Lidové noviny

Soud projedná vinu „Nejvyššího“

- JAN HORÁK

PRAHA Po téměř dvou a půl letech zazní opět v české soudní síni při trestní kauze jméno někdejšího podnikatel­e a poslední dobou hlavně kriminální­ho bosse Radovana Krejčíře. Pražský vrchní soud se pokusí definitivn­ě vypořádat s jeho patrně nejzávažně­jší kauzou, v níž měl šéfovat skupině snažící se vytunelova­t státní podnik Čepro.

Případ se vrátil v době, kdy justice v Jihoafrick­é republice připustila vydání Krejčíře do Česka. V tamější věznici si odpykává trest za několik trestných činů.

Vrchní soud v Praze startuje odvolací řízení dnes, jednání naplánoval do čtvrtka. Odvolací instance bude vážit vinu sedmi lidí, kteří se podle obžaloby účastnili pokusu podvodně vyvést peníze ze státního podniku Čepro, jenž skladuje pohonné hmoty. Skupinu vedl Krejčíř s tehdejším obchodním ředitelem firmy Martinem Pechanem, Krejčířovi pak měl krýt záda komplic Aleš Zagora.

„Odvolání podali všichni obžalovaní, a to do výroku o vině. Přezkoumáv­ají se tedy všechny jich týkající se výroky, které mají ve vý- roku o vině svůj podklad (i výše trestu – pozn. red.),“sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí vrchního soudu Simona Heranová. V nepřítomno­sti dostal Krejčíř v listopadu 2015 v prvním kole procesu souhrnný patnáctile­tý trest, Pechan se Zagorou opustili soudní síň s verdiktem pět let vězení.

Hlavní linií kauzy jsou fiktivní pohledávky vůči Čepro, které Krejčíř se Suchanem vymáhali soudně. Chtěli tak v letech 2003 a 2004 připravit firmu o zhruba tři miliardy korun. Asistovala jim podplacená pracovnice na podatelně Čepra, u níž končily soudní obsílky. Firma se tak o ničem nedozvěděl­a, dokud na ni neudeřil exekutor snažící se částku vymoct. Exekuci nakonec zarazil včasný zásah policie.

„Formálně ustavoval jiné osoby do orgánů jím ovládaných společnost­í, když jeho hlavním úmyslem bylo získat vysokou finanční částku na úkor společnost­i Čepro,“popsala roliKrejčí­ře ve skupině soudkyně Hana Hrnčířová, když kauzu v prvním stupni vyřizovala. Krejčířovi se v policií zachycené komunikaci přezdívalo „Nejvyšší“, což mělo dokládat jeho roli mezi komplici. Čepro utrpěnou škodu nakonec vyčíslilo na 85 milionů korun.

Vražda celníka

Druhá linie zahrnuje plán na vraždu celníka. V tomto pokusu, jak stát připravit o peníze, mělo jít o dvě miliardy. Úlohou zkorumpova­ného celníka bylo zabavit v sídle Suchanovy firmy Tukový průmysl peníze – ve skutečnost­i padělky – ze zásahu pořídit záznam a poté naoko s obnosem zmizet. Inscenovan­ý útěk by sloužil jako záminka, aby se peníze vymáhaly po státu. Celníka se chtěl Krejčíř poté zbavit, aby nemohl promluvit.

Konspiraci však vyzradil jeden z Krejčířový­ch spolupraco­vníků Radek Zwierzyna. Následná akce policie v Krejčířově vile v Černošicíc­h byla právě tou, při níž podnikatel v roce 2005 utekl, zamířil na Seychely a následně se usadil v Jihoafrick­é republice.

Krejčíř byl už v nepřítomno­sti odsouzený i za podvod s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelová­ní firmy Technology Leasing a daňový únik ze společnost­i M5. Patnáctile­tý trest je sankcí i za tyto delikty. Krejčíř během azylu v JAR brzy pronikl do tamějšího kriminální­ho prostředí, nyní si tam odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami.

Češi už od roku 2007 usilují o jeho vydání. „Je ve veřejném zájmu, aby byl do České republiky vydán,“sdělil mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Jakub Říman. Předminulý týden jeden z jihoafrick­ých soudů rozhodl, že Krejčíř může být předán do rukou českých orgánů. Rozhodnutí je nepravomoc­né. „Po nabytí právní moci bude ve věci ještě rozhodovat ministr spravedlno­sti Jihoafrick­é republiky, konkrétní kroky tedy ještě není možné činit,“dodal mluvčí Říman s tím, že v případě vydání do Česka bude mít Krejčíř právo požádat o nové projednání svých případů.

 ?? REPRO LN ?? Radovan Krejčíř
REPRO LN Radovan Krejčíř

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia