Lidové noviny

K válce to nepovede, ale vztahy se ochladí

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Včerejší zprávu o hromadném vypovězení desítek ruských diplomatů z řady evropských zemí, Kanady a USA Moskva přijala s notnou dávkou ukřivděnos­ti.

Jako jeden z prvních zareagoval velvyslane­c Ruska v USA Anatolij Antonov. Sice připustil, že se „to dalo čekat“, ale zároveň jde podle něj o takový krok, který je zcela v rozporu s tím, co si mezi sebou domluvili prezidenti USA a Ruské federace Donald Trump a Vladimir Putin. „Spojené státy ničí to málo, co ještě zůstalo v rusko-amerických vztazích,“prohlásil ruský velvyslane­c. Washington se loučí hned s šedesáti ruskými diplomaty, z nichž část jsou podle amerických zdrojů ruští špioni pracující pod přikrytím diplomatic­kého pasu.

Kromě toho Rusové velice nelibě vnímají uzavření generálníh­o konzulátu v Seattlu. „Stále jsme doufali ve vítězství zdravého rozu- mu i v to, že Washington naopak pomůže Londýnu zastavit tu hysterii,“uvedl Antonov. Připomněl, že poslední telefonick­ý rozhovor Putina s Trumpem byl velmi „konstrukti­vní a nadějný“. Ale poslední rozhodnutí USA jde údajně zcela proti duchu rozhovoru prezidentů. „Odpovědnos­t za to, co bude následovat v rusko-amerických vztazích, leží plně na USA,“uvedl Antonov.

Nejen ruský velvyslane­c v USA, ale i další diplomaté a politici zdůrazňují, že takové „pro- vokativní kroky“západních zemí není možné nechat bez „adekvátní odpovědi“.

Včera k večeru vydalo oficiální prohlášení i ministerst­vo zahraničí Ruska, které vyjádřilo „rozhodný protest“. Podle Moskvy to „nepřispívá k nalezení viníků incidentu ze 4. března tohoto roku“. Solidární gesto řady zemí je podle Ruska „provokativ­ní“a vyvolá jen „pokračován­í konfrontač­ní linie ústící v eskalaci situace“. Moskva opět zdůraznila, že Britové nepředloži­li zatím žád- né pádné důkazy, které by kohokoliv opravňoval­y k trestání Ruska.

Mluvčí ministerst­va Marija Zacharovov­á varovala země EU, že až Velká Británie vystoupí z EU, zůstanou se svou „protirusko­u solidarito­u, kterou jim teď vnutil Londýn, osamoceny“. Ze zahraniční­ho výboru Rady federace zazněl přece jen mírný optimismus: Ke světové válce tohle nepovede, ale vztahy se dále ochladí. V každém případě jednou budeme muset tyto vztahy zvednout ze dna,“řekl senátor Vladimir Džabarov.

I když sám prezident Ruska Vladimir Putin na situaci nereagoval, z úst jeho tiskového mluvčího Dmitrije Peskova zazněla opět stejná slova jako v minulých dnech: „Opakujeme: Rusko nemá a nemělo nic společného s případem Skripala. Je jasné, že stejně jako dříve se budeme řídit principem vzájemnost­i,“naznačil Peskov odpověď Kremlu, která bude v nejbližší době následovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia