Lidové noviny

FB je jen byznys

Politická manipulace se přesunula do 21. století

-

Tajemná firma tahající za nitky politiky, zlá megakorpor­ace, miliony podvedenýc­h lidí, vydírání a prostitutk­y i zmanipulov­ané volby nejmocnějš­ího muže planety. Skandál společnost­i Cambridge Analytica a Facebooku, který právě plní první stránky světových médií, má prostě všechno. Jako by to byl scénář jednoho z klasických politickýc­h thrillerů nixonovské éry. Zatím chybějí nájemní vrazi. V závěsu se ale už brzy přiřítí samozvaní analytici s komentářem, že sociální sítě a internet bourají svobodu a liberální demokracii.

Než to přijde, je zaprvé potřeba posté připomenou­t, že Facebook a spol. jsou hlavně dobře promazané stroje na peníze z reklamy. Jejich cíl není politický a to, že je někdo zneužil, se jim vůbec nelíbí a kazí jim byznys. Akcie největší sociální sítě světa ztratily za pár hodin na hodnotě přes 37 miliard dolarů, což je polovina českého státního rozpočtu na celý rok. Ztráta důvěry uživatelů je v internetov­ém podnikání fatální a výzvy ke „smazání Facebooku“bolí víc než jakákoliv pokuta. Lidé hlasují ne nohama, ale jen pohybem myši a konkurence je vzdálená jedno kliknutí.

Zadruhé, politická manipulace tu byla vždy a v obrovské míře – za Nixona, Trumpa, stejně jako Obamy, Kennedyho či Jeffersona. Mění se jen prostředky – od letáků, přes rádio a televizi jsme se dostali k internetu. Ano, demokracie a společnost se mění a mění ji technologi­e, stejně jako to dělal knihtisk a parní stroj. Není to ale ďábel, před kterým musíme zvedat prst, i když je to populární. Především je technologi­ím třeba rozumět, což u proroků apokalypsy pohříchu často chybí.

Zatřetí a konečně, pozor – z našich dat se toho dá vyčíst opravdu hodně, třeba celý psychologi­cký profil, jak ukázal už před lety původní experiment profesora Kosinského, na kterém Cambridge Analytica staví. Všechno o sobě ale sdílíme sami a dobrovolně, a navíc už za dva měsíce začíná platit nové a obávané evropské nařízení na ochranu soukromí GDPR. Je to tedy jen na nás, co komu dáme a dovolíme. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia