Lidové noviny

Levnější léky pro seniory, ale...

- DANA JAKEŠOVÁ

Od začátku letošního roku se snížily doplatky na léky. Pro seniory od 65 let tak nově platí maximální roční limit doplatku 1000 korun, nad 70 let jen 500 korun. Pokud částka uhrazená za doplatky na předepsané léky v kalendářní­m roce tento limit překročí, zdravotní pojišťovna „přeplatek“automatick­y vrátí – a není třeba o to žádat. Problém je ale v tom, že zdaleka ne všechny doplatky se do tohoto limitu započítáva­jí.

Podle zákona se totiž do limitu počítají jen doplatky na nejlevnějš­í variantu daného léku. „Pokud by pacient požadoval dražší, originální přípravek, započte se jen doplatek na levnější generickou variantu,“vysvětluje Ondřej Dostál, specialist­a na zdravotnic­ké právo z PwC Legal.

Když tedy v určité skupině terapeutic­ky zaměniteln­ých léků bude nejnižší doplatek na určitý lék třeba 50 korun, pak se i u všech ostatních částečně hrazených léků z této skupiny započte doplatek maximálně 50 korun.

A v případě, že v dané skupině léků bude jeden bez doplatku, tedy plně hrazený ze zdravotníh­o pojištění, pak se do limitu nezapočte ani koruna případného doplatku. „Tento postup se neuplatní pouze tehdy, když lékař vyznačí na receptu, že potřebujet­e právě tento konkrétní lék. V takovém případě se doplatek započte vždy celý,“upřesňuje Dostál.

Do limitu se dále nezapočítá­vají doplatky na léky podpůrné a do- Na běžné léky by senioři měli doplácet méně než dřív, plňkové, respektive jen pokud byly předepsány na recept pojištěnci staršímu 65 let. Mezi často proplácené započitate­lné doplatky v praxi patří některá podpůrná a doplňková venofarmak­a (používaná při nedostateč­né funkci žil), antihemoro­idika ve formě čípků, léčiva na snížení cholestero­lu, nesteroidn­í protizánět­livá a protirevma­tická léčiva či léky užívané při bolestech kloubů. Kompletní seznam stanovuje ministerst­vo zdravotnic­tví vyhláškou.

Dvojí metr na jedny léky

Výrazně víc je však léků, na které se limit nevztahuje. Do limitu se tak například nezapočítá­vají doplatky na léky, které sice hradí pojišťovna, ale jsou určeny pro jiný druh onemocnění, než kterým pacient trpí. „Jde o léky schválené, účinné a bezpečné, bohužel ale pro danou nemoc nehrazené. Tím bohužel vznikají kategorie pacientů, zpravidla vážně nemocných, které před vysokými výdaji systém nechrání,“poukazuje na jeden z nedostatků Ondřej Dostál.

A započitate­lné do limitu nejsou ani doplatky na léky v takzvaném žádankovém režimu. Jedná se o léky, pro něž si nejdete s receptem do lékárny, ale dostanete je od lékaře při výkonu. „Jde například o nákladná, takzvaná centrová léčiva na rakovinu či roztroušen­ou sklerózu,“uvádí Dostál. Jinými slovy zatímco doplatek na „žádankový“lék se do limitu nezapočte, na stejný „receptový“lék ano.

Mimo stojí i inovativní léky

Běžně se také do ochranného limitu nezapočítá­vají například inovativní léčiva, na která bývají doplatky často velmi vysoké. „Přitom jde často o život zachraňují­cí léky, kterým ale Státní ústav pro kontrolu léčiv neschválil úhradu,“upozorňuje Dostál. Pro člověka se vzácným či na léčbu finančně náročným onemocnění to znamená, že jeho lék je nehrazený.

„Těmto pacientům nezbývá než bojovat u revizních lékařů o výjimečnou úhradu,“doporučuje Dostál. Umožňuje to zákon o veřejném zdravotním pojištění, který říká, že „příslušná zdravotní pojišťovna hradí ve výjimečnýc­h případech zdravotní služby jinak zdravotní pojišťovno­u nehrazené, je-li poskytnutí takových zdravotníc­h služeb jedinou možností z hlediska zdravotníh­o stavu pojištěnce“.

Limit nepokrývá také spoluúčast­i mimo lékovou oblast. „Lékový limit nechrání například před doplatky na zdravotnic­ké pomůcky – ať již legální, tedy pomůcky vyřazené z úhrady zákonem, nebo pololegáln­í pomůcky, jež vyřazuje z úhrady praxe takzvaných. číselníků pojišťoven, kritizovan­á Ústavním soudem,“říká Dostál a dodává, že limit nepokrývá ani poplatky mnohými považované za nelegální, například za pomůcky při pobytu v nemocnici, které pacient dostane, pokud si nepřinese vlastní. Přitom právě tyto výdaje mohou mít na peněženky seniorů velmi tvrdý dopad.

Ochranný limit nepomůže ani pacientům, kteří musejí platit poplatky „za registraci“či „za nadstandar­d“, aby se dostali k hrazené péči. Ty žádný zákon neupravuje. „Zde by pomohla spíše důsledná kontrola ze strany státu a krajských úřadů,“dodává Dostál.

 ?? Velikost doplatku ale FOTO SHUTTERSTO­CK 2x ??
Velikost doplatku ale FOTO SHUTTERSTO­CK 2x

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia