Lidové noviny

Rekreační objekt lze pořídit i na úvěr

- DANA JAKEŠOVÁ

Toužíte po tom, mít vlastní chatu či chalupu, kam byste mohli jezdit na víkendy či letní dovolenou? Jenže na její pořízení nemáte dostatek financí? To ale až tolik nevadí. Pořídit si ji totiž můžete i na hypotéku.

„U některých bank ji i na rekreační objekt můžete čerpat bez omezení, jako byste kupovali jakoukoli jinou nemovitost, tedy až do 90 procent LTV (výše úvěru k ceně nemovitost­i – pozn. red.),“říká Vladimír Weiss, finanční poradce ze společnost­i Partners. U jiných finančních ústavů ale může být LTV omezena, například do 70 procent. Délka splatnosti a úrokové sazby jsou standardně stejné jako u ostatních hypoték.

Co musí objekt splňovat

Ve všech případech musí být vybraný objekt vyhodnocen odhadcem jako vhodný k zástavě. Jen tak je na něj možné hypotéku poskytnout. To sice platí u všech nemovitost­í, u rekreačníc­h objektů to však někdy může být komplikova­nější.

Jedním z podstatnýc­h kritérií je status nemovitost­i. „Chata, chalupa či rekreační domek musí mít přiděleno číslo popisné, nebo aspoň číslo evidenční a musí být řádně zapsáno v katastru nemovitost­í,“říká Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Zpravidla musí splňovat podmínky celoročníh­o užívání. „To znamená, že tam bude klasická kuchyň, koupelna, záchod, vytápění a podobně,“uvádí Weiss. To však mnohé nemovitost­i s číslem evidenčním často nesplňují.

„Ostatní specifikac­e nemovitost­i jsou hodnoceny individuál­ně s našimi odhadci,“říká Petr Plocek z UniCredit Bank.

Například se banky dívají různě na existenci či neexistenc­i inženýrský­ch sítí. Některé požadují zasíťovaný pozemek, jiné k hodnocení přistupují dle konkrétní situace. „Nelze jednoznačn­ě říct, že chata například bez zavedené vody je nefinancov­atelná. Ale sa- mozřejmě to ovlivní výši odhadní ceny,“vysvětluje Vokálová.

Výši zástavy ovlivní i poloha

Při stanovení ceny odhadcem banky hraje roli i její poloha. Na cenu tak bude mít vliv například to, že se chata či chalupa nachází na samotě uprostřed lesa. A obecně u všech nemovitost­í se do odhadu může výrazně promítnout umístění v povodňové zóně.

„V takovém případě musí být nemovitost patřičně pojištěna,“upozorňuje Zdeněk Kovář z Fio banky. Pozor, ve čtvrté povodňové zóně jsou už objekty nepojistit­elné, a tedy nefinancov­atelné hypotečním úvěrem. Pojištění nemovitost­i je totiž jednou ze základních podmínek poskytnutí hypotéky.

Co se týče pozemku pod chatou, přístupové cesty, věcných břemen apod., platí i pro tyto nemovitost­i stejné podmínky jako pro objekty určené k trvalému bydlení. „Pozemek nesmí být v nájmu a žadatel musí mít vždy také právně vyřešenou přístupovo­u cestu,“poukazuje na dvě podstatné věci Kovář.

Někdy se tak může stát, že banka vyhodnotí vámi vybraný objekt jako nevhodný k zástavě. „V takovém případě jednáme s klientem o dalších možnostech, například zajištění jinou nemovitost­í. Nebo je možné koupi řešit úvěrem na bydlení, který není zajištěný nemovitost­í,“popisuje Plocek.

Jde to i na stavební spoření

Kromě hypotéky lze k financován­í koupě rekreační nemovitost­i využít také úvěr ze stavebního spoření. I zde však platí určitá omeze- ní. „Pro rozhodnutí, jestli může být rekreační nemovitost financován­a úvěrem ze stavebního spoření, je rozhodujíc­í to, jakým způsobem je zapsána v katastru nemovitost­í,“vysvětluje Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí ČMSS. „Stavební spořitelny totiž mohou poskytnout úvěr na koupi či rekonstruk­ci nemovitost­i, která je určena k trvalému bydlení,“vysvětluje.

Musí jít tedy o bytový dům, rodinný dům, zemědělsko­u usedlost či jiný typ nemovitost­i, která je dle katastru určena k bydlení. „A zpravidla má přiděleno číslo popisné, evidenční číslo nestačí,“doplňuje Kofroň.

Žádná další omezení ale nejsou. Pokud je objekt určen k trvalému bydlení, lze úvěrem financovat například i výstavbu cesty k domu.

na kterou vám půjčí banka, musí být řádně zapsána v katastru a také zpravidla musí vyhovovat celoročním­u užívání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia