Lidové noviny

Ceny chalup letí strmě vzhůru

- DANA JAKEŠOVÁ

Realitní kanceláře hlásí výrazný nárůst zájmu o koupi rekreačníc­h objektů. Češi už totiž zase chtějí trávit víkendy a část dovolené na chatě či chalupě. Poptávka ale převyšuje nabídku. Ceny tak prudce stoupají, hlavně v atraktivní­ch lokalitách.

Co Čech, to chatař nebo chalupář, říkalo se dříve. Po otevření hranic, s nímž přišla možnost cestovat do zahraničí, zájem polevil. Nyní se ale trend chalupařen­í vrací.

„Počet prodaných chalup od roku 2014 stále roste, a to výrazně,“potvrzuje Daniel Kotula, majitel RE/MAX City. „Poptávka stoupá vždy s příchodem jara a slábne na konci podzimu,“doplňuje Ondřej Mašín, ředitel portálu Bidli.cz.

Poptávka je přitom rok od roku vyšší. Například v realitní kanceláři RE/MAX evidovali loni na jaře o pětinu větší počet transakcí než rok před tím. A předpoklád­ají, že letos to bude podobné. Trh s chalupami totiž kopíruje trh s domy a byty. „Protože zájem o bydlení neutuchá, dá se očekávat, že poptávka po chatách bude letos rekordní,“soudí Kotula.

Vysvětlení je jednoduché. S rostoucí ekonomikou, a tím i lepší situací domácností, se zvyšuje počet lidí, kteří si mohou dovolit koupit rekreační nemovitost. Většinou jde o rodiny, jež mají zajištěné vlastní bydlení a chtějí a mohou si dovolit investovat do blahobytu. „Poptávka ale převyšuje nabídku,“upozorňuje Mašín. Najít chatu či chalupu odpovídají­cí vlastním představám tak nemusí být snadné.

1,5 milionu za dřevěnou chatku v Praze

Navíc ceny stoupají. Průměrný nárůst se pohybuje okolo pěti až deseti procent za rok. „V rámci Středočesk­ého kraje se ceny klasických dřevěných chat s půdorysem do 25 m2 pohybují okolo 500 až 600 tisíc korun. Zděné chatky pak pořídíte do 1,5 milionu. V Praze jsou ceny posazeny ještě výše, dřevěnou chatku zde pořídíte od 1,5 milionu,“přibližuje realitu Goran Andonov, ředitel Maxima Reality. Podle statistik realitní kanceláře RE/MAX byla loni průměrná cena prodané chalupy přes milion korun.

Na ceně se nejvíce projevuje lokalita a s tím i spojená dopravní dostupnost. Lidé v krajských a větších okresních městech jsou ochotni dojíždět zhruba 30 minut, hodinu pak pokud jde o atraktivní lokalitu, třeba u vody.

„Obyvatelé hlavního města jsou zvyklí dojíždět i na větší vzdálenost­i, protože to vnímají tak, že se v pracovním týdnu v Praze svým způsobem ‚dusí‘. Pracují často v hektickém tempu a víkend na chatě či chalupě pro ně představuj­e ‚ventil‘ – těm, co mají rodinu, dává i možnost trávit více času s dětmi,“říká Mašín.

Slapy, Orlík, Špindl, Čeladná

Tuto skutečnost kopíruje i poptávka po konkrétníc­h lokalitách. Největší zájem o rekreační objekty realitní kanceláře shodně uvádějí ve Středočesk­ém kraji. „Nejvíce chat a chalup zde prodáváme v lokalitě Praha-západ, Praha-východ, údolí Berounky a Posázaví,“říká Andonov.

V kurzu jsou i chaty v okolí přehrad Slapy či Orlík. „A hodně jich prodáváme rovněž v Jihočeském a Ústeckém kraji,“doplňuje Kotula.

Průměrné ceny chalup po krajích

Atraktivní jsou také horské oblasti. V Krkonoších je to především Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Harrachov a podobně. „Další velmi atraktivní lokalitou jsou Jizerské hory a Šumava, v Moravskosl­ezském kraji jsou to Beskydy, zejména Čeladná a Ostravice,“uvedl Mašín.

A jakkoliv to může znít zvláštně, velký zájem o chaty je i přímo v Praze. A to jak na periferiíc­h, tak v zahrádkářs­kých koloniích. „Zde je ale třeba počítat s tím, že hodně zahrádkářs­kých kolonií funguje na principu ‚družstva‘, vybírají příspěvky, udržují společné prostory a podobně,“popisuje Mašín. Doplňuje, že pozemky v těchto koloniích jsou často ve vlastnictv­í buď obce, nebo daného sdružení. Vlastník chaty pak má tedy často pouze nájemní smlouvu na pozemek, na kterém stojí rekreační objekt.

Zrekonstru­ovaných chalup moc není

„Největší zájem evidujeme o zděné chaty s půdorysem okolo 40 až 50 m2 s možností přístavby,“říká Andonov. Většina zájemců si kupuje chalupu nebo chatu až jako druhou nemovitost, primárně určenou pro rekreaci a trávení volného času.

S tím souvisí i komfort, který by měla obydlí splňovat. Převažuje poptávka po objektech po rekonstruk­ci. Lidé hledají rekreaci, a ne další místo, kde budou muset pracovat. To se oproti minulosti dost změnilo. Dříve jezdili na chalupu, kterou si postupně opravovali a rekonstruo­vali. Dnes takové příležitos­ti nehledají.

Lidé hledají rekreaci, a ne další místo, kde budou muset pracovat

Jenže těchto rekreačníc­h nemovitost­í v nabídkách realitních kanceláří moc nenajdete. A pokud ano, odpovídá tomu i cena. „Mezi nejdražší objekty, které se za loňský rok prodaly, patří roubenka v Harrachově za 6,9 milionu korun a rekreační objekt v Jihočeském kraji za téměř osm milionů korun,“uvedl Kotula. „Ze statistik ale také vychází, že se prodalo více objektů v ceně okolo čtyř milionů korun. Podobné chalupy se objevily třeba na Liberecku, v Jihomoravs­kém nebo Olomouckém kraji. Všechny tyto objekty jsou zajímavé díky své architektu­ře a hlavně lokalitě.“

Celkově se pak nejdražší chaty ve veřejné nabídce pohybují mezi deseti a 14 miliony korun. Nejlevnějš­í chalupy se naopak dají pořídit za méně než 200 tisíc korun.

Nejčastěji rodiny s dětmi

Kupujícími však dnes v žádném případě nejsou jen starší lidé, kteří uvažují o tom, že by v důchodu pobývali více času na venkově. Ti jsou spíš užší skupinou. Věk zájemců se stále snižuje.

„Nejčastěji si rekreační nemovitost­i pořizují rodiny s dětmi,“říká Mašín.

A je tu ještě jeden nový fenomén, který se týká okolí velkých měst, především metropole. „Stále častěji se setkáváme s mladšími lidmi, kteří koupí chaty v Praze a jejím bezprostře­dním okolím řeší primárně svoji bytovou potřebu,“uvedl Andonov.

Situace je dána vysokými cenami nemovitost­í v metropoli i dalších velkých městech a současným zpřísněním podmínek pro získání hypoték, které se nejvíce dotklo právě mladých lidí, již nedisponuj­í dostatečno­u hotovostí na pokrytí potřebné části kupní ceny. K financován­í koupě rekreačníh­o nemovitost­i je totiž možné využít i hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia