Lidové noviny

Mýto – zrušení tendru by bylo horší variantou

- Ad LN 21. 3.: Ministerst­vo dopravy proti všem Dan Ťok, ministr dopravy za hnutí ANO

Nařídila rozšíření mýta vláda, nebo to byl ministr dopravy? Toť otázka. Milota B. Srkal ji znovu zvedl v Lidových novinách.

V příslušném usnesení prý vláda jen „vzala na vědomí záměr ministerst­va dopravy rozšířit zpoplatněn­í“, a tak můžu své rozhodnutí zase změnit a tendr zrušit. Namísto toho ale jen pokračuji v nepravdivé­m ospravedlň­ování vlastních kroků.

Pan Srkal je možná dopravní odborník, to mu nechci brát, o způsobech rozhodován­í vlády nebo o postupech v rámci veřejných zakázek ale evidentně neví vůbec nic. Rozsah budoucího zpoplatněn­í byl nejprve projednán dopravními experty koaličních stran a vládě byl předložen jako kompromis. Jedná se o běžný mechanismu­s rozhodován­í vlády v otázkách, které jsou některou z vládních stran označeny za zásadní.

Byla to tedy vláda včetně mé osoby, kdo se na sklonku roku 2016 rozhodl rozšířit mýtem zpoplatněn­é komunikace a vytvořit prostor pro využití jiné technologi­e. V politice často platí, že určité rozhodnutí má svoje výhody i nevýhody. Nechci proto zpochybňov­at Srkalem preferovan­é řešení na využití mikrovlnné­ho systému. Máme ho a je plně funkční, jeho využití by mělo svá pozitiva jak pro stát, tak i pro jeho současného provozovat­ele.

Satelitní technologi­e má zase jiné výhody, včetně té, že je zkrátka levnější, což nabídky v aktuálním tendru prokazují. A ne že ne. Nechci čtenáře dále unavovat naším sporem. Je úplně zbytečný, protože se vrací k rozhodnutí­m, která už byla učiněna. V každém procesu jsou zlomové body; když je minete, není návratu.

Připadám si, jako bych seděl v letadle do Hamburku a vedl debatu, zda jsme náhodou neměli letět do Vídně.

Rady pana Srkala jednoduše spočívají v tom, že z letícího letadla je stále ještě možné vyskočit. A dokonce čím dříve, tím lépe, jako by nebylo jedno, kde se rozplácnu.

Ve zbývajícím čase už totiž není možné vypsat tendr, který by Srkalovi více vyhovoval. Důsledky spojené se zrušením tendru by tak byly mnohem horší než pokračován­í v procesu, který dává šanci na výběr mýta za poloviční cenu, než tomu bylo v minulém kontraktu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia