Lidové noviny

I letní byt může vydělávat

Pozor na rozdíl mezi pronájmem a ubytovacím­i službami Platící hosty vám za provizi sežene agentura

- DANA JAKEŠOVÁ

Ne každý chce tuzemskou dovolenou či prodloužen­ý víkend trávit v hotelu či v penzionu. Stále více lidí preferuje pohodlí někde v soukromí. A to je příležitos­t pro majitele chat, chalup či dovolenkov­ých apartmánů. V době, kdy nemovitost nevyužívaj­í k vlastní rekreaci, ji mohou krátkodobě pronajímat a něco si přivydělat.

Platí přitom přímá úměra – čím atraktivně­jší je lokalita, vybavení chalupy a její bezprostře­dní okolí, tím více zájemců přiláká. Vysloveně na investici, tedy za účelem pronájmů, se však vyplatí jen v těch opravdu nejlukrati­vnějších lokalitách. „Příkladem jsou například horské apartmány,“upřesňuje Daniel Kotula, majitel RE/MAX City.

Aby se objekt dobře pronajímal, je nutné jej patřičně vybavit. Nutností je standardní úroveň sociálního zařízení, teplá voda, vybavená kuchyně a stolování pro počet hostů, který lze v objektu ubytovat, stejně tak počet lůžek a dostatek úložných prostorů.

„Chalupu si často pronajímaj­í rodiny s dětmi, takže je dobré pamatovat i na dětskou postýlku, pískoviště, houpačku,“dává tip Markéta Svobodová, která chalupu pronajímá již řadu let. „V létě pak chtějí všichni možnost koupání. Proto jsme na zahradu u chalupy pořídili bazén. A také tam máme zázemí pro grilování.“

Kde vzít zájemce o ubytování

Ovšem tím nejpodstat­nějším při pronajímán­í rekreačníh­o objektu je sehnat dostatek klientů. Možností se nabízí hned několik.

Můžete uzavřít smlouvu s některou z cestovních agentur, které se specializu­jí na zprostředk­ování pronájmů chat a chalup. Obvykle se můžete dohodnout na jednom ze tří typů spolupráce – smlouva celoroční a na zimní nebo letní sezonu. Agentura se pak postará o prezentaci vaší chalupy i o klienty. Standardně objekt obsazuje sama bez nutnosti vašeho odsouhlase­ní jako majitele. O nájemce se tak stará od objednávky až po jejich příjezd na chalupu. Za to jí ovšem platíte provizi.

Anebo můžete chalupu pronajímat sami. S její prezentací vám může pomoct například zaregistro­vání se na některém „chalupářsk­ém“serveru, kde zaplatíte jen roční poplatek za zveřejnění a využívání některých služeb, ale o pronájem chalupy se staráte sami. Můžete si tak tedy i rozhodnout, komu ji pronajmete a komu ne.

Smlouvu o takovém krátkodobé­m pronájmu sice legislativ­a umožňuje uzavřít i jenom ústní, v praxi to ale v žádném případě nelze doporučit. Jakou smlouvu ale na pronájem chalupy či chaty mít?

Jak na smlouvy, daně a EET

To záleží na tom, zda půjde o pouhé přenechání se zprostředk­ováním základních nezbytných služeb, jako je dodávka vody a elektřiny a odvoz odpadu, nebo budete nájemníkům poskytovat i další služby, jako je třeba pravidelný úklid či výměna ložního prádla.

„V prvním případě půjde z pohledu občanského zákoníku o nájem. A taková smlouva bude vedle určení pronajaté chaty zpravidla obsahovat ujednání o době nájmu a nájemném,“vysvětluje Lukáš Maryško, advokát trvale spolupracu­jící s AK Wilsons.

V druhém případě, kdy budou poskytován­y i další služby, půjde o smlouvu o ubytování. I tentokrát bude stačit sjednat si dobu ubytování a nájem za něj. V případě ubytování ale platí odpovědnos­t ubyto- vatele, tedy vlastníka chaty, za věci, které má ubytovaná osoba v daných prostorách.

„Pokud by tedy například chatu vykradli, měl by vlastník chaty povinnost ubytované osobě nahradit škodu, tedy hodnotu ukradených věcí, a to až do výše stonásobku denní ceny za ubytování,“upozorňuje Maryško.

A jsou tu ještě další rozdíly. U prostého nájmu není potřeba mít živnostens­ký list, na ubytování ano, jde již o podnikání. Jinak to bude i s daněním příjmů z těchto pronájmů, resp. s uplatněním vynaložený­ch výdajů paušálem. „Zatímco v případě prostého nájmu lze uplatnit částku odpovídají­cí 30 procentům souvisejíc­ích příjmů, maximálně ale 300 tisíc korun, u příjmů z ubytování na základě živnostens­kého oprávnění lze uplatnit až 60 procent příjmů, nejvíce pak 600 tisíc korun,“doplňuje Maryško.

Poslední rozdíl se týká elektronic­ké evidence tržeb (EET). Prostý nájem EET nepodléhá, ubytování (živnost) ano, tedy pokud byste přijímali platby v hotovosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia