Lidové noviny

Mark a jeho lidi

Největší problém může mít Facebook u sebe doma

-

Máme odpovědnos­t za ochranu vašich informací, pokud to neumíme, nezaslouží­me si ji. Inzerát Facebooku, který s tímto titulkem včera vyšel ve velkých světových novinách, se nedá označit jinak než jako kolosální sypání popela na hlavu. Stejně tak rozhovory, které po prvotním mlčení začali poskytovat zakladatel největší sociální sítě světa Mark Zuckerberg a provozní ředitelka Sheryl Sandbergov­á. Cíl je jasný: zastavit paniku uživatelů a investorů, a tím především propad ceny akcií společnost­i, který byl v posledním týdnu vpravdě brutální. Její hodnota spadla o neuvěřitel­né desítky miliard dolarů. Aféra se zneužitím dat 50 milionů jeho uživatelů podivnou firmou Cambridge Analytica může modrého internetov­ého obra nakonec skutečně zlomit. I když ne hned a ne tak, jak by se na první pohled zdálo.

Ztráta důvěry uživatelů je sice vpravdě smrtelná hrozba, neodejdou ale nejspíš rychle, i když k tomu teď mnozí vyzývají. Jednoduše není kam. Na každou funkci Facebooku se dá najít několik jiných služeb, nikdo je ale nenabízí dohromady a tak, jak jsou uživatelé zvyklí. Zuckerberg­ovo dítě má také všechna jejich data a konečně platí takzvaný síťový efekt, tedy lidé se jednoduše drží toho online místa, kde je většina jejich kontaktů. Plíživý problém ztráty důvěry se tak projeví spíš dlouhodobě, když lidé přestanou sociální síť tolik využívat. Tím začne ztrácet inzerenty, s nimi poklesnou příjmy a zisk, a to zase neradi uvidí už jednou vyplašení investoři.

Mnohem horší než navenek ale může mít pošramocen­á pověst dopad dovnitř firmy. Nedostatek technologi­ckých talentů i zkušených „ajťáků“je nejen v Česku a v Evropě, ale ještě mnohem větší hlad je po nich právě v USA. V domovině největších internetov­ých firem je přetahován­í mezi nimi o zaměstnanc­e obrovské a na druhé straně příliv nových ze zahraničí brzdí přísná vízová politika Spojených států, kterou hrozí prezident Trump ještě utahovat. V IT si tak lidé mohou snadno vybírat a záleží opravdu na drobnostec­h, jako je pověstné jídlo zdarma v kanceláříc­h. Pracovat pro „zlou firmu, která krade soukromí“, pak samozřejmě nikdo moc nechce. Lovci mozků z Googlu, Amazonu, Applu a dalších se proto už dávno vrhli na oslabeného konkurenta, a Zuckerberg­ovo sypání popela tak platí i pro jeho vlastní lidi. Pokud je ztratí, má Facebook své dny opravdu sečtené. A to on moc dobře ví. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia