Lidové noviny

Holky tvořilky vykouzlí radost

Děti si připraví proutky a pod dohledem některého z přítomných mužů pletou symbol Velikonoc

-

VYSOKÁ NAD LABEM (Královéhra­decký kraj) Již jedenáctým rokem probíhá tradičně na Květnou neděli u nás v obci událost nazvaná Velikonočn­í tvoření. Akce, která původně vznikla spontánně jako setkání několika přátel s dětmi, nabrala časem téměř profesioná­l- kou metodou, další zhotovují aranže, jiné dělají květinové ozdoby a dekorace. A samozřejmě to předvádějí ostatním a společně připravují velikonočn­í výzdobu, kterou si pak návštěvníc­i odnášejí domů. Děti se nejvíce těší na zdobení perníčků cukrovou polevou, to nesmí chybět. A co je důležité – v klubovně funguje hospůdka, takže tu voní svařené víno či jiné dobroty.

Venku mají stan muži. Bývá zima, takže tu voní většinou grog. Na stolech jsou hromádky nařezaných proutků a pletou se pomlázky. Z osmi proutků, z deseti, s ozdobným košíkem i bez něj. Také děti si připraví proutky a pod dohledem některého z přítomných mužů pletou symbol Velikonoc. Většinou je potřeba odborný dohled, proutky jsou neposlušné, a jakmile jeden vyklouz- ne, těžko se dohledává místo, kde má být správně zapleten. A pokud jsou proutky „v míze“, otloukají se píšťalky. To děti znají většinou jen z televize a jsou zcela nadšené tím, že vlastnoruč­ně vyrobená píšťalka skutečně funguje.

Ve Vysoké nad Labem tvoříme dvakrát ročně, na Vánoce a na Velikonoce. Vše připravují Holky tvořilky ve svém volném čase, bez nároku na odměnu. Vstupné se nevybírá, jedná se o zcela nekomerční akci pro známé a sousedy. Bereme to jako možnost zpomalit v hektickém životním tempu, vzájemně se potkat, popovídat, zažít hezké odpoledne a připomenou­t si tradiční zvyky.

 ?? Holky tvořilky nechybí u žádné kreativní akce v obci. Poznáte je i podle slušivých zástěrek. FOTO ARCHIV RADNICE ?? Velikonočn­í perníčky.
Holky tvořilky nechybí u žádné kreativní akce v obci. Poznáte je i podle slušivých zástěrek. FOTO ARCHIV RADNICE Velikonočn­í perníčky.
 ?? Vysoká nad Labem, nezávislý ??
Vysoká nad Labem, nezávislý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia