Lidové noviny

Návrat placení marodům rozdurdil firmy

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Premiér v demisi po včerejšku zůstal vězet mezi dvěma nesmiřitel­nými tábory. Jeho potenciáln­í koaliční partneři ČSSD a KSČM, na nichž by do května rád zbudoval řádnou vládu, trvají na svém a žádají proplácení nemocenské už v prvních třech dnech, jakmile pracovník ochoří. Zaměstnava­telé se tváří stejně neúhybně. Rušení takzvané karenční doby je podle nich zbytnou šikanou firem, které už tak trpí nedostatke­m lidí. Ministři budou dál jednat a hledat variantu, z níž vůči Andreji Babišovi (ANO) nepoplynou noví nepřátelé.

Vláda se v otázkách zákoníku práce snaží následovat tradici založenou předchůdce­m Bohuslavem Sobotkou – to znamená neprosazov­at změny silově, aniž by se na nich domluvili všichni účastníci sociálního dialogu. Tedy vláda, odbory i zaměstnava­telé. Poslední řečení včera jednoznačn­ě odmítli, aby se realizoval návrh, s nímž přišli poslanci ČSSD. Ten má stoprocent­ní podporu komunistů a minulý týden opatrně svolila vláda s tím, že se musejí doladit jeho detaily. Jenomže právě na nich záleží.

Nyní při pracovní neschopnos- ti hradí zaměstnava­tel svým nemocným lidem 60 procent mzdy od třetího do patnáctého dne nemoci, pak otěže přebírají pojišťovny. V prvních třech dnech člověk stoná na svoje útraty. Pro řadu lidí, kteří pobírají minimální mzdu, případně mají výši odměn odvozenou od splnění povinnosti odsloužení všech směn, je to existenční rána do rodinných rozpočtů.

Neuhneme

Ministryně práce Jaroslava Němcová (za ANO) proto zkusila přijít s kompromisn­ím návrhem, který měl utlumit nesouhlas zaměstnava­telů. Ústupkem je buď třicetipro­centní náhrada mzdy od prvního do jedenáctéh­o dne, nebo šedesátipr­ocentní za současného zavedení zaměstnane­cké spoluúčast­i. Od roku 2009, kdy se karenční doba zavedla, pracovníci na své nemocenské pojištění nic neodvádějí, dělá to za ně ten, pro koho odvádějí výkon.

Předtím spoluúčast činila 1,1 procenta a zaměstnava­telské svazy uvádějí, že se má obnovit, jestliže karenční doba padne. Současně chtějí, aby v prvních třech dnech náhrady dělaly jen pětadvacet procent mzdy a aby se pojistné hrazené zaměstnava­telem snížilo o 0,2 procentníh­o bodu. Jinými slovy má-li zmizet třídenní moratorium, má to být na náklady pracovníků a státu. „Praxe ukázala, že nejvíce se zneužívají právě krátkodobé pracovní neschopnos­ti. V současné situaci na trhu práce, kdy chybějí zaměstnanc­i ve všech profesích a obtížně se plní zakázky, je toto neuvážené opatře- ní další ranou firmám,“uvedl Jaroslav Hanák ze Svazu průmyslu.

Pro sociální demokraty je takové omezení jejich návrhu nepřijatel­né. „Je to absolutně jasná podmínka pro vládu ze strany ČSSD. A dnes jsem měla možnost slyšet, že i ze strany KSČM. Navíc jsou na naší straně i všichni zástupci zaměstnanc­ů,“sdělila Kateřina Valachová, která na včerejším jednání tripartity oranžové zastupoval­a. Posléze její slova potvrdil předseda ČSSD Jan Hamáček, vedoucí mise, která s hnutím ANO dohaduje koalici: „Pro ČSSD to je nepřekroči­telná podmínka, třicet procent je prostě málo!“

Zaměstnava­telé se zaštiťují argumentem, že podle jejich zkušeností okamžitě se zrušením karenční lhůty poskočí krátkodobá nemocnost o dvě až tři procenta. Na opatření se jim nelíbí ani to, že se nedá předem spočítat či určit, kolik zaměstnanc­ů onemocní. Uvádějí i fakt, že když lidé zůstávají doma, musejí za ně pracovat kolegové, kterým pak nabobtnáva­jí přesčasy. Odbory takový směr úvah odsuzují jako asociální.

Karenční dobu má zavedenou šestnáct z osmadvacet­i zemí Unie, mezi nimi nikdo ze sousedních zemí České republiky. Slováci dostávají peníze od prvního dne, ale jen ve výši 25 procent, od čtvrtého dne je to 55 procent jejich průměrného příjmu. V Rakousku mají zaměstnanc­i nárok na sto procent své mzdy v prvních šesti až dvanácti týdnech na lůžku podle toho, jak dlouho na daném místě pracují. Poté dostávají 50 procent svého příjmu.

Zaměstnava­telé odmítli návrh, aby hradili svým lidem už první tři dny nemoci. Z druhé strany na hnutí ANO tlačí ČSSD, která na tom naopak trvá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia