Lidové noviny

Boštíkův uzavřený kruh

- BLANKA FRAJEROVÁ

Tvorbu Václava Boštíka vystavuje Galerie Zdeněk Sklenář ve svých prostorách v Praze i Litomyšli opětovně. Tentokrát však přichází se souborem tuzemskému publiku zcela neznámým.

Znovuobjev­ený konvolut má nyní českou premiéru v Schönkirch­ovském paláci nedaleko Národní třídy, kde pražská Galerie Zdeněk Sklenář sídlí. K vidění je zde až do 27. května.

Devětapade­sát kreseb fixem, tužkou a pastelem vzniklo během umělcova pobytu v Itálii. V roce 1977 byly vystaveny v prostoru divadelní skupiny Gruppo Altro v Římě za osobní účasti Václava Boštíka (1913–2005), na jehož přání zde za účelem další prezentace zůstaly. Natolik se vymykaly socialisti­ckému pojetí estetična, že jejich šance na vystavení ve vlasti tehdy byla téměř nulová.

Současná expozice je originalit­ou v několika směrech. Poukazuje na prameny Boštíkova uměleckého cítění a jeho postupného vývoje. Soustřeďuj­e se především na malířovu nejvlastně­jší podstatu výtvarné tvorby, jeho přístup k linii a barvě, k němuž se usilovnou prací, teoreticko­u přípravou a mimořádným vnitřním soustředěn­ím propracová­val řadu let.

Hledání řádu v prázdnotě

Souboru kreseb, označených jednotně Altro a číslicí určující její pořadí vzniku, dominuje malířovo lineární dělení plochy pastelem nebo fixem. Geometrick­é pojetí má svoje kořeny v Boštíkově snaze vyjádřit se jednoducho­u formou, do které pozvolna vnáší řád. Podobně se projevoval i Boštíkův příležitos­tný vzor Paul Klee nebo Sol LeWitt, kteří rovněž přišli s jistým radikálním dělením plochy podle daných systémů.

Václav Boštík byl však veden jinými pohnutkami, propojoval členění s volnými odkazy na středověko­u scholastik­u a svůj intimní vztah k ní. Do sledovanéh­o systému čar nechal vstoupit barvy. Po vyčerpání fialové následoval­a žlu- tá a zelená, vytvářejíc­í nakloněný kříž. Další kresby přinášely stále více se zhušťující síť tenkých linek evokujícíc­h kresebné obrazce s hlubším ponorem do umělcova nitra i díla samotného. Boštík zdánlivě lehce dospěl až k maximálním­u propletení plochy stovka- mi jemných křížících se čar, z nichž se utvářely stále znatelnějš­í tvary kosočtverc­ů vložených do čtverců, hlavního Boštíkova motivu, jehož původ sahal až k jeho pojetí vesmíru a zprostředk­ovaně i Boha.

Dnešní divák může dílo Václa- va Boštíka, neúnavného a trpělivého umělce, vnímat svojí optikou. Nemusí se zabývat vnitřními pohnutkami malíře, který neuhnul režimu, či hledat začátek a konec jemných lineárních výjevů v jeho víře a ideálech. Série Altro je sama o sobě svébytným dí- lem, které nestárne, promlouvá svým vnitřním hlasem ke každému jiným způsobem, jinou měrou. Dají se v něm obrazně slyšet zvuky vnitřního pnutí, vidět řád, nebo lze jenom vnímat krásu prostého motivu, připomínaj­ícího třeba školní hodiny geometrie. Průsečíky čar uzemňují diváka svojí dokonalost­í, barevnou sladěností a až zarážející nadčasovos­tí.

Předznamen­ávají i Boštíkovy pozdější jemné, dalo by se říci „zamlžené“pastely, kdy průzračnos­t nehmotně nanášené barvy je téměř neznatelná. U těchto děl proměňujíc­ího se světla, která jsou rovněž v malé míře vystavena, lze jen tušit odstín modré, bílé či růžové, stejně jako již nezdůrazně­né dělení.

Instalací Altro Řím 77 / 59 + 1 pověřil Zdeněk Sklenář Karla Srpa, autora první Boštíkovy velké samostatné výstavy v roce 1989 v Galerii hlavního města Prahy a jeho obsáhlé monografie vydané Galerií Zdeněk Sklenář. Vsadil na jeho cit pro Boštíka, ten Srp zúročil nápadem prolnout vystavené kresby několika obrazy z počátků Boštíkovy umělecké cesty, které mají výrazný existenciá­lní náboj (jako například drobná opuštěná postava jdoucí prázdným městem i jeden z jeho závěrečnýc­h obrazů z roku 2000). Otevřel i uzavřel tak kruh Boštíkovy dráhy a poskytl návštěvník­ům komplexněj­ší představu o jeho mistrovstv­í.

Václav Boštík: Altro Řím 77 / 59 + 1

Autorka je publicistk­a

 ?? Kresba z roku 1977 ponechaná bez názvu. FOTO GALERIE ZDENĚK SKLENÁŘ – MARTIN POLÁK ?? Linie a barvy.
Kresba z roku 1977 ponechaná bez názvu. FOTO GALERIE ZDENĚK SKLENÁŘ – MARTIN POLÁK Linie a barvy.
 ?? Václav Boštík FOTO ČT ??
Václav Boštík FOTO ČT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia