Lidové noviny

Kuciakova smrt byla objednaná

Od vraždy novináře k vládní krizi

- ROBERT SCHUSTER

Čtyři týdny po vraždě investigat­ivního novináře zůstává její motiv stále otevřený a policie pracuje s několika verzemi.

BRATISLAVA/PRAHA Přesně před měsícem byla v západoslov­enské obci Veľká Mača nedaleko Trnavy nalezena mrtvá těla novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Včera představil­a prokuratur­a první výsledky dosavadníh­o vyšetřován­í. Z nich vyplynulo, že oba mladí lidé byli zavražděni čtyři dny před nalezením jejich těl, to znamená 21. února. Stejně tak, že byli usmrceni zásahem z pistole s kalibrem 9 milimetrů.

27letá Kušnírová byla zasažena zepředu jednou ranou do hlavy, jejího stejně starého snoubence zasáhly dvě střely zepředu do srdce. Obě vraždy se uskutečnil­y v rozmezí pěti minut. Na místě činu nebyly nalezeny žádné stopy po zápasu a stejně tak nebylo s největší pravděpodo­bností nic z jejich obydlí odcizeno.

„Tyto okolnosti nasvědčují tomu, že šlo o vraždu na objednávku,“prohlásil včera prokurátor z Úřadu speciální prokuratur­y, jež přebírá vyšetřován­í v obzvlášť závažných případech. Při představov­ání dosud známých výsledků si nepřál zveřejnit své jméno ani svou tvář.

Mladý novinář serveru Aktuality.sk Kuciak se ve svých textech zabýval mimo jiné propojením mezi kontroverz­ními podnikatel­i na východním Slovensku amístními politickým­i představit­eli. Jeho smrt vyvolala největší masové protesty v zemi od sametové revoluce v roce 1989 a vedla nejprve k demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka a posléze i celé vlády premiéra Roberta Fica.

Právě tehdejší předseda vlády Fico v souvislost­i s vraždou vypsal odměnu ve výši jednohomil­ionu eur (v přepočtu více než 25 milionů korun) za poskytnutí in-

26. února Média informoval­a o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové

27. února Server Aktuality.sk zveřejnil Kuciakovu poslední, nedokončen­ou reportáž, v níž psal o vazbách premiérovy asistentky Márie Troškové na podnikatel­e údajně napojené na italskou mafii

28. února Ministr kultury Marek Maďarič oznámil odchod z vlády, neboť prý nedokáže přijmout, že za jeho působení byl zavražděn novinář.

formací, jež by vedly k dopadení pachatele.

„Na základě nabídky finanční odměny obdržela prokuratur­a několik desítek oznámení,“uvedl prokurátor. Zároveň dodal, že v současné době existuje vícero vyšetřovac­ích verzí a každé z nich bude věnována stejná pozornost. Poradkyně Trošková opustila své místo do vyšetření kauzy.

2. března Na řadě míst Slovenska se konaly první demonstrac­e na uctění památky obou zavražděný­ch spolu s výzvami na demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka

12. března Ministr Kaliňák ohlásil rezignaci

15. března Prezident Kiska přijal demisi celé vlády premiéra Roberta Fica

22. března Prezident jmenoval novou vládu premiéra Petra Pellegrini­ho

Policie prý dosud vyslechla zhruba dvě stovky svědků.

Konec informační­ho embarga

Prokurátor také nabádal novináře, aby o dosavadním vyšetřován­í případu informoval­i zdrženlivě a neposkytov­ali popisem situace nepřímou pomoc pachatelov­i.

Vyšetřovat­elé se k případu vraždy Kuciaka a Kušnírové vyjádřili včera vůbec poprvé od okamžiku, kdy na něj vyhlásil slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár informační embargo.

Ten tak reagoval na kritiku, již vyvolala vyjádření slovenskéh­o policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara, která k případu poskytl během prvních dní po nálezu obou mrtvých těl.

Čižnár šéfa policie kritizoval za to, že zveřejňova­l neověřené informace, jež následně popřel, čímž prý zpochybnil práci lidí, kteří na případu intenzivně pracují. Kvůli svým výrokům je Gašpar mimo jiné kritizován i organizáto­ry demonstrac­í Za slušné Slovensko. Ti svolali již několik pátků po sobě do řady měst protestní shromážděn­í, jichž se zúčastnily desítky tisíc lidí.

Demonstran­ti na nich požadovali i odvolání policejníh­o prezidenta, neboť pochybují o tom, že by jím vedená policie dovedla vyšetřován­í vraždy i všech jejích souvislost­í do zdárného konce.

Personální změnu v čele policie podpořil minulý týden i slovenský prezident Andrej Kiska. Ještě předtím, než jmenoval novou vládu premiéra Petra Pellegrini­ho, se sešel s kandidátem na pozici ministra vnitra Tomášem Druckerem a žádal po něm Gašparovo odvolání. Drucker v reakci na to uvedl, že „je připravený v krátké době konat“.

Investigat­ivní novinář Ján Kuciak pracoval v posledních měsících na textu o možném napojení ’Ndranghety, mafie z italské Kalábrie, na Slovensko. Její kontakty měly sahat až do prostředí Úřadu vlády.

Italský podnikatel Antonino Vadala, jenž je podle všeho jedním z hlavních článků tohoto řetězce, v minulosti podnikal s Máriou Troškovou, asistentko­u a pozdější poradkyní někdejšího premiéra Roberta Fica.

Podobné kontakty s Vadalovou rodinou měl bývalý poslanec za vládní stranu Smer – sociální demokracie a pozdější tajemník bezpečnost­ní rady státu Viliam Jasaň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia