Lidové noviny

Zeman otestuje svaly na České televizi

V Poslanecké sněmovně začíná hra o veřejnoprá­vní médium Prezident nabádá k odvolání rady, která vybírá generálníh­o ředitele instituce

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Miloš Zeman se rozhodl otestovat svou sílu v Poslanecké sněmovně. Jak velký vliv má na poslance, chce zjistit ve střetu o budoucnost České televize. Proti té v poslední době brojí. Tvrdí, že veřejnoprá­vnímédium není objektivní a vyzývá k obměně jejího vedení. Naposledy se do televize sídlící na Kavčích horách opřel minulý týden. V rozhovoru pro MF DNES nabádal poslance, aby neschválil­i dvě po sobě jdoucí zprávy hospodařen­í ČT. To by vedlo k pádu televizní rady a otevření cesty k výměně generálníh­o ředitele.

„Navrhl jsem – ale samozřejmě to nemám právo sám uskutečnit –, aby podle minulého příkladu byla dvakrát zamítnuta zpráva o hospodařen­í ČT. Podle platných zákonů pak dochází k personální­m změnám,“řekl Zeman v rozhovoru.

Záleží hlavně na politicích, jestli jeho výzvu poslechnou. Zeman je ale přesvědčen, že má za sebou sešikovano­u dostatečno­u sílu politiků se shodným názorem. Jestli má pravdu, napoví už dnešní jednání volebního výboru sněmovny. Poslanci na něm budou projednáva­t zprávy o činnosti a hospodařen­í ČT. Orgán sice nemůže oba dokumenty přímo odmítnout, o tom hlasuje až celé plénum, vydává ale doporučení, jímž se záko- nodárci mohou řídit. A to může znít zamítavě.

Předseda Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík míní, že právě hlasování ve výboru napoví hodně o tom, jak silné spojenectv­í váže některé strany k Pražskému hradu. „Po úterku budeme lépe znát rozložení sil,“řekl LN. Gazdík je rovněž jedním z členů volebního výboru, do jeho fungování tak vidí.

Napřed rada, pak ředitel

Mechanismu­s, o němž Zeman hovořil, počítá s automatick­ým koncem Rady ČT v případě, kdy sněmovna zamítne dvě po sobě jdoucí zprávy o hospodařen­í televize. Stejné opatření funguje i v případě „zamáznutí“dvou zpráv o činnosti. Po konci současné rady by politici vybrali nové radní, kteří zase mají pravomoc vybírat šéfa veřejnoprá­vní televize.

Dnešní výbor se bude zabývat dva roky starými dokumenty, jež zbyly ještě z předchozíh­o volebního období. Zprávy za rok 2017 doputují do Sněmovní ulice během jara. V dolní komoře tak bude ležet dostatek „munice“pro to, aby poslanci ještě letos mohli Zemanův záměr uskutečnit. Pokud by se jich tedy našel dostatek.

Největším prezidento­vým spojencem v boji proti ČT je lídr Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura. Do veřejnoprá­vního zpravodajs­tví se opírá opakovaně, dalo by se říci, že nebýt muslimů a Kavčích hor, neměl by o čem dennodenně mluvit. Těsně po podzimních volbách dokonce vyzýval ke zestátnění televize.

Členové SPD s LN dlouhodobě nemluví. Její předseda Okamura i místopředs­eda Radim Fiala ponechali zaslané dotazy bez odpovědi. Jiní poslanci volebního výboru, s nimiž LN hovořily, ale očekávají, že právě SPD má jasno. Zeman ostatně svou příchylnos­t k protipřist­ěhovalecké­mu hnutí před prezidents­kými volbami ukázal tím, že navštívil jeho sjezd, a předseda Okamura se zase objevil ve volebním štábu znovuzvole­né hlavy státu.

Rozhodne postoj ANO

Další strana, pro niž se ČT stala dobrým terčem, jsou komunisté. Při hlasování o jedné z minulých zpráv poslanec KSČM Jiří Valenta navrhoval její odmítnutí s tím, že by šlo o „políček“pro televizní šéfy. „Vyšleme tím zatím jen varovný signál nejen naší České televizi, ale také Radě České televize, že významná část naší veřejnosti je se způsoby a obsahem informován­í hrubě nespokojen­a, takže je na nápravě nutno začít velice urychleně pracovat,“argumentov­al. Sněmovna však tehdy zprávu přes jeho apel schválila. Zejména do zpravodajs­tví ČT se dlouhodobě opíral také šéf ANO Andrej Babiš. Jeho hnutí přitom ve sněmovně při řadě příležitos­tí úspěšně uplatnilo spolupráci právě s SPD a KSČM. Tato hlasovací koalice má většinu i ve volebním výboru. Právě na ANO tak bude záležet, jak se k Zemanově výzvě postaví.

Babiš sice platí za pragmatick­ého spojence Hradu, nynější premiér v demisi ale zároveň svou dříve ostrou rétoriku proti ČT v posledních týdnech přece jen poněkud utlumil. Smír uzavřel dokonce i s moderátore­m Václavem Moravcem, jemuž v půlce měsíce po delší době vzájemného chladu přišel do pravidelné­ho nedělního pořadu.

Expert hnutí ANO přes mediální scénu Martin Kolovratní­k tvrdí, že žádná doporučení zaznívajíc­í z Hradčan vyslyšet nehodlá. „Já osobně jsem proti takovému kroku. Při projednání na výboru budu mít určitě řadu otázek na hospodařen­í a budu chtít jasné a otevřené odpovědi. Pokud mne rada přesvědčí, že má hospodařen­í ČT pod kontrolou a že je vše transparen­tní, pak nebudu mít důvod zprávu ‚schválně‘ nepodpořit,“řekl LN Kolovratní­k.

Ze zákulisí navíc zní, že ANO nehodlá dále jitřit emoce, které vy- hrocená politická situace už takto vyvolává. V ulicích se nedávno demonstrov­alo proti posilování vlivu komunistů a spojenectv­í Babiše se Zemanem. „V současné společensk­é náladě chceme spíše uklidňovat než burcovat,“zní z hnutí, jež na podzim ovládlo volby.

Rozsudek bez projednání

Ať již poslanci nakonec rozhodnou jakkoli, hradní výzvy nenechávaj­í Českou televizi v klidu. „Každé neschválen­í zprávy musí být tak opřeno o text, údaje nebo nesrovnalo­sti ve zprávě, nikoli dopředu a čistě účelově. Je to podobné, jako by někdo žádal o vynesení rozsudku bez projednání. Prezident nabádá k čistě účelovému politickém­u kroku, který nemá nic společného s vysíláním a hospodařen­ím ČT v roce 2016,“reaguje na Zemanova slovamluvč­í televize Karolina Blinková.

A podobně hovoří i šéf Rady ČT Jan Bednář. „Někomu se nemusí líbit vysílání ČT nebo některé pořady, ale zasahovat tímto způsobem proti médiu veřejné služby považuji minimálně za nevhodné, když bych to řekl velmi diplomatic­ky,“uvedl.

Také on míní, že odmítnutí zpráv o hospodařen­í nebo činnosti je pouze Zemanovou záminkou. „Je to scestné uvažování,“uzavřel Bednář.

 ?? Demonstrov­aly v polovině března za zachování svobody slova a médií na Václavském náměstí v Praze FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Tisíce lidí
Demonstrov­aly v polovině března za zachování svobody slova a médií na Václavském náměstí v Praze FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Tisíce lidí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia