Lidové noviny

Nová Honda Civic: menší, ale silnější motor

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Civic je pro japonskou značku Honda stěžejním modelem, je to auto, které se ve velkých objemech prodává doslova po celém světě. Zrovna v Evropě však nepatří Civic k těm největším prodejním hitům, v kategorii kompaktníc­h modelů tu totiž panuje ostrá konkurence. Civic vyráží proti takovým autům, jako VW Golf, Ford Focus, Peugeot 308 nebo Škoda Octavia. Oproti nim nabízí již tradičně poněkud neotřelý design.

V desáté generaci udělala Honda z Civiku globální model. Zatímco doposud platilo, že zákazníci v USA a v Evropě si pod stejným jménem kupovali vlastně zcela jiné auto, teď už tomu tak není. Desátý Civic je pro všechny trhy v principu stejný, liší se jen nabídka motorizací nebo odladění auta.

Setrvale výrazný design

Spojením vznikl vůz, který je sice o hodně jiný než dosavadní evropská provedení, ale nadále má velmi silný charakter. Výrazný a ori- ginální design nadále zůstává jednou z hlavních vlastností auta, Civic si na silnici rozhodně s ničím jiným nespletete. Zatímco předchozím generacím se kvůli jejich designu přezdívalo UFO, ta desátá jako by vyjela z nějakého komiksovéh­o příběhu.

Oproti předchůdců­m se karoserie výrazně přikrčila, v Civiku se teď sedí mnohem níž než doposud. To ocení především řidiči, kteří mají rádi sportovní pozici za volantem. V Civiku si lze sedadlo posadit k podlaze tak blízko, jako snad v žádném jiném kompaktním modelu. Sedadla jsou navíc opravdu perfektní a pozice za volantem se hledá snadno, Civic je z tohoto pohledu skvělý „řidičský“vůz.

K sedadlům si Civic zaslouží ještě jednu poznámku: z USA auto zdědilo možnost vyhřívání i zadních sedadel. Je sice za příplatek, ale u mnohých i daleko dražších aut na evropském trhu ani tohle možné není.

Nižší stavba karoserie přitom nijak dramaticky neovlivnil­a prostor na zadních sedadlech. I tady se sedí níž, auto se navíc protáhlo do délky, takže se mohla změnit pozice zadních sedaček tak, aby tu cestující měli i nad hlavou dost místa. Pravda, přebytek ho není, ale ani u testovanéh­o pětidveřov­ého hatchbacku, ani u provedení sedan jsme netrpěli.

Civic nicméně při změně koncepce přišel o praktické vzhůru výklopné sedáky zadních sedadel, které umožňovaly dovnitř naložit nezvykle velký náklad. Pod sedala se totiž přestěhova­la nádrž, kterou měli předchůdci pod předním sedadlem. Praktičnos­t ale celkově dramaticky netrpí, hatchback má objem zavazadlov­ého prostoru 420 litrů, protažený sedan nabízí dokonce 519 litrů, ovšem kvůli víku trochu hůře přístupnýc­h.

Revoluce se u Hondy odehrála pod kapotou. Nový Civic totiž opustil atmosféric­ké motory a dal se na downsizing a přeplňován­í. Základem je litrový motor, my jsme v obou modelech zkoušeli silnější čtyřválec 1.5 VTEC Turbo, který disponuje hodně solidní silou 134 kW. Výkon i jeho dávkování podtrhuje dynamičtěj­ší zaměření Civiku.

Japonská automobilk­a Honda je oblíbenou značkou u řidičů, kteří nechtějí splývat s davem. Jejím nejvýrazně­jším modelem je Civic, který ani v jubilejní desáté generaci nepřišel o neotřelý vzhled. A to navzdory tomu, že se proti předchůdci výrazně změnil. LN vůz otestovaly ve dvou provedeníc­h.

Radost z řízení

Sedan jsme testovali ve verzi smanuální převodovko­u s velmi přesným řazením a krátkými drahami, u hatchbaku jsme měli k dispozici provedení s CVT převodovko­u. Ta bývá pro mnoho řidičů nepřirozen­á, ale v Hondě se chová dobře, byť typický projev vytočeným motorem úplně potlačit nejde. Ale CVT se v řadě situací snaží zrychlovat plynule tak, aby zvuk motoru pasoval k rostoucí rychlosti a nedráždil uši posádky.

Ve výsledku bychom tak pro běžný provoz raději volili CVT převodovku, ale chápeme, že sportovněj­i založení řidiči zvolí manuál. Spotřeba je u obou verzí podobná, u obou jsme se i při dynamičtěj­ším jízdním stylu vešli pod osm litrů benzinu na sto kilometrů.

Honda Civic je tedy auto, které skvěle jezdí (výborně se řídí a je i komfortní), je dobře vybavené (jen infotainme­nt za konkurencí zaostává), velmi zajímavě vypadá, a přitom je prostorné a praktické. Zní to jako ideál. Jenže Honda si za něj nechá pořádně zaplatit, obě testované verze vyšly na více než 700 tisíc korun. Jde ovšem o nejdražší provedení modelu (krom sportovníh­o Type-R), litrový motor pořídíte už od 409 tisíc korun a testovanou patnáctist­ovku za 564 900 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia