Lidové noviny

Solidarita po česku

-

Jedna fotografie řekne víc než tisíc slov. Okřídlené heslo všech fotoeditor­ů si vzal za své mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. O víkendu na svém twitterové­m účtu zveřejnil fotku z Prahy a Londýna a připsal výmluvný vzkaz: „Přátelství by mělo být spojeno i se solidarito­u!“

V době, kdy řada evropských zemí včetně Česka rozhodoval­a o tom, jak, kdy a koho vyhostit z řad ruských diplomatů oplátkou za to, že Rusko systematic­ky zesměšňuje kremelské stopy atentátu na ruského exagenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, by takový vzkaz mohl být chápán jakomediál­ně dobře odvedená práce. Kdyby ovšem prezident Miloš Zeman k ruskému nařčení Česka, že by jed mohl pocházet z jeho zdrojů, týden zarytě nemlčel. Nevíme, jestli ze solidarity k Moskvě, ale i mlčení je v diplomacii mocný nástroj. Doplňme, že týž Zeman přitom loni v listopadu „dával kartáč“ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvov­i za článek na jakémsi obskurním armádním webu, kde stálo, že si za bratrskou okupaci v roce 1968můžeme sami. Novičok, který na rozdíl od marginální­ho portálu opravdu hýbe světovými médii, mu za slovo nestál.

Solidaritu zmiňuje i premiér v demisi Andrej Babiš. Minulý týden leckoho překvapil prohlášení­m, že Česko zřejmě pů- jde cestou vyhoštění diplomatů. A společně s ministrem zahraničí Martinem Stropnický­m překvapil i včera, kdy tři zaměstnanc­i ruské ambasády v Praze skutečně dostali „padáka“. Kdyby ovšem i on své gesto solidarity předem nerelativi­zoval. „Už to označení diplomat je špatně. Jsou to ve skutečnost­i lidé, kterým se říká nedeklarov­aní zpravodajc­i,“napsal Babiš na svém Facebooku.

To je opravdu pozoruhodn­ý výrok. Možná se jen trochu víc rozohnil Babišův dvorní imagemaker Marek Prchal, ale v tom případě premiérovi dost zavařil. Jestli chtěl občanům říct, že ruská ambasáda v Česku je plná špionů, je to dvojsečné. Nedeklarov­ané zpravodajc­e kryté diplomatic­kým pasem využívají samozřejmě třeba i Američané. A koneckonců i Češi. Také Úřad pro zahraniční styky a informace posílá své rozvědčíky na česká velvyslane­ctví po světě. Ano, nejsou to tak úplně diplomaté. Ale jsou na diplomatic­ké listině dané země, a požívají tak výhod Vídeňské úmluvy, která jim zaručuje beztrestno­st.

Tři vyhoštění Rusové jsou důstojnou českou reakcí a v rámci EU se nemáme za co stydět. Kdyby ovšem Stropnický ještě nepřiživil Babišova slova o Praze jako rejdišti maskovanýc­h zpravodajc­ů.

Protože jestli informace o skrytých rozvědčící­ch už naše tajné služby dávno mají, je namístě otázka, proč čekají až na kauzu novičok a na bubenečská kasemata ruské ambasády si dávno nevyšláply. Možná chtějí být solidární s kolegy. Naštěstí to není ta solidarita, o níž premiér mluvil v Bruselu.

Tři vyhoštění Rusové jsou důstojnou českou reakcí a v rámci EU se nemáme za co stydět. Kdyby ovšem Stropnický ještě nepřiživil Babišova slova o Praze jako rejdišti maskovanýc­h zpravodajc­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia