Lidové noviny

Západ trestá Rusy za Skripala

- MILAN ROKOS

Koordinova­ná akce spojenců přinesla vypovězení více než stovky ruských diplomatů.

WASHINGTON/BRUSEL Útok nervovým plynem na bývalého ruského agenta Jurije Skripala a jeho dceru Juliji vyvolal nejrozsáhl­ejší vypovídání diplomatů od konce studené války.

Spojené státy včera oznámily, že je musí opustit 60 ruských diplomatů, k solidaritě s Velkou Británií, na jejímž území se zločin stal, se připojila i většina států Evropské unie, Kanada a Ukrajina.

„Dnešní akce, která sníží ruské možnosti špehovat Američany a provádět utajené operace ohrožující americkou národní bezpečnost, učiní Spojené státy bezpečnějš­ími,“oznámila tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Osmačtyřic­et vypovězený­ch diplomatů, jež americké tajné služby označily za agenty, působilo na ambasádě ve Washington­u, zbylých 12 na ruském zastoupení v OSN v New Yorku. Všichni mají týden na opuštění země.

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa se také rozhodl uzavřít ruský konzulát ve městě Seattle – důvodem je blízkost konzulátu k americké ponorkové základně a továrně firmy Boeing. Na přímý dotaz, zda se Bílý dům obával špehování na základně, američtí představit­elé odmítli odpovědět.

Trumpův krok přišel pouhý týden poté, kdy šéf Bílého domu telefonick­y poblahopřá­l ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi k opětnému zvolení. V tomto rozhovoru navzdory doporučení svých poradců Trump útok nervovým plynem na Skripala nezmínil. Podle včerejšího vyjádření amerických diplomatů bylo ale vypovězení šesti desítek Rusů čistě Trumpovým rozhodnutí­m. Washington také zdůraznil, že jeho krok nesouvisí jen s útokem na Skripala, ale i s dalšími destabiliz­ačními aktivitami Ruska ve světě.

I po odchodu 60 ruských zaměstnanc­ů ambasády nicméně po- dle televize CNN stále zůstává asi stovka dalších, kteří v USA pracují jako zpravodajc­i pod diplomatic­kým krytím.

Vyhošťován­í mohou pokračovat

Ve stejné době jako USA oznámily svoji reakci na útok nervovým plynem i Evropské státy. Unijní prezident Donald Tusk řekl, že ruské diplomaty vyhostí 14 členských států EU, během odpoled- ne se ještě přidalo patnácté Švédsko. „Dodatečná opatření včetně dalších vyhošťován­í (...) nejsou v následujíc­ích dnech a týdnech vyloučena,“vzkázal Rusku Tusk, který se včera účastnil summitu EU–Turecko v bulharské Sofii.

Velké evropské státy se na rozdíl od USA či Ukrajiny, která vyhostila 13 diplomatů, omezily na vypovězení spíše jednotlivc­ů: Francie, Polsko či Německo po- šlou domů čtyři ruské diplomaty, ostatní unijní země ještě méně. Německá diplomacie v odůvodnění svého kroku uvedla, že v Evropě byla poprvé od druhé světové války použita chemická zbraň.

„Rusko nemůže beztrestně porušovat pravidla,“prohlásil včera šéf britské diplomacie Boris Johnson, který připomněl, že mezinárodn­ě koordinova­né vypovězení ruských diplomatů bylo největší akcí svého druhu v historii.

 ?? Vyhoštěním „Spojené státy a jejich spojenci dávají Rusku jasně na vědomí, že jeho akce budou mít následky“, řekla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. „Rusko nemá a nemělo nic společného se Skripalový­m případem. (...) Je jasné, že stejně jako dříve se bud ?? Tváří v tvář.
Vyhoštěním „Spojené státy a jejich spojenci dávají Rusku jasně na vědomí, že jeho akce budou mít následky“, řekla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. „Rusko nemá a nemělo nic společného se Skripalový­m případem. (...) Je jasné, že stejně jako dříve se bud Tváří v tvář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia