Lidové noviny

Sociální dávky: zapomeňte na stud

Příspěvek pro ty, kteří potřebují pomoc druhých

- DANA JAKEŠOVÁ

Odchod do důchodu znamená pro mnoho lidí nemalý pokles životního standardu. V nejednom případě se dokonce může stát, že se člověk dostane do tak svízelné finanční situace, že není schopen hradit ani základní věci, jakou jsou náklady na bydlení nebo běžné životní potřeby.

V takových situacích vám z toho nejhoršího mohou pomoci sociální dávky. Jen je potřeba překonat stud, zajít na kontaktní pracoviště úřadu práce (podle trvalého bydliště), pod který tyto dávky spadají, a nechat si poradit. Možností je totiž více a nikdo není bez šance.

Příspěvek na bydlení

Problémy s úhradou nákladů na bydlení může vyřešit dávka jménem příspěvek na bydlení. Patří do skupiny dávek státní sociální podpory a žádat o ni může jen ten, kdo žije ve vlastním bytě nebo rodinném domě, v bytě družstevní­m nebo nájemním. Žadatel vmístěmusí být přihlášený k trvalému pobytu.

Při udělení se posuzují příjmy všech, kdo jsou v dané domácnosti trvale hlášeni, a to za celé předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud by si tedy někdo požádal o příspěvek na bydlení v dubnu, budou se posuzovat příjmy za leden až březen 2018. Kromě toho se posuzují i náklady na bydlení, například náklady na elektřinu, plyn, topení, vodu. U nájemních bytů se započítává nájemné a náklady a služby souvisejíc­í s užíváním bytu.

Nárok na příspěvek na bydlení přitom vzniká, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny či jednotlivc­e nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30%(v Praze 35 %) příjmů je nižších než normativní náklady. Existují také dávky, jež pomáhají lidem, kteří kvůli vysokému věku, vážné nemoci či úrazu nezvládají sami běžné činnosti, resp. těm, kdo jim pomáhají. Základní dávkou je v těchto případech příspěvek na péči. Při jeho udělování se posuzuje deset základních oblastí životních potřeb a schopnost člověka je zvládnout sám nebo s nutnou pomocí jiné osoby. Podle toho posudkový lékař určí jeden ze čtyř stupňů závislosti. Výše příspěvku u lehké závislosti činí 880 Kč měsíčně, u středně těžké 4400 Kč, u těžké 8800 Kč au úplné závislosti 13 200 Kč. Dávka se vyplácí přímo žadateli, který rozhoduje o jejím dalším využití.

Ty stanovuje zákon na základě velikosti obce a počtu členů domácnosti. Např. u nájemního bydlení činí pro letošek normativní náklady v obci s 50–100 tisíci obyvateli pro jednotlivc­e 5928 korun, u dvoučlenné domácnosti 8530 korun. V případě družstevní­ho bydlení a bytů v osobním vlastnictv­í je částka nižší.

Dávky pomoci v hmotné nouzi

Další skupinou jsou dávky pomoci v hmotné nouzi. Sem spadá příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a dávka mimořádné okamžité pomoci (jednorázov­á, např. v případě nějaké pohromy). Pro představu, za loňský rok vyplatil Úřad práce ČR v rámci dávek pomoci v hmotné nouzi 7,36 miliardy korun.

Příspěvek na živobytí je určen pro rodiny a jednotlivc­e, kterým po zaplacení bydlení nezbývá na základní životní potřeby, jako jsou jídlo, hygiena a oblečení. Příjmy se posuzují opět společně. Navíc se zkoumá i majetek, tedy zda například nevlastnít­e nějaké cennosti, auto apod.

Zkoumání nároku na tuto dávku vychází z tzv. existenční­ho a životního minima (u starobních důchodců rovnou z životního minima). Pro jednotlivc­e je životní minimum stanovené na 3410 Kč, v případě dvoučlenné domácnosti je to 3140 Kč pro prvního dospělého a 2830 Kč pro druhého dospělého. Od této dávky se pak odvíjí nárok na doplatek na bydlení.

„To, zdali vzniká nárok na dávku, její výši a výplatu, včetně trvání výplaty, zjišťuje Úřad práce ČR v rámci sociálního šetření,“vysvětluje Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce ČR. „Jeho cílem je získat maximum informací o životní a sociální situaci žadatele a společně posuzovaný­ch osob.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia