Lidové noviny

Prahu má trojka USA v oblibě

- ELIŠKA NOVÁ

Je druhým mužem na pásce, který by nahradil amerického prezidenta v případě, že by nemohl vykonávat svoji funkci. Šéf Sněmovny reprezenta­ntů USA Paul Ryan dnes vystoupí v parlamentu.

PRAHA Třetí nejvyšší ústavní činitel Spojených států Paul Ryan přijel do Česka na několikade­nní dovolenou s rodinou. To ale nijak nesnižuje váhu americké návštěvy. Ryan tady má i dvoudenní oficiální program, na který ho pozval předseda sněmovny Radek Vondráček. „Návštěva je to velmi důležitá, protože se technicky jedná o třetího muže Spojených států. Navštěvuje nás ve chvíli, kdy je vláda v demisi, takže jediným přirozeným partnerem, který má jasně definovano­u právní pozici v této chvíli, je šéf Poslanecké sněmovny. Nejrozumně­jší americký partner v tomto přechodném období je právě Paul Ryan,“řekl LN český velvyslane­c ve Washington­u Hynek Kmoníček.

Ryan v Česku mimo jiné připomene i sté výročí založení Českoslove­nska, při němž Spojené státy sehrály důležitou roli. Spolu s Vondráčkem by měl podepsat deklaraci, která se odkazuje k odhodlání, hrdinství a odvaze generací občanů České republiky a USA.

Ryan bude také prvním zahraniční­m politikem v novodobé české historii, který vystoupí před celou Poslanecko­u sněmovnou. „George Bush starší mluvil před Federálním shromážděn­ím, Václav Havel vystoupil v americkém Kongresu. Teď promluví Paul Ryan v Poslanecké sněmovně, protože to bude sto let, co nám prezident Wilson pomohl, a my se díky tomu stali nezávislým státem,“říká Vondráček.

A kdo je tedy americký politik, který je po návštěvě Baracka Obamy v roce 2010 nejdůležit­ějším mužem USA v Česku?

Osmačtyřic­etiletý Ryan patří k jedněm z nejvýrazně­jších tváří Republikán­ské strany. Když ve svých osmadvacet­i kandidoval do Kongresu za stát Wisconsin, znalo ho jenom málo lidí mimo jeho rodné město Janesville. Získal 57 procent hlasů. Postupně se dopracoval až do vedení dolní komory Kongresu (mimochodem byl nejmladším od roku 1875). I proto se dá podle Kmoníčka očekávat, že jeho ambice s touto funkcí nekončí a Ryan bude důležitým hráčem republikán­ského spektra americké domácí politiky. „Pravděpodo­bně se s ním budeme příštích dvacet let setkávat,“míní český velvyslane­c.

Právě z Janesville Ryana pojí blízké přátelství se Stephenem Kingem, který se stal na konci loňského roku americkým velvyslanc­em v Praze. Ryanův bratr Toby dokonce s Kingem podnikal.

Trumpův kritik

I díky němu a vztahu Ryana k Česku se uskutečnil­a současná významná návštěva. „Má osobní vztah k Praze. Jeho žena tady byla ještě za studií hned po sametové revoluci, on sám je tu teď podruhé, jeho žena potřetí. Jsou to lidé, kteří se do České republiky pravidelně vrací, a to je naše velká výhoda. Asi bychom měli problém pozvat sem trojku USA bez toho, že by se on sám o naši zemi zajímal. A kdyby nebylo velvyslanc­e Kinga, asi bychom ho přemlouval­i mnohem obtížněji,“líčí Kmoníček.

Ryan patří k hlavnímu proudu republikán­ské strany a k vlivné skupině wisconsins­kých republikán­ů. Dobré kontakty má třeba i s novým ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem. Dá se předpoklád­at, že během dnešního jednání se Vondráček s Ryanem dotknou i zahraniční politiky – zajímat by ho mohlo současné dění kolem Ruska, ale i obchodní záležitost­i. Ame- ričané v současné době usilují o to, aby od nich česká armáda koupila vrtulníky Bell v rámci miliardové­ho tendru. „Jeho hlavní agenda, ve které má významný hlas, je obchodní mezinárodn­í politika. Je do velké míry svázaná s obchodní americkou politikou a tam obvykle zastává stanoviska, která jsou blízká EU. Pro nás, a vůbec pro evropské země je to významný partner na republikán­ské straně stolu,“dodává Kmoníček.

Ryan se řadí k častým kritikům současného prezidenta Donalda Trumpa. Naposledy třeba kvůli uvalení cla na hliník a ocel.

 ?? (vlevo) se včera sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem, schůzku s Milošem Zemanem v plánu nemá FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Paul Ryan
(vlevo) se včera sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem, schůzku s Milošem Zemanem v plánu nemá FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Paul Ryan

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia