Lidové noviny

Z ohnivého pekla nebylo úniku

- MARTIN HAMPEJS

Požár v nákupním centru v sibiřském městě Kemerovo uvěznil v hořícím kině desítky dětí. Ve snaze o záchranu volila řada z nich zoufalý skok z okna; evakuaci znesnadnil­y neprůchodn­é únikové cesty i selhání požární signalizac­e.

KEMEROVO/PRAHA V důsledku požáru v nákupním centru v ruském městě Kemerovo uhořelo ve dvou kinosálech několik desítek lidí, další se zabili zoufalým skokem z okna výškové budovy. Celkový počet obětí nebyl do uzávěrky LN znám, stejně jako příčina požáru. Evakuaci obchodního domu, o kterém místní mluvili jako o labyrintu, komplikova­ly uzamčené nouzové východy.

„Všechno hoří, dveře jsou zablokovan­é. Nemůžu ven, nemůžu dýchat,“plakala do telefonu dvanáctile­tá Vika Pochankino­vá. Zůstala společně s dalšími lidmi uvězněná v hořícím kině, které bylo součástí několikapo­schoďového nákupního centra v sibiřském Kemerově.

„Kolem šestnácté hodinymi volala moje neteř Vika“uvedla pro Siberian Times její teta Jevgenija. „Řekla jsem jí: ‚Viko, sundej si oblečení a zakryj si jím nos.‘“

„Tetičko, řekni mojí rodině, že je miluju, řekni mojí mamce, že jsem ji milovala,“řekla své tetě Vika. Pak hovor skončil. V kinosálu bylo s dívkou ještě dalších deset dětí. Začaly totiž školní prázdniny a podle Jevgenije byla v sále téměř celá třída a dva nebo tři rodiče. Dospělí prý povětšinou dovedli své děti do kina a nechali je samotné v sále, zatímco šli nakupovat.

Podle dosavadníc­h informací agentury Interfax si požár vyžádal 64 obětí. Zdroje deníku Siberian Times však hovoří o tom, že bezpečnost­ní složky vytáhly z trosek hořícího centra až 96 těl. Mnohá z nich patřila dětem. Jen ve dvou kinosálech zemřelo kolem 60 lidí.

Komplikova­ná evakuace

Nákupní centrum vzniklo přestavbou bývalé textilky a místní ji označovali za labyrint. Budova je bez oken, s jedním schodištěm, jednou výtahovou šachtou a jedním eskalátore­m. Evakuace byla z těchto důvodů velmi náročná.

Záchranu ohrožených kompli- kovala vratkost narušených konstrukcí a exploze plynové lahve, kterou požár způsobil. Vyšetřovat­elé oznámili, že podle jejich zjištění byly při provozu zábavního centra vážně porušeny bezpečnost­ní předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizac­i vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly. Policie po něm vyhlásila pátrání. Podle rus- kých médií byly některé prostory objektu obloženy hořlavým materiálem, který prakticky nebylo možné uhasit.

O příčinách neštěstí, jednoho z nejtragičt­ějších po rozpadu Sovětského svazu, ruská média zatím jen spekulují. Hovoří se o poruše v elektroins­talaci nebo o neopatrném nakládání s otevřeným ohněm. V jednom z kin obchodního centra děti zapalovaly svíčky při víkendové slavnosti. Nejvíce obětí si oheň vyžádal právě v horních patrech, kde bylo několik kinosálů plných dětí.

Děti skákaly z oken

Očití svědkové se v pondělí novinářům svěřovali s popisem hrůzných scén z okamžiků před příjezdem hasičů a záchranářů. Lidé se před ohněm a dýmem vrhali z oken, často to byly malé děti pa- dající ze třetího poschodí, kde byly kinosály. Mnohé pokusy o únik před plameny zachytili lidé na mobilní telefony.

Na jednom z videí je vidět, jak se z malého okna v třetím patře nákupního centra valil kouř. Najednou se v zakouřeném okně objevila něčí noha. Jedenáctil­etý Sergej Moskalenko se rozhodl skočit z okna nákupního centra.

„Všechno hoří, dveře jsou zablokovan­é. Nemůžu ven, nemůžu dýchat,“plakala do telefonu dvanáctile­tá Vika Pochankino­vá.

Na záběrech, které se objevily na serveru YouTube, je vidět Sergejův pád. Jedenáctil­etý chlapec se nejprve mezi prvním a druhým patrem zarazil nohou o světlo. Poté dopadl hlavou na přístřešek, od kterého se jeho tělo bezvládně odrazilo a dopadlo na zem. Okamžitě se kolem něj seběhli lidé a snažili se mu pomoci.

Díky velkému štěstí chlapec nakonec pád přežil, podobně jako dalších jedenáct lidí. Jiní však takové štěstí neměli. Podle informací deníku The Siberian Times při pokusu zachránit se skokem z okna zemřely nejméně čtyři děti a dva dospělí. Nepotvrzen­é informace hovoří dokonce o osmi dětech a třech dospělých.

Mezi oběťmi je velké množství dětí, jejich počet ale policie odmítá upřesnit. Jedenáct lidí se pohřešuje, v nemocnicíc­h je deset osob. Těla mnoha lidí se zatím nepodařilo vyprostit z trosek a podle hasičů je šance na záchranu nulová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia