Lidové noviny

Obnova mariánskéh­o sloupu není hotovou věcí

- Ad LN 19. 3.: Nová naděje pro mariánský sloup Zdeněk Zacpal, překladate­l

Článek ke kauze výstavby tzv. mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí v Praze dává téměř výhradně slovo stoupencům jeho znovuobnov­ení. Neuvádí ta fakta, která se jim nehodí. Třebas znění nápisu císaře Ferdinanda III. (1737–1757), který si na sloup nechal vytesat, že jej postavil za „obhájení a osvobození města“. Opomíjí, že se spíše jednalo o volnou kopii mariánskéh­o sloupu v Mnichově, postavenéh­o vévodou Maxmiliáne­m I. Bavorským roku 1638. Tento vladař spolu s Ferdinando­vým otcem přispěl v rámci „Katolické ligy“roku 1620 na Bílé hoře k likvidaci české státnosti, jejích tradičních svobod a vlastních institucí. Ikonografi­e sloupu, znázorňují­cí vybíjení kacířů, které pak příznačně probíhalo i u nás, pochází již od pamětní mince papeže Řehoře XIII. z roku 1572. Fakt, že takováto propaganda sloužila duchovní nadvládě Říma na úkor domácích tradic, mohou stěží jacíkoli historikov­é „překonat“.

Radní Jan Wolf může trvat na tom, že se nedá zrušit územní rozhodnutí Prahy 1. Coby rozhodný zastánce obnovy sloupu však účelově zamlčuje, že na základě usnesení zastupitel­stva hlavního města Prahy č. 29/87 ze dne 14. 9. 2017 je ze strany města možno a záhodno zrušit smlouvu o budoucí smlouvě darovací. Rovněž se dá vypovědět dohoda o provedení stavby, umožňující na parcele 1090, která je stále majetkem Prahy, realizovat záměr výstavby sloupu.

Sousoší nikoli Franze Josefa I., nýbrž Franze I. (1792–1835) bylo obnoveno na Smetanově nábřeží v Praze roku 2003 bez veřejné diskuse, takřka přes noc. Mnozí se však za něj stydí a rozhodně si ho nefotí.

Snaha jistých stran s dlouhými prsty nenápadně nahrazovat humanismus a svobodomys­lné tradice T. G. Masaryka a první republiky symboly vídeňského despotismu, netoleranc­e a absolutní vlády trůnu a oltáře oslabuje kritické myšlení občanů a prohlubuje jejich bezmoc vůči svévolným politickým vůdcům. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia