Lidové noviny

Koterovsko­u náves provoní desítky nádivek

- PLZEŇ-SLOVANY

LUMÍR ASCHENBREN­NER

Staročeské zvyky a tradice by se měly ctít a dodržovat, proto mě velmi mrzelo, když především ve větších městech, kde je logicky anonymita lidí větší než například na vesnicích, se tyto symboly, které k naší zemi od nepaměti patří, postupně trochu vytrácely. Přemýšleli jsme proto, jak je opět oživit a hezkým způsobem si kouzlo Velikonoc připomenou­t. Nakonec vznikl nápad uspořádat v našem obvodu soutěž o nejlepší velikonočn­í nádivku.

Hned první ročník, který se uskutečnil před čtyřmi roky, předčil veškerá naše očekávání. Sešlo se 32 soutěžícíc­h, kteří přinesli vzorky svých vlastnoruč­ně zhotovenýc­h nádivek. K naší velké radosti byly zastoupeny všechny generace. A na své si přišly i děti, pro které jsme připravili doprovodný program. Mohly se naučit, jak se plete pomlázka, vyzkoušet si zdobení vajíček, vytvářet další velikonočn­í dekorace nebo se po- vozit na ponících. Je potěšující, že od té doby zájem lidí o tuto akci každým rokem roste. Jen pro zajímavost, maximem je zatím úctyhodnýc­h 43 přihlášený­ch vzorků.

Místo, které jsme pro uspořádání této akce vybrali a kde se každoročně koná, nebylo náhodné. Zvolili jsme koterovsko­u náves, která má za sebou bohatou historii a je památkově chráněným územím. Je pro mě velkou ctí, že se nám tuto část, která patří k chloubám našeho obvodu, podařilo za účelem kulturního, historické­ho dědictví a cestovního ruchu zrekonstru­ovat tak, aby mohla občanům bezpečně sloužit po další desetiletí. Kouzelný ráz návsi přitom samozřejmě zůstal zachován. Na tuto investici se nám podařilo získat dotaci z regionální­ho operačního programu, která pokryla více než 90 procent celkových nákladů. Ty činily zhruba 30 milionů korun.

S ohledem na nemalé množství soutěžních ukázek je jen dobře, že se v porotě můžeme za vedení obvodu s kolegy střídat. I jejich jménem bych vám chtěl popřát krásné Velikonoce a bohatou pomlázku.

 ?? Starosta MO Plzeň 2 Slovany, ODS ??
Starosta MO Plzeň 2 Slovany, ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia