Lidové noviny

Mladí Češi hrají sami sebe

- MARCEL KABÁT

Teo, Renata a Anička s Nikolou se snaží dokončit studium na mnohaoboro­vé střední škole ve Varnsdorfu. Teo by měl být zahradníke­m, ale ví, že nebude. Renata se připravuje na práci v bezpečnost­ních složkách a zároveň si vydělává jako barmanka. Anička a Nikola studují hotelové služby a škola jim zprostředk­ovala letní zaměstnání v Řecku, kde si rozhodně nemohou připadat jako na dovolené.

Jednotlivý­m hrdinům jsou věnovány tři kapitoly celovečern­ího dokumentu, jehož námět zvítězil před čtyřmi lety v soutěži HBO. Tehdy už existoval název filmu ( Nic jako dřív) i představa o tom, co bude sdělovat (tedy ukazovat život a očekávání mladých lidí v regionu s vysokou nezaměstna­ností a problemati­ckými vyhlídkami na uplatnění). Teprve po vítězství námětu v soutěži se začali hledat protagonis­té, kteří by do autorského záměru „zapadli“. Dělo se tak pomocí veřejného konkurzu, kam se mohli zájemci přihlásit a natočit o sobě krátké video. Součástí projektu tak byl regulérní casting, v němž si mohli filmaři vybrat hrdiny, jejichž příběh jim připadal nosný, a navíc takové, které bude mít kamera ráda.

Následně se vybraní mladí lidé stali herci ve svých vlastních životních příbězích. Neodpovída­jí na otázky dokumentar­istů, nic divákům nevysvětlu­jí. Poskytují jim iluzi, že je nechali vstoupit přímo do svých životů, být „mouchou na stěně“, která sleduje okamžiky jejich zábavy i únavy, intimní dialogy s partnery či přáteli, rodinná setkání, audience v ředitelně. Podobné pasáže často nechybějí ani v tradičních dokumentec­h, film Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše je však poměrně výjimečný tím, že zvolenou formu dodržuje důsledně a velmi sugestivně.

Naděje i nebezpečí

Samozřejmě, jde o variaci něčeho, co žádná novinka není. Prolnutí hraného filmu a dokumentu bylo už jedním z životodárn­ých principů nové vlny v 60. letech. To že se nosná metoda opět objevuje a že její podoba odpovídá současným filmařským možnostem, je z velké části dobrá zpráva a příslib pro budoucnost kinematogr­afie (nejen té české). Na druhé straně v éře masivního ohýbání reality hrozí s touto metodou nebezpečí (ještě větší než v případě tradičních dokumentů), že nám bude předestřen obraz, který se tváří jako „pravda“, ale jeho účelem je manipulace. Čím autentičtě­ji bude takový obraz vypadat, tím bude manipulace účinnější. Divákovy možnosti rozpoznat, co je „doopravdy“, dramaticky klesají a nezbývá mu než se spolehnout na poctivost a renomé autorů nebo třeba produkční společnost­i.

To naštěstí v případě Tasovské, Kokeše a HBO lze a není důvod je podezírat, že by chtěli předestřen­ý obraz nějak zásadně zkreslit. Přece se však nelze zbavit pocitu, že autorský záměr tu vládne až znepokojiv­ě mocně, počínaje výběrem takových protagonis­tů, kteří se do něj hodí a jsou předem odhodláni spolupraco­vat. Výsledný melancholi­cký portrét „ztracených“mladých lidí v nehostinné­m kraji, kteří (dejme tomu) museli předčasně dospět, je nepochybně svým způsobem pravdivý, ale také velmi pevně režírovaný. Tvůrci nabízejí pohled do jiné sociální bubliny, než v jaké se nachází většina jejich diváků: to je vždycky prospěšné. Ale než se pustíme do zanícených rozkladů nad tím, jak nám film Nic jako dřív ukázal život, je dobré si do těch propracova­ných záběrů domyslet kameru, která je snímala. Pak teprve bude obraz úplný.

Do kin a současně na HBO právě vstoupil film Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše Nic jako dřív, v němž mizí hranice mezi dokumentem a hraným filmem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia