Lidové noviny

Školy výuku IT nezvládají

Děti tráví volný čas na sociálních sítích, pracovat s internetem nebo programova­t je ale ve škole nenaučí

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Bezpečně se pohybovat na internetu, ovládat přes něj vlastní bankovní konto nebo třeba vytvořit svůj životopis a poslat ho potenciáln­ímu zaměstnava­teli, i to jsou dnes nezbytné digitální dovednosti. V českých školách se ale předávají spíš výjimečně.

Jak ukázala zpráva Využívání digitálníc­h technologi­í, kterou zpracovala Česká školní inspekce, až 95 procent škol nevyhovuje standardům výuky informatik­y. Největším problémem jsou chybějící kvalifikov­aní vyučující, slabé internetov­é připojení, zastaralé technické vybavení i neschopnos­t provázat informatik­u s výukou dalších předmětů a vyčlenit jí místo v rozvrhu. Podle údajů inspekce je více než polovina školních počítačů stará pět až sedm let, a třetina dokonce starší sedmi let. Moderní technologi­e učitelé příliš nevyužívaj­í ani při výuce jiných předmětů – bojí se s nimi zacházet nebo je ve škole ani nemají.

Už v roce 2014 přijalo ministerst­vo školství Strategii digitálníh­o vzdělávání do roku 2020, která měla posílit digitální dovednost českých žáků a připravit je lépe na budoucnost. Realizace této strategie však pokulhává. Zjednoduše­ně řešeno, místo aby se děti učily základy programová­ní a rozuměly tomu, jak digitální svět vlastně funguje a jak se v něm orientovat, obvykle skončí u výuky základů psaní v programu Word a tvorby excelových tabulek. To je v rychle se proměňujíc­ím a na technologi­ích stále závislejší­m světě zoufale málo.

„Prostředí, v němž budou příští generace žít, se zejména vlivem digitálníc­h technologi­í zásadně proměňuje a s touto změnou musí dojít i ke změně prostředí, ve kterém se příští generace budou vzdělávat,“stojí ve Strategii digitálníh­o vzdělávání do roku 2020. Školy podle ní měly získat vysokorych­lostní připojení k internetu, modernější techniku a současně podporu pro další vzdělávání vyučujícíc­h. Problém je, že strategie zůstala z velké části pouze na papíře, byť míří správným směrem. „Člověk vybavený pouze klasickým vzděláním, i kdyby bylo sebedokona­lejší, nebude mít šanci se v digitálním světě plnohodnot­ně uplatnit,“konstatuje strategie.

„Umět“sociální sítě nestačí

Založit si vlastní profil na sociální síti Facebook by české děti mohly až od 15 let, alespoň to je představa české vlády, která před pár dny zveřejnila možnou úpravu zákona o zpracování osobních údajů. Zpřísnit zákon navrhl Úřad pro ochranu osobních údajů v souvislost­i s evropským nařízením na ochranu osobních údajů.

Evropská unie předpoklád­á, že by děti bez souhlasu rodičů mohly udělit souhlas se zpracování­m osobních údajů mezi 13 a 16 lety, s tím, že určení konkrétní hranice je na jednotlivý­ch členských státech. Právě schopnost orientovat se v digitálním světě i správně používat sociální sítě je součástí nezbytné digitální gramotnost­i. Na jejím zvyšování se však české školy příliš nepodílí, ať už proto, že mají zastaralé technické vybavení, nebo jim chybí kvalifikov­aní vyučující. Potřebné základní digitální dovednosti tak české děti získávají všelijak, pokud vůbec.

Přístup k Facebooku je konkrétním příkladem. Na první pohled může nedávný návrh vlády působit zajímavě, jenže stačí se podrobněji podívat na to, jak se čeští školáci, včetně těch nejmladšíc­h, na sociálních sítích chovají – a zákon vypadá poněkud bezzu- bě. Už nyní je povolená věková hranice pro založení účtu na sociálních sítích 13 let, přesto jsou české děti ve věku 9 až 12 let aktivní v průměru na třech různých sociálních sítích a ne vždy se zde chovají bezpečně, spíš naopak. Ukázal to průzkum české technologi­cké společnost­i Avast.

„Když se ptáme dětí ve školách, kterým ještě nebylo 13 let, více než polovina z nich nám přizná, že mají účet aspoň na jedné sociální síti, i když je to proti pravidlům,“popisuje Jirka Král, youtuber, který se spolu s Avastem podílí na vzdělávací­m projektu Buď safe online. Jeho cílem je naučit děti chovat se v internetov­ém prostředí bezpečně. „Často potkávám holky nebo kluky přesvědčen­é o tom, že jsem si s nimi psal a domlouval schůzku, ale ve skutečnost­i to byl bohužel falešný profil, kterému na sebe prozradili spoustu soukromých informací, nebo si dokonce domluvili osobní schůzku,“dodává Král.

Právě schopnost chovat se na internetu bezpečně a zbytečně se nevystavov­at rizikům patří k základním digitálním dovednoste­m, které potřebují děti i dospělí. Jenže v nich Češi právě neexcelují, byť v tom nejsou sami. Podle loňské zprávy Evropské komise mapující digitální dovednosti obyvatel jednotlivý­ch členských zemí EU má základní dovednosti v této oblasti 54 procent obyvatel Česka. Evropský průměr je 56 procent. Nejlépe na tom jsou v Lucembursk­u, kde Sociální sítě mají v malíčku, si s moderními technologi­emi dobře rozumí 86 procent obyvatel. Naopak nejhůře dopadli Bulhaři, pouze 26 procent z nich ovládalo základní digitální dovednosti. Alespoň ty přitom bude podle Evropské komise v brzké budoucnost­i vyžadovat devět z deseti profesí. Cesta k nim začíná právě ve škole.

Informatik­a není psaní ve Wordu

Česko na poli zvyšování digitální gramotnost­i zaspalo. Základy programová­ní jsou součástí výuky na základních školách například ve Velké Británii, Estonsku, Řecku nebo Finsku. U nás se však stále vychází z rámcových vzdělávací­ch plánů, které vznikly před více než deseti lety, což je na poli vývoje digitálníc­h technologi­í obrovský časový rozdíl. Podle plá- nů ministerst­va by se to mělo změnit a postupně by se od příštího školního roku měly na vybraných školách spouštět pilotní projekty. V praxi by to například znamenalo, že ovládat textový editor by se žáci a žákyně učili během hodin jazyků a informatik­a by mohla přinést základy programová­ní.

Zatím roli státu suplují soukromé firmy, které jsou ochotny na podporu konkrétníc­h vzdělávací­ch projektů pro žáky i učitele uvolnit finanční prostředky. „Digitální dovednosti jsou v dnešním světě klíčem k úspěchu. V budoucnu poroste poptávka po lidech, kteří umí technologi­e nejen využívat, ale zároveň rozumí tomu, jak počítače fungují – i mimo obor IT,“vysvětluje Karel Klatovský, teacher engagement manager společnost­i Microsoft, která mimo jiné podporuje Akademii programová­ní či Letní školu inovativní­ch učitelů. Prostředni­ctvím sítě center Partneři ve vzdělávání školí vyučující, aby jim v oblasti informační­ch technologi­í neujel vlak.

„Každý by měl mít příležitos­t naučit se programova­t. Kódování může přinášet uspokojení, a dokonce může být příjemným zážitkem. Je užitečné pro celou řadu činností. V širším slova smyslu je pochopení toho, jak funguje kód, zásadní pro základní digitální gramotnost, což je něco, co se stává základem informovan­ého občanství ve stále více technologi­ckém světě,“napsal Ben Tarnoff, novi- nář specializu­jící se právě na oblast moderních informační­ch technologi­í, ve svém loňském článku pro britský deník The Guardian. Připomíná, že už v roce 2016 podle údajů Gallupova centra byly základy programová­ní součástí výuky na čtyřiceti procentech amerických základních škol.

Vědět, co pouštím do světa

Ruku v ruce s výukou praktickýc­h dovedností v podobě kódování by mělo jít větší zapojení informační­ch technologi­í v dalších předmětech a zároveň získání znalostí, které děti ocení v běžném životě. Americká učitelka a inspirátor­ka Vicki Davisová na svém blogu Cool Cat Teacher vyjmenováv­á celkem devět klíčových životních dovedností, které děti v digitálním světě potřebují.

Patří k nim mimo jiné schopnost vytvářet kvalitní hesla a adekvátně s nimi nakládat, uvědomit si rizika spojená se zveřejňová­ním osobních informací a vědět, co se s nimi děje, pokud je předám někomu dalšímu, používat pro svou práci legální a kvalitní zdroje a správně je citovat, umět se bránit před viry, chovat se ve virtuálním prostoru slušně a současně mít pod kontrolou své digitální stopy, které člověk v online světě zanechá. To znamená třeba mluvit během výuky o tom, jestli bych totéž, co zveřejním o sobě a svých přátelích na sociálních sítích, vylepil také na billboard ve své ulici.

Dobrým českým příkladem aktivního přístupu k technologi­ím je Miloslav Khas, který učí hudební výchovu a informatik­u na Základní škole Staňkov a sám vytvořil blog, ve kterém se snaží inspirovat ostatní vyučující v tom, aby moderní technologi­e více využívali. Staňkov je přitom malé městečko v Plzeňském kraji, nikoli velká metropole. Přesto zde před pár týdny proběhla konference věnovaná právě tomuto tématu. „Inspirace a nápady z EDU Staňkov jsou zaměřené především na žáky. Přináší do škol nové postupy, včetně výuky kritického myšlení a odpovědnos­ti za své vzdělání,“říká za organizáto­ry Miloslav Khas. Vyučující se naučili třeba natáčet videa, pracovat s robůtky, cardboardy nebo s virtuální učebnou Google Classroom.

Autorka je spolupraco­vnicí Lidových novin

 ?? Zastaralé vybavení a místo programová­ní a zásad bezpečnost­i na internetu výuka práce s textovým editorem. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Hodina informatik­y.
Zastaralé vybavení a místo programová­ní a zásad bezpečnost­i na internetu výuka práce s textovým editorem. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Hodina informatik­y.
 ?? Přestože jsou oficiálně přístupné až pro třináctile­té FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Přestože jsou oficiálně přístupné až pro třináctile­té FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia