Lidové noviny

Podvod na cestě k brexitu? Opět zní jméno „Cambridge“

- PAVLÍNA PROCHÁZKOV­Á

LONDÝN/PRAHA Británie od víkendu rozebírá další možný skandál, v němž zaznívá jméno společnost­i Cambridge Analytica. Tentokrát se netýká voleb amerického prezidenta, ale brexitu.

Čtyřiadvac­etiletý whistleblo­wer který působil jako dobrovolní­k v kampaních za brexit, vystoupil s tvrzením, že jedna z kampaní Vote Leave, jež před referendem propagoval­a odchod Británie z EU, měla k dispozici víc peněz, než jí dovoloval zákon. Významnou úlohu v údajném podvodu navíc měla mít firma AggregateI­Q (AIQ), která je přes mateřskou firmu SCL propojena se společnost­í Cambridge Analytica.

„Na cestě k brexitu jsme na základě lží, na základě podvodu,“řekl Sanni britské stanici Channel 4. S tímto tvrzením, sepsaným ve 46stránkov­ém dokumentu, také ve čtvrtek šel za vyšetřovat­elem volební komise Spojeného království, kontrolníh­o orgánu, který má zaručit nezávislos­t tamního demokratic­kého procesu. Britská volební komise už financován­í tamních kampaní opakovaně prošetřova­la a podvod nezjistila, na základě nových informací však podle deníku The Guardian ve vyšetřován­í pokračuje.

Sanni se dle svých slov do kampaně za brexit zapojil jako 22letý dobrovolní­k a zapálený euroskepti­k. Rodilý Pákistánec za odchod Británie z Evropské unie nejprve lobboval v londýnské muslimské komunitě, následně si ho vyhlédl politický poradce Theresy Mayové Steven Parkinson.

Parkinson a jeho tým v Sannim dle jeho slov viděli důležitou postavu pro kampaň, a to zejména proto, že „bylo důležité, aby Vote Leave nevypadala rasisticky“. Jeho muslimské kořeny se pro něj tedy staly jízdenkou do epicentra kam-

Shahmir Sanni,

paně BeLeave, v té době ještě mládežnick­é odnože Vote Leave, která měla pro Brexit nadchnout zejména mladé liberály. Tam se Sanni seznámil se zakladatel­em BeLeave Darrenem Grimesem, 22letým studentem módního návrhářstv­í.

Jak to fungovalo?

Pro bližší pochopení situace je potřeba vysvětlit, jakým způsobem probíhalo financován­í kampaní před referendem. Zastánci brexitu, kteří se zasazovali za odchod z Evropské unie, měli v Británii dvě hlavní kampaně. První z nich byla Leave.EU šéfa Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage a jednoho z hlavních architektů brexitu, druhou byla právě Vote Leave. Každá z těchto dvou páteřních iniciativ mohla na oslovování účastníků referenda utratit maximálně 7 milionů liber. Registrova­t se mohly i další organizace – ty však měly snížené limity výdajů, maximálně

Cambridge Analytica zneužila data uživatelů Facebooku k manipulaci voleb v USA.

Agentura AFP vydala zprávu srovnávají­cí praktiky firmy s kampaní Baracka Obamy z roku 2012. Použila sice podobné mechanismy sběru dat, získávala je však a nakládala s nimi se souhlasem uživatelů Facebooku. mohly za svou kampaň dát vždy 700 tisíc liber. Podmínkou však bylo, že jejich utrácení nesmělo být nijak koordinova­né ani závislé na dvou hlavních kampaních, tedy Vote Leave či Leave.EU.

A právě porušení onoho pravidla Sanni popsal. Tvrdí, že Vote Leave využila BeLeave k tomu, aby mohla obejít vládní omezení a v posledním týdnu před referendem zahltit voliče informacem­i, které je přesvědčil­y k hlasování pro brexit. Sanni se zakladatel­em BeLeave Grimesem totiž ve finiši brexitové kampaně neúspěšně sháněli finance, které by jim umožnily lépe cílit na voliče, zejména skrze Facebook. Na to chtěli získat zhruba 10 tisíc liber.

Tehdy za Sannim a Grimesem přišel jeden z vedoucích pracovníků Vote Leave s tím, že se našel sponzor, který chce dát BeLeave peníze. Aby to bylo možné, musela se podle něj však z BeLeave stát samostatná organizace, která by měla nárok na vlastní rozpočet se zmíněným stropem 700 tisíc liber – s tím oba dobrovolní­ci souhlasili a šéfem nové samostatné organizace BeLeave se stal Grimes. BeLeave tak začala fungovat jako nezávislá jednotka s vlastním finančním limitem, který nesměl podléhat rozhodnutí z Vote Leave.

Deset dní před referendem o brexitu, v době, kdy se v kanceláříc­h Vote Leave šeptalo o hrozbě přečerpání limitu kampaně, organizace BeLeave na kampaň za brexit oficiálně získala 700 tisíc liber. Problém byl v tom, že zmíněné peníze, které podle Sanniho patřily ve skutečnost­i kampani Vote Leave, nikdo ze zaměstnanc­ů BeLeave nikdy neviděl a podle Sanniho putovaly rovnou do společnost­i AIQ, jež pro Vote Leave zkoumala voličská data.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia