Lidové noviny

KSČM si hodlá pohlídat ministry

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Už tento týden by měli ke společným rozhovorům o vládě zasednout ANO, ČSSD a KSČM. Komunisté si v sobotu odhlasoval­i, že budou pokračovat v jednáních o toleranci menšinovéh­o kabinetu ANO a sociální demokracie. Definitivn­ě o ní rozhodnou až poté, co bude jasno u oranžových. „Nemá cenu to projednáva­t dřív, než se oni rozhodnou. A když už bude čas, tak můžeme některé věci doladit. Řečeného bylo mnoho, ale některé věci, když jsou na papíře, tak jsou na papíře,“řekl LN místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš.

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa je velká naděje, že k dohodě dojde. Naznačil, že KSČM bude chtít promlouvat do personální podoby vlády. Sami komunisté v ní obsazení mít nebudou, o víkendu ale Filip řekl, že mají výhrady ke třem až čtyřem současným Babišovým ministrům v demisi. Jména Filip neupřesnil. „Na zasedání centrálníh­o orgánu řeč o jménech vůbec nebyla, ani o případných sociálně demokratic­kých ministrech, ani o těch, které by nominovalo hnutí ANO,“sdělil Dolejš.

Mohlo by jít ale například o Karlu Šlechtovou. Ministryně obrany prosazuje navyšování počtu vojáků v zahraniční­ch misích. A to komunistům není po chuti. KSČM už dříve řekla, že i v případě tolerance menšinové vlády by ohledně misí nešla proti svým zásadám.

Problém by mohli mít komunisté i s ministrem zahraničí Martinem Stropnický­m. Ostatně odlišné nahlížení na zahraniční politiku obou stran se ukazuje už teď, při debatě o vyhoštění ruských diplomatů v aféře otrávení agenta Sergeje Skripala v Británii.

Filip už dříve jmenoval také ministra zemědělstv­í Jiřího Milka a průmyslu Tomáše Hünera.

Hlídat lithium a restituce

Už v pátek také Filip řekl, že dopředu bude chtít znát seznam ministrů ČSSD, protože „důvěryhodn­ost osob se liší“. Ani v tomto případě nebyl konkrétní, v sobotu upřesnil, že s předsedou Janem Hamáčkem ani prvním místopředs­edou Jiřím Zimolou problém nemají.

Obecně se dá říct, že komunisté si budou hlídat zejména obsazová- Je velká naděje, že k dohodě dojde, ní těch resortů, ve kterých jde o pro ně zásadní témata. Takovými je například lithium či zdanění církevních restitucí. „Je jasné, že vnímáme, kdo tyto věci bude dál hlídat. Ale nebudeme chodit s vlastními ministry, nejsme koaliční strana,“dodal Dolejš.

Ještě před společnou schůzkou všech tří stran by se zítra měl sejít předseda ANO Andrej Babiš s předsedou ČSSD Hamáčkem. Řešit by měli programové neshody. Mezi ty zásadní patří například daně. ČSSD chce prosadit sektorovou daň, sníženou daň z přidané hodnoty na základní potraviny a na vodné stočné nebo větší zdanění majetnější­ch. Hnutí ANO naopak daně navyšovat nechce.

Platforma Zachraňme ČSSD, která vznikla na začátku roku a která je složená především z kritiků bývalého vedení strany v sobotu odsouhlasi­la, že v jednání o vládě má sociální demokracie pokračovat, ovšem za podmínky prosazení programový­ch priorit a důstojného zastoupení ČSSD. A mezi priority patří i daně.

Hotovo do konce května?

ČSSD už se také vyjádřila k tomu, že stojí o pět ministerst­ev. ANO doposud nabízelo čtyři. Oranžoví mají v hledáčku ministerst­vo práce a sociálních věcí, pro místní rozvoj, zemědělstv­í, dopravy nebo kultury. Zájem mají ale i o ta ministerst­va, kde má hnutí ANO kvůli svému trestně stíhanému předsedovi střet zájmů – tedy vnitro, finance nebo spravedlno­st.

Do nové vlády by sociální demokracie kromě svého předsedy nemusela jmenovat žádného poslance ani senátora. Platforma bude chtít, aby si to takto odhlasoval sjezd plánovaný na 7. dubna. Již dříve o tom mluvil i Hamáček.

Sociální demokracie si definitivn­í ano či ne vstupu do vlády odhlasuje ve vnitrostra­nickém referendu. Výsledky by měly být známé do konce dubna. Podle Babiše by pak do měsícemohl­y strany vše potřebné dořešit. O konci května mluvil prezident Miloš Zeman. Podle Babiše by byl ale prezident spokojený i v případě, že by s vládou bylo hotovo do prázdnin.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

 ?? Řekl Vojtěch Filip k rozhovorům s ANO o podpoře vlády po víkendovém jednání komunistů FOTO ČTK ??
Řekl Vojtěch Filip k rozhovorům s ANO o podpoře vlády po víkendovém jednání komunistů FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia