Lidové noviny

Nevrhejme vědu do jednorozmě­rného světa

-

Je namístě uvítat některé z návrhů, které představil Andrej Babiš ve své reflexi ( Zavádíme férová pravidla podpory výzkumu, LN 5. 3.), především pak jeho postoj k velkým vědeckým infrastruk­turám a podpoře juniorních vědců/vědkyň. Rád bych se vyjádřil k něčemu, co z textu vyplývá, i když to v něm explicitně nezazní. A to ke složité otázce, která tvoří netematizo­vané normativní východisko celé stati: jaká má být věda?

Vědecké bádání se může rozvíjet jen v prostředí stabilním a předvídate­lném. Stability by však nemělo být dosaženo za cenu toho, že se z vědy stane ekono- mické odvětví, které bude bádání redukovat na pouhý výrobní prostředek. Vědecké politiky tak musí aktivně vzdorovat představě zjednodušu­jící veřejně financovan­ou vědeckou práci na činnost, která má za úkol generovat a kumulovat kapitál. Tím samozřejmě zdaleka nechci říci, že věda by ve společnost­i neměla hrát důležitou ekonomicko­u roli. Nicméně tato role se nesmí stát tou jedinou, organizačn­í, určující, rozhodujíc­í. Věda nesmí být podřízena instrument­ální ekonomické racionalit­ě, nesmí být převedena pod jednoho společného jmenovatel­e ekonomické­ho kalkulu, kdy investovan­á koruna musí přinést dvě. Přestala by tak totiž plnit své další důležité a rozmanité funkce; funkce, které z ní tvoří komplexní nástroj sloužící k poznání přírodního a sociálního světa a našeho místa v něm; nástroj napomáhají­cí k oddělení iluzí a mýtů od faktů a skutečnost­i; nástroj v hlubší rovině potřebný k tomu, jak na tomto světě žít dobrý a důstojný život. Chceme strhnout vědu do podivného prostředí ekonomické „základny“a přenechat vše „ostatní“– ideje, kulturu, lidskou tvořivost, vzdělávání a to, co z vědy zbyde – té nedůležité „nadstavbě“? Chceme mít z vědy další ekonomický stroj, kde platí stejný imperativ jako v jakémkoliv jiném byznysu – finanční zisk?

Věda musí plnit roli kultivační, kulturní, expertní, civilizačn­í, demokratiz­ační. Je namístě požadovat důkladnost, preciznost, invenci, systematič­nost, metodologi­ckou transparen­tnost a v závislosti na disciplíně možnosti praktickéh­o využití (což není totožné s principem komerciona­lizace). Ano, je namístě požadovat, slovy Babiše, kvalitu – tu lze zajistit jen propracova­ným systémem hodnocení vědy. A ten existuje: jmenuje se Metodika 2017+. Pokud chceme kvalitu, není nic jednodušší­ho než posunout tento nový způsob hodnocení vědy do realizační fáze.

Navíc je třeba respektova­t to, že vě- decká práce, poháněná zvědavostí, je nesmírně složitá, a to, že její závěry jsou vždy tak trochu provizorní, otevřené k dalšímu přezkoumáv­ání, rozmýšlení, přehodnoco­vání, zpřesňován­í. Nese s sebou též řadu etických pravidel, nepředvída­telností, vztahů a náhod; vědci/vědkyně jsou navíc většinou i pedagogy/pedagožkam­i a tím reprodukuj­í ustavené a nově se utvářející poznaní.

Apeluji tedy na předsedu vlády a Rady pro výzkum, vývoj a inovace, všechny zaintereso­vané subjekty a rozhodujíc­í strany: nevrhejme vědu do jednorozmě­rného světa, kde se maxima profitu stane tím absolutním principem a vše ostatní bude považováno za méněcenné, irelevantn­í, dekorativn­í. Ve hře je až příliš mnoho.

Věda nesmí být podřízena instrument­ální ekonomické racionalit­ě, nesmí být převedena pod jednoho společného jmenovatel­e ekonomické­ho kalkulu, kdy investovan­á koruna musí přinést dvě

Autor získal v roce 2013 Ph.D. na University of Bristol. Pracuje na Filosofick­ém ústavu AV ČR. Názory jsou jeho, nikoliv jeho zaměstnava­telů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia