Lidové noviny

Facebook dostává „palce dolů“

Sociální síť dolovala i data z mobilních telefonů Firma po týdnu ztratila pětinu hodnoty

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Skandál ohledně necitlivéh­o přístupu k citlivým datům uživatelů největší sociální sítě světa pokračuje. Týden po odhalení, že britská konzultačn­í agentura Cambridge Analytica prostředni­ctvím Facebooku získala data o zhruba 50 milionech amerických voličů, technologi­cký server Ars Technica o víkendu informoval o tom, že Facebook na telefonech s operačním systémem Android léta shromažďov­al data o hovorech a SMS.

Společnost zprávu obratem potvrdila s vysvětlení­m, že lidé, kteří využívají chatovací aplikaci Messenger či mají na Facebooku profil, jsou při přihlášení požádáni o souhlas s využitím těchto dat. Potíž tkví v tom, že valná část z nich vlastně vůbec netuší, s čím vším souhlasí.

Šéf společnost­i Mark Zuckerberg si je problému dobře vědom. Ostatně ještě v neděli vyšla v sedmi britských a třech amerických denících celostránk­ová omluva Facebooku za „porušení důvěry“.

Drahá ztráta důvěry

Právě té se mu nyní zjevně nedostává. Podle aktuálního průzkumu agentury Reuters a společnost­i Ipsos z minulého týdne více než polovina z přibližně 2200 respondent­ů v USA nevěří, že Facebook dodržuje americké zákony na ochranu osobních dat.

Nedůvěrou přitom Facebook netrpí jen v Americe, potíže má i v Evropě. Například podle dalšího průzkumu, zveřejněné­ho v neděli týdeníkem Bild am Sonntag, se na 60 procent Němců obává, že Facebook a další sociální sítě mají přímo negativní dopad na demokracii.

Kolik lidí již smazalo svůj facebookov­ý profil, nelze říci. Ale řada významných osobností tak už veřejně učinila a vyzvala k tomu i ostatní. Například miliardář a vizionář Elon Musk smazal v pátek oficiální facebookov­é stránky svých firem Tesla a SpaceX; obě přitom měly více než 2,5 milionu sledujícíc­h.

Zuckerberg­ova omluva z minulého týdne přitom příval kritiky příliš nezpomalil­a. „Pokud bych byl tou nejpovolan­ější osobou já, s radostí bych tam šel,“řekl Zuckerberg televizi CNN na požadavek amerických zákonodárc­ů, aby jim vysvětlil roli své firmy v údajném ovlivňován­í prezidents­kých voleb. „Ale na tyto právní záležitost­i máme své lidi,“dodal Zuckerberg, proč tak zatím neučinil.

Americká Federální komise pro obchod (FTC) včera oznámila, že vyšetřuje Facebook kvůli jeho postupu při ochraně soukromí. Firmu navíc začal vyšetřovat i německý kartelový úřad, oznámil včera jeho prezident Andreas Mundt.

Eurokomisa­řka pro ochranu spotřebite­lů Věra Jourová včera napsala provozní ředitelce Facebooku Sheryl Sandbergov­é, že oficiální prohlášení firmy ani jejího šéfa neuklidnil­a zatím její obavy, zda Facebook dostatečně chrání soukromí svých uživatelů.

O sto miliard dolarů míň

Od půlky března, kdy skandál s Cambridge Analytica propukl, ztratil Facebook bezmála 20 procent své hodnoty, tedy zhruba sto miliard dolarů. Propad na burze se nicméně zpomaluje, včera se jedna akcie prodávala nejméně za 149 dolarů, jen o zhruba deset dolarů levněji než v pátek. Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia