Lidové noviny

Asociálně na sociální bydlení

Návrh zákona o sociálním bydlení, který chce vláda přijmout do října, přinese ztrátu šance normálně bydlet

-

Vláda ANO v demisi si ambiciózně vytkla cíl schválit do října záměr zákona o sociálním bydlení. Na tak komplikova­nou normu je deset měsíců krátká doba, zejména pokud si připomenem­e, že minulé vládě nestačilo k prosazení zákona celé čtyřleté období. Sobotkova vláda sice zákon schválila, ale na samém konci funkčního období a s rozporem mezi ministerst­vem práce a sociální věcí (MPSV) vedeným ČSSD a pro místní rozvoj (MMR) vedeným ANO. Návrh nakonec zablokoval­a sněmovna.

Vzpomeňme, že MPSV počítalo s tím, že sociální byty budou na začátku potřeba asi pro 118 tisíc lidí, kteří si nedokážou kvůli zdravotním, sociálním nebo ekonomický­m handicapům zajistit bydlení. Stav „bytové nouze“nijak nepodmiňov­alo. MMRpo celou dobu trvalo na zúžení cílové skupiny na 50 tisíc lidí, aniž by upřesnilo, kdo z potřebných musí z kola ven. Za tímto (nijak neupřesněn­ým) číslem se skrývá celý princip přístupu MMR k sociálnímu bydlení. Nejpřesněj­i je popsaný v koncepci rozvoje bydlení, kterou MMR zpracovalo v roce 2012 – sociální byty neměly být pro všechny v bytové nouzi, ale jen pro některé. Pro ostatní se nadále počítalo s přebudovan­ými ubytovnami.

Stát neví, rozhodnou obce

Pro koho, to začalo být jasné postupně a nyní o tom není pochyb. Ubytovny – aktuálním slovníkem MMR „sociální domovy“– budou pro ty, kteří jsou v bytové nouzi „zaviněně“. Sociální byty budou pro ty, kteří jsou v nouzi „nezaviněně“. Ministryně Klára Dostálová říká, že ona nepozná, kdo je za svou bytovou situaci vinen. Ale prý to poznají starostové. A tím je řečeno vše – nekoná se už žádný spor, na cestě k zákonu není žádná viditelná překážka. Jak je to možné?

MPSV (ČSSD) si totiž minule na sporu se starosty vylámalo zuby. Nejprve trvalo na povinnosti obcí sociální bydlení provozovat. Pod tlakem však ustoupilo. Ne však dostatečně srozumitel­ně, aby si obce definitivn­ě naklonilo. To se naopak nyní daří MMR (ANO) od začátku. Rovnou říká: sociální bydlení sice musíte dělat, ale jen pro toho, koho sami určíte. Pro ostatní budou zase ubytovny (sociální domovy s přísnými hygienický- mi normami a krátkodobý­mi ubytovacím­i smlouvami). A na oboje vám dáme z našich programů dost peněz.

Starostové několika desítek měst a obcí, jež se na vlastní pěst odpovědně pustily do sociálního bydlení, nyní prominou. Pro ostatní je to znamení, že jim nepřibude žádná nepopulárn­í povinnost o občany, o které se starat nechtějí, a svou novou kompetenci rozhodovat, komu pomoci a komu ne, uvítají. Jakmile ji jednou dostanou, už ji nikdy nepustí a stát definitivn­ě ztratí možnost zajišťovat alespoň základní standard (sociálního) bydlení pro všechny občany, jak je to běžné ve většině západních evropských zemí.

Návrh, který nic nezmění

Nekoná se ani žádný spor mezi MPSV a MMR – obojí ANO. S praktickou ukázkou, co znamenají návrhy kolegyně Dostálové, přispěchal­a při své návštěvě ve Vsetíně ministryně práce Jaroslava Němcová. Pochválila staré Čunkovy kontejnery nastavěné do pater nad sebe a řekla o nich, že jsou čisté a lidé v nich spokojení. Navzdory plísním, výpadovce a továrnám za okny, daleko od centra a infrastruk­tury města. Zbědované rodiny ze vsetínskýc­h unimobuněk (některé jsou v nich i pět, deset let) ostře kontrastuj­í s rodinami z Brna, jež během roku poté, co se v rámci moderního projektu města dostaly do běžných sociálních bytů, ve velké většině případů dokazují, že v bytech bydlet umí a že se odsud rychle odráží také k dalším důležitým změnám – v zaměstnání, docházce dětí do školy.

Lidé ze Vsetína a Brna jsou přitom lidé s podobnou historií – zřejmě by se všichni vešli do škatulky „zaviněné bytové nouze“. Co na tom, že například zavinění dluhu může a často i jde na vrub zbytnělému systému neúnosně předražený­ch exekucí vázaných na predátorsk­é půjčky? A co zaviněné bytové nouzi řeknou děti ze „sociálních domovů“, které tu definitivn­ě přijdou o (již tak titěrnou) šanci vymanit se z pasti chudoby svých rodičů? Asociální návrh MMR v konturách, jež tento komentář popisuje, již existuje černý na bílém a ministerst­vo o něm jedná se Svazem měst a obcí. V tomto kontextu je říjen realistick­ý termín k předložení návrhu zákona o sociálním bydlení pro jedny a o definitivn­í ztrátě šance normálně bydlet pro druhé.

 ?? Jiřího Čunka v roce 2006 vynesly do vysoké politiky. Dnes je hejtmanem Zlínského kraje. FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ?? Vsetínské kontejnery.
Jiřího Čunka v roce 2006 vynesly do vysoké politiky. Dnes je hejtmanem Zlínského kraje. FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC Vsetínské kontejnery.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia