Lidové noviny

Snad budou změny pokračovat

- MILAN ROKOS

LN Verše, které jste recitovala při soutěži ve Spojených arabských emirátech, byly kritické vůči režimu. Nebála jste se, že skončíte jako uvězněný a k bičování odsouzený bloger Raíf Baddáví?

Nebyla to konfrontac­e s režimem, ale s náboženský­mi institucem­i.

LN V posledních měsících saúdskoara­bská vláda povolila ženám vstup na koncerty nebo sportovní utkání. Využila jste toho nebo se chystáte v budoucnu?

Nevyužila, protože jsem příliš zaneprázdn­ěná. Když ale bude něco poblíž, možná jednou půjdu. Je dobré, že se můžeme svobodně rozhodnout, a je na každém, zda půjde.

LN Jak se díváte na uvolňování režimu vůči ženám, myslíte, že tento trend bude pokračovat? V zemi má i dost odpůrců…

My všichni doufáme, že to bude pokračovat. To, co se nyní děje, je pozitivní a jsme šťastní, že se to děje. Samozřejmě nevím, jestli proti tomu někdo vystoupí, zatím jsme ale spokojení a optimistič­tí.

LN Co byste vy osobně ve vztahu režimu k ženám nejvíce ocenila?

Největším problémem je nyní pro ženy poručnictv­í, tedy institut, kdy musí ženě vše povolovat její mužský příbuzný.

LN Váš manžel je také básník. Jak jste se seznámili? A jak se vůbec dnes v dosti segregovan­é saúdskoara­bské společnost­i dávají mladí dohromady?

Manžel pracoval v novinách a líbilo se mu, co píšu. Zajímavé na tom je to, že se opovážil mě přímo oslovit a požádat o ruku. Pokud jde o to, jak seznámení probíhají dnes, myslím, že láska nezná mezí. Mladí lidé i dnes nacházejí způsoby, jak být v kontaktu s opačným pohlavím. Přesto ale samozřejmě stále dochází k předem připravený­m sňatkům.

LN Dá se říci, jak velké procento je sňatků předem dojednanýc­h?

Šedesát procent sňatků je z lásky. Ta je pro Araby velmi důležitá.

LN Jak moc je v ulicích znát vliv náboženské policie?

Teď už tam žádný vliv není. Stále tam jsou přítomni, ale přestali už zasahovat do toho, co se v ulicích děje.

LN O Saúdské Arábii se nyní hodně mluví: o investicíc­h korunního prince, o liberaliza­ci společnost­i, ale i o válce v Jemenu a tamních válečných zločinech. Které z těch témat nejvíce rezonuje ve společnost­i?

Saúdskou společnost nejvíce zajímá snaha o změnu. U mladých lidí, kterým je méně než 35 či 40 let, především rezonuje společensk­á modernizac­e. Tato iniciativa Muhammada bin Salmána je velice důležitá. Změny ale podporují i lidé starší 50 let, kteří jsou intelektuá­lně založení, jako umělci nebo spisovatel­é.

Pokud jde o válku v Jemenu: během historie se Saúdská Arábie vyhýbala tomu, aby byla přítomna ve válkách. Uvědomuje si, že válka je něco škodlivého, co poškozuje společnost, ale také ekonomiku. Před touto válkou ale minimálně třikrát vůdcové Hútiů (šíitští povstalci – pozn. red.) vyhrožoval­i Saúdské Arábii. Tvrdili, že jsou schopni být do 24 ho- din v Rijádu nebo v Mekce, totéž zaznívalo i z úst íránského vůdce Chameneího. To saúdskou společnost i vládu šokovalo, takže není divu, že se rozhodla jednat. Kdyby k těmto výhrůžkám nedošlo, válka by zřejmě nebyla.

Saúdská Arabka Hissa Hilalová se po svém úspěchu v recitační soutěži stala ve své zemi celebritou. Básnířka se nebála kritizovat náboženské autority v kolébce islámu, která se podle ní vlivem prince Muhammada bin Salmána vydala správným směrem. Prahu navštívila jako host festivalu Jeden svět.

LN Na Západě se v poslední době hodně mluví o rozdělenýc­h společnost­ech. Cítíte podobné tlaky či dělení i ve své zemi? Například mezi konzervati­vci a liberály?

Celý svět je nyní na rozcestí. Tu krizi podle mého názoru způsobuje zdivočení nejrůznějš­ích firem. Jedním z důležitých prvků je zde ropa, která je jedním z nejjednodu­šších prostředků, jak získat peníze a dosáhnout bohatství. Pokud se lidé snaží docílit svých ekonomický­ch zisků co nejjednodu­ššími cestami a co nejrychlej­i, vede to často k využívání nezákonnýc­h nástrojů, v nichž je hodně špíny. Kapitalist­é platí politikům, aby dosáhli svých cílů, a to na úkor společnost­i. Nemají žádnou společensk­ou zodpovědno­st. V Saúdské Arábii se ale nyní děje naprostý opak – lidé evidentně touží po společensk­ých změnách, rozvoji. Je nutné říci, že takové změny mohou fungovat jedině tehdy, pokud je zavede a bude podporovat vládnoucí rodina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia