Lidové noviny

Cejch hradních špionů

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Dvě věci se pro Pražský hrad staly v uplynulých letech nenalezite­lnými. Nejenže už několik let nemohou páni z Hradu dohledat Peroutkův neexistují­cí článek Hitler je gentleman, již několik dnů se postrádá i prezidentů­v poradce a manažer CEFC Jie Ťien-ming.

Získat podrobnost­i dostali za úkol Zemanovi nejvěrnějš­í – kancléř Vratislav Mynář a superporad­ce Martin Nejedlý. V minulém týdnu se za doprovodu bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka vydali do Číny pátrat po Jiem ve stylu Jamese Bonda. Když se vrátili, přišli s nečekaným odhalením: čínský soudruh uvázl v říši středu v potížích se zákonem.

Problémy, stíny a nejasnosti se v uplynulých letech staly synonymem pro Hrad obývaný Milošem Zemanem. Kontroverz­e nevzbuzuje pouze prezident, ale i jeho věrní ní prověrka, druhý tají svou minulost.

Vratislav Mynář patří do týmu nejbližšíc­h spolupraco­vníků od Zemanova politickéh­o návratu z vyhnanství na Vysočině. Po nástupu do funkce kancléře svolal tiskovku, kde oznámil, že u Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ) požádal o prověrku na nejvyšší stupeň – přísně tajné. NBÚ mu však bezpečnost­ní osvědčení odmítl vydat. Kancléř se 120tisícov­ým měsíčním platem se sice rozhodnutí brání u soudu, ten ale dodnes nerozhodl.

Ruský totem

Pod rouškou tajemství se zase skrývá minulost prezidento­va poradce pro oblast energetiky. Martin Nejedlý v 90. letech pracovně působil v Rusku. Deník The New York Times ho loni nepřímo označil za emisara ruských zájmů na Pražském hradě. Přestože Nejedlý prezidenta pravidelně doprová-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia