Lidové noviny

Morenu ze Sudic vynášíme už 12 let

-

U nás v Sudicích, kde žije 633 obyvatel, slavíme příchod jara už čtrnáct dnů před Velikonoce­mi. To přichází takzvaná Mařena, kdy se mohou děvčata vydat na koledu a vyzpívat si nějakou tu dobrotu od mládenců či mužů. Taky říkáme, a tento zvyk držíme už dvanáctým rokem, že vynášíme Morenu, vládkyni zimy, z naší obce.

Sejde se parta nadšenců, většinou rodiny s dětmi, ale i bez, když si někdo chce třeba udělat nedělní procházku. Máme nazdobenou Mařenu či Morenu na dřevěné konstrukci, hezky namaskovan­ou, a tu neseme obcí a provolávám­e hesla na téma ukončení zimy. Někdy je i zpíváme za doprovodu dětí s dřevěnými klepačkami či řehtačkami. Při procházce obcí máme několik občerstvov­acích zastávek pro dospělé. Dojdeme až ke splavu našeho poto- ka, kde se Morena zapálí a vhodí do vody. Pak se nazdobí letečko – to je zelená ratolest s barevnými stuhami, kterou nese mladé děvče v kroji, a přinášíme tak do naší obce jaro. Děti pak dostanou sladkou odměnu.

K Velikonoců­m se u nás také traduje křesťanská hádanka: Je to zelené, velké a bílé. Co je to? Je to svatý týden před Velikonoce­mi, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Na Zelený čtvrtek se večer při mši svaté zavážou zvony, které se odmlčí až do vzkříšení. Říká se, že odletěly do Říma, a místo zvonění v kostele se používají dřevěné klepačky. Večer pak chodí děti po obci a klepou na dřevěné řehtačky v daném taktu a procházejí všemi ulicemi obce. Po vzkříšení na mši svaté se zvony opět rozezní.

Na samotné Velikonočn­í pondělí chodí kluci, mládenci a muži po svých známých a koledují si pomocí pomlázky a vody různé dobroty. A samozřejmě musí každou dívku či ženu řádně vyšlehat, aby nám náhodou neuschly a byly stále krásné.

Každou dívku či ženu je třeba řádně vyšlehat, aby nám náhodou neuschly a aby byly stále krásné

 ?? Starosta obce Sudice, SNK (Moravskosl­ezský kraj) ??
Starosta obce Sudice, SNK (Moravskosl­ezský kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia