubicou Laššákovou. Ta na sebe před nedávnem upozornila tvrzením, že neziskový sektor na Slovensku je příliš bohatý. Kromě toho také uvedla, že americký finančník a filantrop maďarského původu George Soros svými aktivitami ovlivňuje vývoj ve střední Evropě. Včera se za svá slova omluvila s tím, že by byla nerada spojována s postoji, jež pravidelně prezentuje pravicový radikál Marian Kotleba.

 ??  ?? Komentář na straně 10
Komentář na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia