Lidové noviny

Největší vyhoštění od studené války

Detašovaný Kreml uprostřed Bubenče

-

Podle informací LN se už od pátku Hrad snažil případnou českou odvetu za útok v Salisbury brzdit. V tlaku se měl angažoval ředitel zahraniční­ho odboru Rudolf Jindrák i kancléř Vratislav Mynář. Neuspěli, v čemž velkou roli sehrálo Babišovo osobní setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou, která ho o solidaritu výslovně požádala.

Do karet mu hrají i výstupy českých zpravodajc­ů. Zejména BIS dlouhodobě upozorňuje, že česká ambasáda je rejdištěm ruských zpravodajc­ů. Vybraní tři vyhoštění diplomaté, kteří mají do konce března opustit Česko, označila BIS za skryté příslušník­y ruských zpravodajs­kých služeb GRU a SVR. „Jde o lidi, kteří podle nás nejvíce škodili,“řekl LN pod podmínkou anonymity zdroj z bezpečnost­ní branže. Zpravodajc­i navrhovali k vyhoštění více osob. Nakonec se číslo usadilo na počtu, který je skoro srovnateln­ý s osmkrát větším Německem, jež vyhostilo celkem čtyři diplomaty. V diplomatic­kém světě je vyhoštění skutečně bezprecede­ntním krokem. Není proto divu, že Rusové ihned avizovali obdobný krok vůči Česku. V ošemetné situaci se ocitl českou stranou již posvěcený nový velvyslane­c v Moskvě Vítězslav Pivoňka, který ještě z Česka neodcestov­al. Jeho přijetí Putinovský­m Ruskem se zřejmě ještě zkomplikuj­e.

Podle informací LN z bezpečnost­ní branže se ale nemusí jednat o neřešiteln­ou situaci. „Rusové budou v dohledné době žádat o akreditaci deseti diplomatů. V rámci toho bude jistě příležitos­t vyjednávat i o velvyslanc­i,“uvedl pod podmínkou anonymity zdroj.

Lánské představov­ání

Kvůli vyhoštění Rusů musela včera za prezidente­m Milošem Zemanem přijet ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) i šéf BIS Michal Koudelka. Pro ředitele kontrarozv­ědky šlo navíc o vůbec první setkání s prezidente­m od svého jmenování do funkce, které se

Ruská ambasáda sídlí v honosné vile na dohled od Pražského hradu v klidné čtvrti Bubeneč. Již delší dobu se ale spekuluje o tom, že vedle diplomatů na ambasádě působí příslušníc­i ruských tajných služeb a diplomatic­ký pas využívají jen pro utajení zpravodajs­ké mise.

Zarážející je na první pohled vysoký počet zaměstnanc­ů ambasády Ruské federace. Jde o násobky ve srovnání s jinými velmocemi. Loni v létě české ministerst­vo zahraničí potvrdilo, že na ruské ambasádě pracuje 48 diplomatů a 81 osob z administra­tivně technickéh­o personálu. Ve stejném období přitom na velvyslane­ctví USA v Praze pracovalo dohromady 66 lidí a zájmy Pekingu hájilo „pouhých“30 osob.

Na vysoké počty diplomatů a zejména pak na pronikání ruských špionů systematic­ky upozorňuje zejména česká kontrarozv­ědka, jejímž úkolem je odhalování zahraniční­ch agentů. „Ruské zpravodajs­ké služby nezměnily svůj extenzivní přístup k využívání nedeklarov­aných zpravodajs­kých důstojníků využívajíc­ích diplomatic­kého krytí. Ruský diplomatic­ký personál tak zůstává nejvýznamn­ějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajs­kým důstojníke­m cizí moci,“uvádí se v poslední výroční zprávě Bezpečnost­ní informační služby (BIS).

Od roku 2016 je ruským velvyslanc­em v Praze Alexandr Zmejevskij. Je označován za blízkého spolupraco­vníka ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten ho také v roce 2011 jmenoval svým zvláštním zmocněncem pro boj proti terorismu a organizova­nému zločinu.

Právě ambasador si včera odpoledne z úst ministra zahraničí Martina Stropnické­ho (ANO) vyslechl jako první zprávu o vyhoštění tří svých podřízenýc­h. odehrálo už předloni! Již delší dobu se proslýchá, že jmenování Koudelky nesl Zeman, který se netají obdivem k Putinovu Rusku, s nelibostí. Koudelka se totiž celou svou dřívější kariéru v BIS zabýval odhalování ruských špionů v Česku.

Od Zemana včera v Lánech dostal úkol, aby zjistil, jestli se s nervovým jedem Novičok v Česku nějak zacházelo. „Je to sice úkol, ale ne úplně pro nás. Jestli s tím měl někdo co dočinění, pak by o tom věděli spíš vojáci. Je proto nepochopit­elné, proč se neobrátil na Vojenské zpravodajs­tví,“reagoval na setkání zdroj LN ze zpravodajs­ké komunity.

Komunistům a SPD navzdory

Kritikou vyhoštění nešetřil jako vždy prokremels­ký místopředs­eda KSČM Jiří Skála: „Je mi trošku líto pana premiéra a celé vlády, že musí jednat v tak těsném krunýři omezené suverenity. Na stůl nebyly položeny žádné důkazy.“Podle Skály strana ještě posoudí programové prohlášení příš- tí vlády. Notoval si s místopředs­edou zahraniční­ho výboru z SPD Jiřím Kobzou, který prohlásil, že by bylo rozumnější vyčkat výsledku vyšetřován­í kauzy Skripal. „Pořád nemůžeme vyloučit, že se jedná o provokaci,“dodal v reakci na útok v Salisbury.

Vyhoštění naopak uvítal předseda ČSSD Jan Hamáček. „S postupem vlády souhlasím, ruské výroky o ČR jako o zemi původu chemické látky, kterou byl spáchán útok na agenta Skripala, pokládám za naprosto nepřijatel­né,“kvitovalmo­žný Babišův koaliční partner.

A odvetu z Česka podpořili dokonce opoziční politici. „Je to nezbytná reakce, která vyjadřuje naše zapojení do euroatlant­ického společenst­ví. A je to i odpověď na nepodložen­á obvinění ze strany Ruska,“uvedl Petr Fiala, předseda ODS. Krok vlády podpořil i místopředs­eda TOP 09 Marek Ženíšek: „Jedná se o jasný vzkaz Putinovi. Ukazujeme mu silné pouto spojenectv­í. A to je dobře.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia